• Me Region, pytań kilka...

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Me Region, pytań kilka...

buzerek69 8 Листопада 2022, 07:20
Witajcie.

Do tej pory, najczęściej przenosiłem region z wsadu pacjenta, lub ściągnięty z netu. Nie było z tym problemu. Niedawno, po raz pierwszy trafiłem na przypadek, gdzie ściągnięty z sieci region, jest większy od tego w laptopie. Przy okazji, chciałem go też wyczyścić i w związku z całą sytuacją, mam klika pytań:

1. Jak obciąć zbyt duży ME -702000, tak aby miał 603000?

Analizowałem to w hexie i o ile początki są podobne, o tyle brak wspólnych cech na końcach. 603000 jest z wsadu, a 70200 z paczki z netu, bądź wsadu z netu. Mogę obciąć to na żywca, ale to wyjdzie w miejscu zapisania sporej ilości danych. Jeżeli potrzeba, to wrzucę w poście wsad i region.

2. Czy coś się stanie, w przypadku gdy wgram nowy wsad z wyższą wyczyszczoną wersją ME i okaże się że lap działa, ale źle. Po czym, ponownie wgram poprzedni wsad, który był z niższą wersją?
Należy wtedy w poprzednim, również wyczyścić ME?

3. Czy gdy zrobię downgrade biosu z poziomu systemu, USB czy menu lapa, to wtedy zmienia się wersja regionu?

4. Czy w Me Analyzerze, informacja że region jest Configured, zawsze oznacza że jest wyczyszczony? Tzn czy jest możliwe, że nie jest wyczyszczony, a mimo to widnieje File system state - Configured.

Re: Me Region, pytań kilka...

Google Adsense [BOT] 8 Листопада 2022, 07:20

#2 Re: Me Region, pytań kilka...

ctro 8 Листопада 2022, 09:48
Najlepiej czyścić ME region w FIT Intela. On dzieli bios na prawidłowe fragmenty i sam docina większy plik ME we właściwy sposób.
Większość nowych, czystych ME ma większy rozmiar pliku, niż ten wyeksportowany z używanwgo wsadu .

Confirured oznacza, że laptop ma szansę się uruchomić, ale nie świadczy o czystym ME w jakimkolwiek wsadzie. Tylko wyczyszczenie przez podmianę daje gwarancję sukcesu.

#3 Re: Me Region, pytań kilka...

buzerek69 9 Листопада 2022, 04:12
Dzięki za informację, to oczywiście dalszy ciąg laptopa od TPMa. Sprawdzę czy to działa, a pewność uzyskam jak tylko układy biosu przyjdą. Jeżeli configured nie świadczy o czystym ME, to jak można się zorientować czy ME jest wyczyszczony? W Me Analyzerze nie ma takiej informacji? Czy w takim razie, initialized oznacza że na pewno nie jest wyczyszczony, czy to też tylko taka połowiczna informacja?

#4 Re: Me Region, pytań kilka...  [РІШЕНО]

ctro 9 Листопада 2022, 08:58
Poczytaj tutaj:
https://winraid.level1techs.com/t/guide ... on/31277/2

Teoretycznie initialized jest na 100% odpalonym ME z informacjami o PCH itd. Zdarza się jednak, że dzialający komputer ( a więc nie ma czystego ME) ma informację Configured, która teoretycznie pojawia się po wyczyszczeniu w FIT.
Odpal sobie ME z aktualnego laptopa oraz wyczyszczony i w HEX porównaj róznice. Czysty ME ma w wielu miejscach specyficzne znaczki "do uzupełnienia".

Generalnie repozytoriów z czystymi ME jest taki ogrom, że nie warto ryzykować wgrywając nieczyszczony wsad. Przeklikanie w FIT mając repozytoria lokalnie na dysku to max 5 minut zabawy.

#5 Re: Me Region, pytań kilka...

buzerek69 25 Листопада 2022, 05:05
Dzięki ctro, bardzo mi pomogłeś.
Pozdrawiam :)

Re: Me Region, pytań kilka...

Google Adsense [BOT] 25 Листопада 2022, 05:05

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей