• Heiniger style midi trimmer- brak elementu prośba o identyfikacje

#1 Heiniger style midi trimmer- brak elementu prośba o identyfikacje

przez marcin79 21 listopada 2022, 18:40
Witam, dostałem do naprawy maszynkę jak w temacie, na płycie brakuje jednego elementu prawdopodobnie kondensator na zasilaniu układu F9222T pomiędzy nóżką 1 a 5 widoczne na 3 zdjęciu. Urządzenie bez tego elementu działa na kablu poprawnie, na baterii pomimo naładowania bardzo szybko miga kontrolka że bateria rozładowana. Ogniwo będzie wymienione, czekam na dostawę. Nie wiem czy szybkie rozładowywanie jest powiązane z tym brakującym elementem.
Oznaczenia na płytce: OC20_V2
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę o pomoc, niestety nie znalazłem zdjęć płyty z wszystkimi elementami.

Re: Heiniger style midi trimmer- brak elementu prośba o identyfikacje

przez Google Adsense [BOT] 21 listopada 2022, 18:40

#2 Re: Heiniger style midi trimmer- brak elementu prośba o identyfikacje  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 21 listopada 2022, 20:00
Brakujący element to kondensator 10µF/16V (obudowa 1210). Układ F9222T natomiast to mikrokontroler µPD78F9222. Jakie jest napięcie ogniwa, gdy pulsuje dioda rozładowanej baterii?

#3 Re: Heiniger style midi trimmer- brak elementu prośba o identyfikacje

przez marcin79 23 listopada 2022, 21:05
Wprowadziłem troszkę w błąd, jest 3 diody zielona, żółta i czerwona.
Żółta wskazuje że bateria jest już częściowo rozładowana ( maszynka nadal pracuje) zaświeca się przy napięciu około 3,75-3,72V.
Czerwona załącza się przy napięciu około 3,6 - 3,58V i następuje zatrzymanie urządzenia.
Ogniwo to UR 18500L 1200mAh.
Dziś przeprowadziłem kilka testów niestety jeszcze bez kondensatora i miałem wyniki jak wyżej, maksymalnie ogniwo naładowało się do 4,03V po kilku godzinach ładowania a maksymalne napięcie ładowania jakie wychodzi z oryginalnej ładowarki to 4,17V.
Niestety zdarza się też tak że mając napięcie na ogniwie 4,02V i próba włączenia kończy się od razu zaświeceniem czerwonej kontrolki, silnik jest w stanie popracować niecałą sekundę. Napięcie na ogniwie spada do 3,8V podczas uruchamiania.

#4 Re: Heiniger style midi trimmer- brak elementu prośba o identyfikacje

przez Vogelek23 23 listopada 2022, 21:34
Podłącz zasilacz serwisowy zamiast akumulatora, ustaw napięcie na 3.65V i sprawdź, czy przy włączaniu urządzenia dzieje się to samo - jeśli nie, to akumulator jest do wymiany.

#5 Re: Heiniger style midi trimmer- brak elementu prośba o identyfikacje

przez marcin79 24 listopada 2022, 09:39
Niestety ale na zasilaczu serwisowym nie wystartuje pobór prądu 0,04A gdy powiedzmy testuje zasilanie i po kolei migną diody następnie spada do 0,003A. Przy próbie włączenia prąd 0,04A silniczek tylko drgnie i wyłączenie. Sam silnik testowałem z zasilacza pracuje bez problemu napięcie 2,5V prąd 0,26A. Oczywiście sprawdzałem też przy zasilaniu 4V efekt taki sam, ograniczenie prądowe ustanowione nawet na 5A nie pomaga. Jak podłączę ogniwo maszynka startuje.
Zasilacz jaki posiadam to korad KD3005D.

#6 Re: Heiniger style midi trimmer- brak elementu prośba o identyfikacje

przez marcin79 4 grudnia 2022, 10:45
Po wlutowaniu kondensatora i kilku dniach testów mogę potwierdzić że maszynka działa poprawnie. Dziękuję za pomoc.

Re: Heiniger style midi trimmer- brak elementu prośba o identyfikacje

przez Google Adsense [BOT] 4 grudnia 2022, 10:45