• Asus X509JA płyta X409JA brak obrazu na HDMI

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus X509JA płyta X409JA brak obrazu na HDMI

przez maciek1221 14 listopada 2022, 15:54
Witam, laptop asus X509JA, płyta główna X409JA rev.2.0. Laptop nie wyświetla obrazu przez gniazdo HDMI, nie sygnalizuje wykrycia podłączenia urządzenia. Sprawdziłem na innym systemie, bez zmian. Gniazdo nie wygląda na uszkodzone, chociaż klient twierdzi, że często podłączał przewód HDMI.
Pomiary, które wykonałem na włączonym laptopie z podpiętym przewodem hdmi:
Q4805:
D- 5,2V
S- 5,2V
G- 14V

Q4801:
D- 0V
S- 0V
G- 3,4V

Q4803:
D- 5V
S- 2,65V
G- 3,4V

Proszę o poradę co mierzyć dalej, czy może podstawić nowe gniazdo?

Re: Asus X509JA płyta X409JA brak obrazu na HDMI

przez Google Adsense [BOT] 14 listopada 2022, 15:54

#2 Re: Asus X509JA płyta X409JA brak obrazu na HDMI

przez matic 14 listopada 2022, 18:02
Hello!

Do you have a documentation for this board?

- Set your multimeter to the diode test mode and measure the voltage drops to ground on points marked as A, B, C, ... H (picture below). Measure with disconnected HDMI cable.
- Measure the voltage to ground on point J when the machine is turned on with the HDMI cable connected.
Obrazek

#3 Re: Asus X509JA płyta X409JA brak obrazu na HDMI

przez maciek1221 16 listopada 2022, 12:50
matic napisał(a):Hello!

Do you have a documentation for this board?

- Set your multimeter to the diode test mode and measure the voltage drops to ground on points marked as A, B, C, ... H (picture below). Measure with disconnected HDMI cable.
- Measure the voltage to ground on point J when the machine is turned on with the HDMI cable connected.
[ Obrazek ]

Hello, I have schematic only for this board, don't have boardview.
Voltages drops on all pins is 0,592V.
Voltage on J is 5,18V.

#4 Re: Asus X509JA płyta X409JA brak obrazu na HDMI

przez matic 16 listopada 2022, 16:29
Are the video drivers installed successfully?
Does the machine respond to pressing the "F8" button (or "Fn" + "F8")?

maciek1221 napisał(a):I have schematic only for this board, don't have boardview.
If the schematic doesn't contain watermarks, please upload it on the forum (SCHEMATY LAPTOPÓW department).

#5 Re: Asus X509JA płyta X409JA brak obrazu na HDMI

przez maciek1221 17 listopada 2022, 09:22
matic napisał(a):Are the video drivers installed successfully?
Does the machine respond to pressing the "F8" button (or "Fn" + "F8")?

maciek1221 napisał(a):I have schematic only for this board, don't have boardview.
If the schematic doesn't contain watermarks, please upload it on the forum (SCHEMATY LAPTOPÓW department).

Schematic is avaliable on the forum, I'm using it, maybe it is not the same, but looks like components nearby HDMI are the same.
schemat-asus-x409f-x409fa-x409fb-x409fj-x409fl-t65955.html
Yes video drivers are reinstalled to the newest version. After Fn+F8 pressing I can select mirror, duplicate etc, but when I choose any option there is no change. Maybe I should replace HDMI port? It is used but very tight (it is strange, if it is much used should be loosed).

#6 Re: Asus X509JA płyta X409JA brak obrazu na HDMI

przez matic 17 listopada 2022, 11:43
You need an HDMI cable with a cut end to check if the HDMI port is good or not.
If you don't have it, replace the HDMI port.

#7 Re: Asus X509JA płyta X409JA brak obrazu na HDMI

przez maciek1221 18 listopada 2022, 14:00
matic napisał(a):You need an HDMI cable with a cut end to check if the HDMI port is good or not.
If you don't have it, replace the HDMI port.

I replaced HDMI port and still no screen on HDMI. Do you have any ideas?

#8 Re: Asus X509JA płyta X409JA brak obrazu na HDMI

przez maciek1221 26 listopada 2022, 20:40
Laptop wydany klientowi bez naprawy.