Cześć wszystkim. Mam pytanie odnośnie tego jak radzicie sobie z lutowaniem dużych pól masowych, dla przykładu gniazda USB albo HDMI szczególnie w konsolach? Posiadam lutownicę Pace ST50 z rączką TD100 no i powiem Wam że trochę kuca przy tego typu pracach, nie jest w stanie doprowadzić do całkowitego rozpływu przelotki, muszę się wspomagać hotem. Wyraźnie brakuje mi mocy przy tego typu zadaniach. Zastanawiam się czy muszę kupić drugą lutownicę np polecaną wszędzie JBC CD-2BQF, ale pytanie czy na tego typu lutownicy będzie szło to lepiej? A może problem leży w nieodpowiednim grocie? Używam do tego celu grota PC-11240019 1.6 mm ale do tej rączki można dokupić grubsze - 3.2mm a nawet 5.15mm. Proszę o wskazówki. Pozdrawiam
Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Re: Lutowanie dużych pól masowych
Google Adsense [BOT] • 31 Жовтня 2022, 06:59
scarman20 написав:albo HDMI szczególnie w konsolachW konsolach gniazda HDMI wymienia się przeważnie na pre-heaterze lub na maszynie BGA. Katowanie laminatu "grotówką" mija się z celem, bo grube PCB skutecznie odbiera ciepło z grota - no chyba, że masz lutownicę do rynien... Ostatnio wymieniałem HDMI w XBOX Series X - chciałem na szybko (grot + hot-air) a wyszło tak, że finalnie i tak musiałem to zrobić na maszynie BGA, bo o ile wyciągnąłem jakoś oryginalne gniazdo, o tyle wyczyszczenie otworów masowych bez stałego grzania dołem było drogą przez mękę.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Re: Lutowanie dużych pól masowych
Google Adsense [BOT] • 31 Жовтня 2022, 12:28
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Подібні Теми |
---|
Lutowanie mosfeta n-channel |
Lutowanie gniazd klawiatury |
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.