• ASUS STRIX H270F GAMING - nie włącza się przyciskiem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ASUS STRIX H270F GAMING - nie włącza się przyciskiem

przez cocoban78 15 listopada 2022, 13:40
Cześć,

mam problem z płytą ASUS STRIX H270F GAMING. Płyta nie chce się uruchomić w sposób tradycyjny (przyciskiem) / poprzez zwarcie pinów PWR_SW. Nie reaguje. Jeśli jednak zewrę piny w gnieździe EATXPWR (zielony+czarny) zmuszając zasilacz do pracy, to płyta startuje i system się uruchamia, pracuje normalnie.

Może ktoś z kolegów podpowiedzieć gdzie szukać problemu? Mam inną, taką samą płytę z uszkodzonym gniazdem procesora więc ew. części nad podmiankę mam :)

Re: ASUS STRIX H270F GAMING - nie włącza się przyciskiem

przez Google Adsense [BOT] 15 listopada 2022, 13:40

#2 Re: ASUS STRIX H270F GAMING - nie włącza się przyciskiem

przez Vogelek23 17 listopada 2022, 02:16
Proszę zmierzyć dwukrotnie napięcie do masy na rezystorze O1R14 (bezpośrednia okolica kontrolera I/O NCT6793D) w punkcie, zaznaczonym poniżej na niebiesko - z włącznikiem wciśniętym oraz zwolnionym.
Obrazek

#3 Re: ASUS STRIX H270F GAMING - nie włącza się przyciskiem

przez cocoban78 17 listopada 2022, 15:16
Dzięki za odpowiedź, niestety nie widzę niczego zaznaczonego na czerwono. Może nie podpiął się załącznik z obrazkiem.
Pozdrawiam,

#5 Re: ASUS STRIX H270F GAMING - nie włącza się przyciskiem

przez cocoban78 17 listopada 2022, 16:28
Dzięki. W między czasie uruchomiłem Board View i znalazłem element o którym piszesz.
Udało mi się zmierzyć (po potwierdzeniu lokalizacji z załącznika powyżej), że:

- podczas otwartego obwodu na PWR_SW napięcie we wskazanym miejscu wynosi 3,38v
- podczas zamkniętego obwodu na PWR_SW napięcie we wskazanym miejscu wynosi 0,05v

Niestety w pierwszym poście pominąłem jedną, ale być może istotną rzecz. Otóż aby płyta wystartowała po włączeniu zasilacza (zmostkowanego na złączu EATXpwr) muszę na chwilę zewrzeć obwód PWR_SW. Wtedy płyta startuje i dalej zachowuje się jakby pracowała normalnie.

Re: ASUS STRIX H270F GAMING - nie włącza się przyciskiem

przez Google Adsense [BOT] 17 listopada 2022, 16:28
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).