#1 Asus Maximus VIII Formula - brak reakcji na próbę uruchomienia
by Kalksip • 27 October 2022, 10:03
Witam, posiadam płytę jak wyżej. Najprawdopodobniej została zalana cieczą chłodząca gdyż znalazłem w wielu miejscach zaschnięte chłodziwo. Została wyczyszczona i wstępnie przeglądnięta w celu wyszukania widocznie uszkodzonych elementów.
Na płycie świecą się diody, na przycisku Start napięcie 3V, na KBC:
Psin - 3V
Psout - 3V
Pson - 3V po wciśnięciu przycisku 0V
Na wyjściu dławika od Chipsetu ok 1V
Plyta ogólnie zachowuje się jakby nie miała procesora.
Nie mogę znaleźć żadnych schematów ani boardview, w razie czego na części posiadam drugą taką płytę z uszkodzonym chipsetem więc podmiana elementów to nie problem, tylko gdzie szukać?
Przypadkiem zauważyłem, iż w momencie próby uruchomienia płyty, zasilacz cyka, jakby jakieś zabezpieczenie. Czyli ewidentnie któryś układ powoduje zwarcie podczas uruchamiania płyty, dzieje się to tak szybko, że nie jestem w stanie wymacać który to układ. W jaki sposób robi się próby zwarciowe na płytach od komputerów stacjonarnych?
Na płycie świecą się diody, na przycisku Start napięcie 3V, na KBC:
Psin - 3V
Psout - 3V
Pson - 3V po wciśnięciu przycisku 0V
Na wyjściu dławika od Chipsetu ok 1V
Plyta ogólnie zachowuje się jakby nie miała procesora.
Nie mogę znaleźć żadnych schematów ani boardview, w razie czego na części posiadam drugą taką płytę z uszkodzonym chipsetem więc podmiana elementów to nie problem, tylko gdzie szukać?
Przypadkiem zauważyłem, iż w momencie próby uruchomienia płyty, zasilacz cyka, jakby jakieś zabezpieczenie. Czyli ewidentnie któryś układ powoduje zwarcie podczas uruchamiania płyty, dzieje się to tak szybko, że nie jestem w stanie wymacać który to układ. W jaki sposób robi się próby zwarciowe na płytach od komputerów stacjonarnych?