• DELL E6530 - Wymiana uszkodzonego wsadu BIOS

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 DELL E6530 - Wymiana uszkodzonego wsadu BIOS

by mickpr 3 November 2022, 09:22
Dzień dobry. Pytania od początkującego

Pacjent DELL E6530,
płyta QALA1 LA-7762P rev 1.0
BIOS w dwóch kościach - 25Q64 oraz 25Q32B

Laptop dawał się uruchomić ale tylko jeden raz - po dłuższym (kilka godzin) czasie leżakowania.
Próba ponownego uruchomienia wcześniej - kończyła się wyłączeniem laptopa po kilku sekundach.

Odczytany BIOS wg. ME Analyzer pokazuje wersję ME 8.1.40.1416
SKU 5MB
SIZE 0x4A4000 - (dziesiętnie 4 866 048)
Flash image tool 8.1.30.1350
... ale ta wersja jest uszkodzona.

Znalazłem na forum wersję 8.1.0.1265
Plik z ME Regionem - 8.1.0.1265_5MB_PRD_RGN.bin ma długość 7 843 840

Próbowałem przenieść czysty ME Region przez HxD - kopiując z powyższego pliku do znalezionego wsadu
tylko 0x4A4000 bajtów (a więc nie całą zawartość - i to jest pewnie mój błąd)

Laptop startuje teraz już za każdym razem, wygląda, że działa w porządku.. poza tym, że nie da się włączyć WIFI
(Laptop upiera się, że ma tryb samolotowy i nie pozwala go wyłączyć). Sprawdziłem pod Linux'em - również to samo, więc wina hardware.

Proszę o pomoc :)
Jak wgrać czysty ME Region w tym przypadku, by zadziałało Wifi i komp się nie wyłączał?

Michał

Re: DELL E6530 - Wymiana uszkodzonego wsadu BIOS

by Google Adsense [BOT] 3 November 2022, 09:22

#2 Re: DELL E6530 - Wymiana uszkodzonego wsadu BIOS

by Vogelek23 8 November 2022, 04:23
mickpr wrote:Laptop startuje teraz już za każdym razem, wygląda, że działa w porządku.. poza tym, że nie da się włączyć WIFI
mickpr wrote:Laptop dawał się uruchomić ale tylko jeden raz - po dłuższym (kilka godzin) czasie leżakowania.
Czy na oryginalnym wsadzie BIOS, gdy komputer dawał się uruchomić po kilkugodzinnym "leżakowaniu", karta WiFi działała poprawnie? Co mogę zasugerować, to utworzenie wątku w dziale PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI i zamieszczenie obu wsadów (oryginalnego, na którym komputer miał problemy z uruchamianiem i nowego z wyczyszczonym przez Ciebie ME Regionem) oraz podlinkowanie tego wątku tutaj. Proszę także o podanie nazw plików, które wykorzystałeś do przeróbki ME Regionu, bo w paczce, którą pobrałeś z forum, są dwa komplety wsadów BIOS.

mickpr wrote:Próbowałem przenieść czysty ME Region przez HxD - kopiując z powyższego pliku do znalezionego wsadu
To źle, bo oryginalny region ME jest w wersji 8.1.40.x, a pobrany plik to region 8.1.0.x. Wystarczyło przeczytać Szkolenie nr 1 (post #10): post275561.html#p275561 i przenieść ORYGINALNY region ME do nowego wsadu - zwłaszcza, że długość obu regionów jest identyczna. Jeśli chcesz wyczyścić region ME, to musisz wgrać tę samą (lub wyższą) wersję, jak była w oryginale.

Re: DELL E6530 - Wymiana uszkodzonego wsadu BIOS

by Google Adsense [BOT] 8 November 2022, 04:23
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).