• IR 6000 Czy górna grzałka powinna grzać cały czas ?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 IR 6000 Czy górna grzałka powinna grzać cały czas ?

by Zlocisz1234 7 November 2022, 16:09
Witam, posiadam stację IR6000, kupiłem ją na aukcji od kogoś, kto użył jej kilka razy i stała od 2017roku
jest to wersja 2250w.
Jednak jedna rzecz mnie zastanawia... Czy normalne jest, że górna grzałka cały czas grzeje po uruchomieniu urządzenia ? Czy coś jest nie tak z tą stacją?

Grzeje bezustanie jakby na małej mocy, a jak ustawi się program to temperatura rośnie. sprawdzałem termoparą i pirometrem.
Pirometr do 400stopni. Górna grzałka jak nie ustawię programu grzeje w okolicach 400st , a jak włączę program z rosnącą rampą to rośnie ponad skalę w pirometrze. Na termoparze ponad 500

Przypuśćmy, że chciałbym użyć stację czasem tylko jako preheater , a górna grzałka będzie ciągle niepotrzebnie się grzała - bez sensu

Połączyć się z komputerem w żaden sposób też nie mogę. Instalowałem sterowniki PL2303 , na najnowszych pisało coś, że nie wspierane od 2012 , a na starzych pokazywało port COM5 , ale w programie psoft nie udało się niestety połączyć. System win 10

Re: IR 6000 Czy górna grzałka powinna grzać cały czas ?

by Google Adsense [BOT] 7 November 2022, 16:09

#2 Re: IR 6000 Czy górna grzałka powinna grzać cały czas ?

by matic 7 November 2022, 21:39
Hello!

Create the following profile in the PC410 controller:
r1 -> Step
L1 -> 0
d1 -> 60
r2 -> End
Hb -> 50

Start the set profile and check if the top heater also starts in this case.

#3 Re: IR 6000 Czy górna grzałka powinna grzać cały czas ?  [SOLVED]

by Zlocisz1234 8 November 2022, 08:37
Nie wytrzymałem i zajrzałem do środka. Miałem tego nie robić, ale kupiłem sprzęt w całkiem dobrej cenie i podobno był użyty tylko kilka razy. Rzeczywiście tak wygląda. Bardziej opłaci mi się go naprawić, niż zwracać, nawet jeśli miałbym wymienić pc410, które najbliżej udało mi się znaleźć z niemiec, a tak to tylko z chin.

Programator z tego co widzę jest ok. Gdy nie ma załączonego programu, nie podaje sygnału na przekaźnik. Lecz przekaźnik trochę przewodzi.
Na styku jest 130v.
Zamówiłem nowy przekaźnik ssr fotek 25a, powinno hulać.

Re: IR 6000 Czy górna grzałka powinna grzać cały czas ?  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 8 November 2022, 08:37