• Galaxy S7 Edge SM-G935F - brak oznak życia, dziwne pomiary napięć przy układzie S535

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Galaxy S7 Edge SM-G935F - brak oznak życia, dziwne pomiary napięć przy układzie S535

przez mtw48726 30 października 2022, 16:58
Dzień dobry forumowicze,
Mam Galaxy S7 Edge (płyta SM-G935F/FD/W8/REV08A) z którego chciałbym odzyskać dane, a który nie daje żadnych oznak działania. W czasie ładowania po prostu się wyłączył i świeciła się tylko dioda z przodu, a później już przestała świecić i telefon nie dawał już żadnego znaku życia. Oto co udało mi się ustalić. Szedłem po kolei z troubleshooting chartem z instrukcji serwisowej:

Bateria miała 1,7 V - ewidentnie coś ją wydrenowało. Wydłubałem z niej płytkę z BMSem i przylutowałem się przewodami, przez co mogę zasilać telefon z zasilacza laboratoryjnego. Telefon po włączeniu pobiera ok. 60 mA. Pomierzyłem napięcia zgodnie z tym co jest napisane w instrukcji:

Obrazek

- AP_PS_HOLD - namierzyłem go po zdrapaniu soldermaski z TP7002. Napięcie w tym miejscu wynosi 1,8 V tak, jak napisano.
- TCX3000 & U3002 - nie jestem w stanie się do nich dostać a nie chcę na razie odlutowywać ekranów. Mierzyłem oscyloskopem dwie nogi oscylatora TCX3000 (od wyprowadzenia do masy) i nie zmierzyłem nic sensownego. Powinienem zmierzyć pomiędzy jego nogami?

- postanowiłem pomierzyć wszystkie napięcia wystawiane przez U7000 (układ zasilania S535, który chyba często pada w tych telefonach). Wszystkie się zgadzają, oprócz L7012 (0,64 zamiast 1,1 V) oraz L7018 (0,78 zamiast 1,1 V). Zdziwiło mnie to, że inne linie się zgadzają, włącznie z linią 1,1 V idącą na L7014

Sam U7000 oraz U9005 (główna przetwornica) robią się tylko lekko ciepłe, nie parzą jakby miały być zwarte. Dziwi mnie to, że większość napięć się zgadza, włącznie z AP_PS_HOLD, którego zgodność z normą powinna według troubleshooting chartu odciągnąć mnie od pomysłu pomierzenia innych napięć.

Czy według was U7000 jest usmażony i powinienem zacząć od jego wymiany? Czy może powinienem jeszcze coś innego pomierzyć?

Pozdrawiam

Re: Galaxy S7 Edge SM-G935F - brak oznak życia, dziwne pomiary napięć przy układzie S535

przez Google Adsense [BOT] 30 października 2022, 16:58

#2 Re: Galaxy S7 Edge SM-G935F - brak oznak życia, dziwne pomiary napięć przy układzie S535

przez Vogelek23 30 października 2022, 17:25
mtw48726 napisał(a):Mierzyłem oscyloskopem dwie nogi oscylatora TCX3000 (od wyprowadzenia do masy) i nie zmierzyłem nic sensownego.
Zatem - zgodnie z serwisówką - wymień TCX3000 oraz U3002.

Re: Galaxy S7 Edge SM-G935F - brak oznak życia, dziwne pomiary napięć przy układzie S535

przez Google Adsense [BOT] 30 października 2022, 17:25
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).