• Prośba o identyfikacje elementu NB8606_MB_V4 Lenovo Ideapad S540-15IWL

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Prośba o identyfikacje elementu NB8606_MB_V4 Lenovo Ideapad S540-15IWL

przez Alex1976 23 listopada 2022, 09:56
Witam. Płyta po zalaniu. Odpadły rezystory obok układu 24=6A. Na zdjęciu zaznaczyłem brakujące elementy.
Schematu nie znalazłem. Może ktoś jest w stanie pomóc?

Obrazek

Re: Prośba o identyfikacje elementu NB8606_MB_V4 Lenovo Ideapad S540-15IWL

przez Google Adsense [BOT] 23 listopada 2022, 09:56

#2 Re: Prośba o identyfikacje elementu NB8606_MB_V4 Lenovo Ideapad S650-15IWL  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 23 listopada 2022, 12:53
Oprócz zaznaczonych na żółto elementów, sugeruję wymianę tych, które zaznaczyłem na pomarańczowo (dopisałem ich wartości).
Obrazek

#3 Re: Prośba o identyfikacje elementu NB8606_MB_V4 Lenovo Ideapad S650-15IWL

przez Alex1976 23 listopada 2022, 15:57
Rezystor 680K który kolega podał u mnie ma wartość 200K. Ten niby kondensator u góry 100nF/25V to był rezystor który odpadł i został tam tylko na jednej nodze przylutowany bo próbowałem go zmierzyć ale jak widać wszystko zjedzone. Do pozostałych rezystorów kolega ma pewność?

#4 Re: Prośba o identyfikacje elementu NB8606_MB_V4 Lenovo Ideapad S650-15IWL

przez Vogelek23 23 listopada 2022, 17:13
To na górze to z pewnością jest kondensator, a nie rezystor, no chyba, że leży "do góry kołami" i na zdjęciu widać spód elementu. Elementy zostały ustalone na podstawie schematu bardzo podobnej platformy z tą samą przetwornicą - rezystor 680k nie jest krytyczny i może mieć mniejszą wartość (200k), ale zalecam wartość, którą podałem. Pozostałe elementy powinny mieć wartości takie jak podałem.

#5 Re: Prośba o identyfikacje elementu NB8606_MB_V4 Lenovo Ideapad S650-15IWL

przez xamledyD 30 listopada 2022, 08:27
Witam.
Poniżej wartości rezystorów zmierzone na identycznej płycie głównej:
Obrazek
Miejsce, w którym Kolega Vogelek23 zidentyfikował kondensator 100nF/25V (0402) jest fabrycznie nieobsadzone - patrz zdjęcie poniżej.
Obrazek
Pozdrawiam

#6 Re: Prośba o identyfikacje elementu NB8606_MB_V4 Lenovo Ideapad S650-15IWL

przez Alex1976 6 grudnia 2022, 12:35
xamledyD napisał(a):Witam.
Poniżej wartości rezystorów zmierzone na identycznej płycie głównej:
[ Obrazek ]
Miejsce, w którym Kolega Vogelek23 zidentyfikował kondensator 100nF/25V (0402) jest fabrycznie nieobsadzone - patrz zdjęcie poniżej.
[ Obrazek ]
Pozdrawiam

Dzięki za pomoc ale laptop już oddany klientowi.
Rezystory wlutowane tak jak podał kolega Vogelek23.

Re: Prośba o identyfikacje elementu NB8606_MB_V4 Lenovo Ideapad S650-15IWL

przez Google Adsense [BOT] 6 grudnia 2022, 12:35