Cześć wszystkim. Mam pytanie odnośnie tego jak radzicie sobie z lutowaniem dużych pól masowych, dla przykładu gniazda USB albo HDMI szczególnie w konsolach? Posiadam lutownicę Pace ST50 z rączką TD100 no i powiem Wam że trochę kuca przy tego typu pracach, nie jest w stanie doprowadzić do całkowitego rozpływu przelotki, muszę się wspomagać hotem. Wyraźnie brakuje mi mocy przy tego typu zadaniach. Zastanawiam się czy muszę kupić drugą lutownicę np polecaną wszędzie JBC CD-2BQF, ale pytanie czy na tego typu lutownicy będzie szło to lepiej? A może problem leży w nieodpowiednim grocie? Używam do tego celu grota PC-11240019 1.6 mm ale do tej rączki można dokupić grubsze - 3.2mm a nawet 5.15mm. Proszę o wskazówki. Pozdrawiam
Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain the brief description of problem.
- Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
- It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
- You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
- It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
Re: Lutowanie dużych pól masowych
by Google Adsense [BOT] • 31 October 2022, 06:59
scarman20 wrote:albo HDMI szczególnie w konsolachW konsolach gniazda HDMI wymienia się przeważnie na pre-heaterze lub na maszynie BGA. Katowanie laminatu "grotówką" mija się z celem, bo grube PCB skutecznie odbiera ciepło z grota - no chyba, że masz lutownicę do rynien... Ostatnio wymieniałem HDMI w XBOX Series X - chciałem na szybko (grot + hot-air) a wyszło tak, że finalnie i tak musiałem to zrobić na maszynie BGA, bo o ile wyciągnąłem jakoś oryginalne gniazdo, o tyle wyczyszczenie otworów masowych bez stałego grzania dołem było drogą przez mękę.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Re: Lutowanie dużych pól masowych
by Google Adsense [BOT] • 31 October 2022, 12:28
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
Similar Topics |
---|
Lutowanie mosfeta n-channel |
Lutowanie gniazd klawiatury |