• Dell XPS 13 9305, LA-K461P - Brak obrazu, 2 x pomarańczowa, 7 x biała

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell XPS 13 9305, LA-K461P - Brak obrazu, 2 x pomarańczowa, 7 x biała

przez gzb90 17 listopada 2022, 20:00
Cześć Koledzy,

Platforma: LA-K461P
Hybryda: i7-1165G7
EC: MEC5107-LJ

Trafił mi się sprzęt jak w temacie, klient zakupił go jako zwrot z amazona - niestety przeszedł przez serwis SERTEC'a i dotarł do mnie z brakującymi kośćmi ram oraz gniazdem na dysk M2. Komputer po włączeniu zgłaszał diodami problem z pamięcią ram. Po uzupełnieniu ram i zmianie konfiguracji płyty z Microna na Samsunga(wystarczyło przenieść jeden rezystor) komputer uruchomił się jednak bez obrazu sygnalizując problem z ekranem LCD (2 x pomarańczowa dioda, 7 x biała). Wyczyściłem me region oraz wgrałem inny bios - ten sam efekt. Na płycie są wszystkie napięcia na cewkach, nie ma śladów grzebania w innych miejscach niż ram oraz slot m2. Niestety do płyty brak schematu, posiłkuje się schematem od platformy LA-H931P. Jedyne co zauważyłem dziwnego to napięcie LCDVDD na złączu JEDP1 zaczyna pływać od 0 do 2v w momencie sygnalizacji kodu błędu. Sygnał ENVDD_PCH również pływa w taki sam sposób, wychodzi on z mostu i jest połączony z EC. Próbować programować EC? Skąd wziąć wsad do takiej platformy? Może któryś z kolegów ma konfiguracje tego EC dla programatora Vertyanov v3?

Test ekranu komputer przechodzi poprawnie (wciśnięty klawisz D podczas uruchamiania). Na zewnętrznym ekranie brak obrazu.

Załączam oryginalny wsad bios z wyczyszczonym ME regionem oraz z racji braku schematu zdjęcia płyty.

Dziękuję z góry za wszelkie sugestie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Edit:
Wypakowałem plik aktualizacji i moim oczom ukazały się takie pliki, problem w tym że plik BIOS jest o połowę mniejszy(nagłówek pokrywa się z 2 połową pliku zgranego z pamięci) natomiast 4 pliki EC mają trochę inną zawartość w nagłówku, którego użyć do ewentualnego zaprogramowania KBC?
Obrazek

Re: Dell XPS 13 9305, LA-K461P - Brak obrazu, 2 x pomarańczowa, 7 x biała

przez Google Adsense [BOT] 17 listopada 2022, 20:00

#2 Re: Dell XPS 13 9305, LA-K461P - Brak obrazu, 2 x pomarańczowa, 7 x biała  [ROZWIĄZANY]

przez ctro 17 listopada 2022, 21:58
Dla tego laptopa powinieneś już mieć dostępny tryb recovery bios. Poczytaj na stronie Della,

Może faktycznie matryca jest uszkodzona? Sertec nie podmienił klapy?

#3 Re: Dell XPS 13 9305, LA-K461P - Brak obrazu, 2 x pomarańczowa, 7 x biała

przez lukaszek32167 18 listopada 2022, 06:48
Cześć,
Zamieść Swój oryginalny wsad w dziale ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS

#4 Re: Dell XPS 13 9305, LA-K461P - Brak obrazu, 2 x pomarańczowa, 7 x biała

przez gzb90 18 listopada 2022, 09:21
ctro napisał(a):Dla tego laptopa powinieneś już mieć dostępny tryb recovery bios. Poczytaj na stronie Della,

Może faktycznie matryca jest uszkodzona? Sertec nie podmienił klapy?

Czytałem, jednak mam wątpliwości czy w przypadku takiego błędu uruchomi się recovery, ale sprawdzę to.

Co do uszkodzenia matrycy, podczas self-testu wszystkie kolory są wyświetlane poprawnie. Również na zewnętrznym monitorze nie ma obrazu (sprawdzane na dwóch adapterach USB-C oraz na podpiętej oraz odpiętej matrycy)

Bios wrzuciłem w dziale PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI, post czeka na akceptację.

Edit: Uszkodzona matryca, ten model nie wstanie bez komunikacji z matrycą.

Re: Dell XPS 13 9305, LA-K461P - Brak obrazu, 2 x pomarańczowa, 7 x biała

przez Google Adsense [BOT] 18 listopada 2022, 09:21