Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Re: HP 15-DW0034nw LA-H323P Rev.1.0 ginie 5V i 3V
przez Google Adsense [BOT] • 2 listopada 2022, 22:44
clops35 napisał(a):Zmierz rezystancję do masy RC107 po stronie gdzie nie ma napięcia.
Zmierz rezystancję pomiędzy wyprowadzeniami RC107.
Zmierz napięcie po obu stronach zaznaczonego na żółto rezystora jeśli nie będzie obsadzony zmierz na polach lutowniczych.
[ Obrazek ]
Cześć więc tak:
rezystancja RC107 do masy gdzie nie ma napięcia - 21kOhm
rezystancja RC107 na wyprowadzeniach - 7kOhm
na zaznaczonym punkcie ( RC102 ) nie mam żadnej rezystancji . Rezystora nie ma osadzonego. Napięcie na zaznaczonym na żółto punkcie (RC102) wynosi 0V natomiast na drugim padzie 1,1V.
clops35 napisał(a):Wróć do oryginalnego wsadu BIOS, jeśli nic to nie zmieni spróbuj na innym.
Już przywracałem. Próbowałem również na innym. Jedyne co mi chodzi po głowie to że może coś mój Wellon źle programuje. Co prawda używam go wielu lat ale coś mi spokoju nie daje.
Spróbowałem jeszcze 2 wsady. Niestety bez efektu. Masz clops35 jakiś pomysł co można jeszcze sprawdzić ? czy kasujemy
clops35 napisał(a):Czy programowałeś KBC?
Jeśli nie to przeprogramuj.
Jak nie będzie efektu spróbuj reflow procesora.
Kolego mam pytanie bo nie daje mi spokoju jeszcze bios . Masz może wsad od dokładnie takiego modelu HP z tą płytą? Bo tak patrzę na wsad biosu ściągnięty z oryginału i porównując go z innymi coś jakoś mało jest w nim. Może ten oryginał co ściągnąłem był już padnięty a ja teraz ładuję z płyt z dedykowanym GPU a ten ma swoje dodatkowe pamięci i stąd mi się może taki dziwny zonk robi.
Dobra pobrałem ze strony HP co prawda jest ich kilka . Popróbuję zobaczymy
clops35 napisał(a):Dobra pobrałem ze strony HP co prawda jest ich kilka . Popróbuję zobaczymyWiesz że to są pliki aktualizacyjne i należy je przerobić?
Tak wiem. Nie będę się z tym bawić i tak już za dużo czasu straciłem.Zakręciłem się że to są pliki do aktualizacji z usb. Pobrałem sobie dwa pewniaki i dalej to samo. Czyli na 100 wykluczony bios.Masz może wsad do KBC ? Jak KBC nie pomoże to robię reflow CPU. Jak to nie pomoże to już wymieniam płytę.
Jeszcze co nie daje mi spokoju to , że jak nie wsadzę kości to praktycznie płyta zgłasza natychmiast diagnozę natomiast jak wsadzę to robi inicjację trwa to kilka sekund i dopiero zgłasza. Kojarzysz czy to normalne w tej płycie bo nie miałem jeszcze takiej ?
Szymbur napisał(a):.Masz może wsad do KBC ?Niestety nie posiadam, ale najprawdopodobniej wsad KBC znajduje się w kości bios.
Wyczyść KBC i powinien sobie pobrać z kości bios.
Nie zapomnij zapisać oryginalnego wsadu.
Szymbur napisał(a):Jeszcze co nie daje mi spokoju to , że jak nie wsadzę kości to praktycznie płyta zgłasza natychmiast diagnozę natomiast jak wsadzę to robi inicjację trwa to kilka sekund i dopiero zgłasza. Kojarzysz czy to normalne w tej płycie bo nie miałem jeszcze takiej ?Czasami tak się zdarza jak coś szwankuje z komunikacją między procesorem, a ramem.
clops35 napisał(a):Czy programowałeś KBC?
Jeśli nie to przeprogramuj.
Jak nie będzie efektu spróbuj reflow procesora.
Cześć po kilku dniach odstawki ( bo są inne tematy do ogarnięcia ) powróciłem do tego nieszczęsnego trupa. KBC wyczyściłem i niestety nie pobiera sobie wsadu z Biosu.
Czy ma ktoś poratować pewniakiem ?
Nie chcę się zapętlić w jakiejś czynności bo w sumie tylko grzanie procka zostało. Chyba , że ty kolego jesteś w stanie zweryfikować mój plik KBC lub masz może wiedzę kto może poratować wsadem KBC.
Z drugiej strony w necie znalazłem bardzo dużo przypadków tego typu uszkodznia ( pomijając problem ze slotem , Ramem i duperelkami ) ale żadnych konkretów.
Pozdrawiam
Czy jest napięcie na głównej linii zasilania?
Jeśli tak to znaczy że LDO 3V jest obecne i KBC jest zasilany.
Jeśli powyższe się zgadza spróbuj podnieść n.104 KBC, a na PR311 podaj z zasilacza serwisowego 3V o natężeniu 10mA, wtedy przetwornica 3V uruchomi się i kość bios dostanie zasilanie i może wyśle wsad do KBC.
Jeśli powyższe się zgadza spróbuj podnieść n.104 KBC, a na PR311 podaj z zasilacza serwisowego 3V o natężeniu 10mA, wtedy przetwornica 3V uruchomi się i kość bios dostanie zasilanie i może wyśle wsad do KBC.
clops35 napisał(a):Czy jest napięcie na głównej linii zasilania?
A słuchaj mogę tylko ściągnąć PR311 i wlutować się tan w linię która idzie na start przetwornic ?
clops35 napisał(a):Jasne, tylko jest taki problem że PR311 to 0Ω ze ścieżki, przynajmniej tak widnieje na schemacie.

Po wykasowaniu KBC wszystkie przetwornice mi się podnoszą 3V i 5V. Zasilanie Bios także jest. A jesteś w stanie okroić mi Bios do wsadu na KBC ? Bo nigdy tego nie robiłem i nie ukrywam wiedzy mi brak w tej kwestii

#36 Re: HP 15-DW0034nw LA-H323P Rev.1.0 ginie 5V i 3V [ROZWIĄZANY]
przez clops35 • 8 listopada 2022, 21:18
Szymbur napisał(a):Po wykasowaniu KBC wszystkie przetwornice mi się podnoszą 3V i 5V. Zasilanie Bios także jest.Moim zdaniem KBC pobrało nowy wsad, w innym przypadku nie uruchomiły by się przetwornice, gdyż sygnały załączające przetwornice idą właśnie z KBC. Zgraj jeszcze raz wsad z KBC i sprawdź czy jest na nim wsad.
Szymbur napisał(a):A jesteś w stanie okroić mi Bios do wsadu na KBC ? Bo nigdy tego nie robiłem i nie ukrywam wiedzy mi brak w tej kwestiiUtwórz nowy wątek w tym dziale zapytania-dokumentacje-bios-f113.html zamieść wsad BIOS z którego chcesz wyciągnąć wsad, oraz zgrany wsad KBC do porównania.
Nie zapomnij dokładnie określić konfiguracji sprzętowej.
Re: HP 15-DW0034nw LA-H323P Rev.1.0 ginie 5V i 3V
przez Google Adsense [BOT] • 8 listopada 2022, 21:23