• Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

da danielb406 28 luglio 2022, 23:43
Podczas drukowania pojawia się komunikat, że nie znaleziono jednego z tonerów, jest instrukcja żeby wyjąć każdy z osobna toner i włożyć jeszcze raz. Po czym konkretna stron się drukuje, jednak tło ma takie jak na zdjęciu. Z początku było to kilka razy w miesiącu, teraz w zasadzie nie da się drukować. Urządzenie przepracowało raptem 1600 stron, większość elementów według wbudowanej diagnostyki ma po kilka % zużycia. Tonery wymieniłem na inne, jednak nie pomogło.

Immagine

Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

da Google Adsense [BOT] 28 luglio 2022, 23:43

#2 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

da Lesio23 29 luglio 2022, 13:33
Tonery oryginalne czy zamienniki ?

#3 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

da danielb406 29 luglio 2022, 19:50
Zamienniki z dwóch firm. Odkąd mam drukarkę dopiero w tym roku taka akcja.

#4 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

da Lesio23 2 agosto 2022, 10:05
Zacząłbym od wymiana tonera na oryginalny.

że nie znaleziono jednego z tonerów,

Za każdym razem ten sam toner? Czy losowo ?

#5 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

da danielb406 2 agosto 2022, 10:16
Niestety nie pokazuje, który to toner. Czy w grę może wchodzić bęben w którym siedzą tonery?
Komplet oryginalnych tonerów wto ponad 800zł, stąd zastanawiające czy warto kupować, drukarka świetna jest to fakt.

#6 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

da Lesio23 3 agosto 2022, 12:03
Czy w grę może wchodzić bęben w którym siedzą tonery?

Tak, może to być również bęben. Miałem jednak kilka przypadków gdzie drukarka nie widziała tonerów i to właśnie one były winne a nie bęben.

#7 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

da esteDOG 3 agosto 2022, 13:14
Resetowałeś toner po wymianie? Miałem podobne urządzenie z serii MFC, jeżeli wymieniasz tonery na nieoryginalne pamiętaj żeby wykonać procedurę resetu tonerów w drukarce.
W niektórych przypadkach pomaga to na problem braku widoczności danego tonera.

Co do bębna to wątpię aby po tak małym przebiegu był do wymiany, inna kwestia to uszkodzenie (lub bardzo mocne zabrudzenie) wynikające ze stosowania nieoryginalnych tonerów. Zamienniki niestety, zwłaszcza w ostatnim czasie drastycznie podupadły na jakości. Dlatego poleciłbym Ci zamówienie zamienników z wyższej półki (osobiście zamawiam np. z firmy Black Point). Możesz również wyciągnąć bęben, kasetę i dokładnie przeczyścić. Staraj się nie stosować sprężonego powietrza, a jak już to bardzo delikatnie.

#8 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

da danielb406 31 agosto 2022, 18:32
Wyczyściłem bęben w środku, suwakami kilkanaście razy przejechałem przy każdym kolorze i pomogło tylko na chwilę, potem jednak sprężonym powietrzem wszystko przedmuchałem i o dziwo jest ok, nawet kolory przy drukowaniu fotografii się poprawiły (jednak startu do atramentówki i tak nigdy nie było z obrazkami). Jako, że takie małe kombajny podrożały sporo chyba kupię te polecane zamienniki jeśli problem będzie się powtarzał. Aha, czy alkoholem izopropylowym można czyścić bęben, czy tylko na sucho?

#9 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

da esteDOG 15 settembre 2022, 16:02
danielb406 ha scritto:Wyczyściłem bęben w środku, suwakami kilkanaście razy przejechałem przy każdym kolorze i pomogło tylko na chwilę, potem jednak sprężonym powietrzem wszystko przedmuchałem i o dziwo jest ok, nawet kolory przy drukowaniu fotografii się poprawiły (jednak startu do atramentówki i tak nigdy nie było z obrazkami). Jako, że takie małe kombajny podrożały sporo chyba kupię te polecane zamienniki jeśli problem będzie się powtarzał. Aha, czy alkoholem izopropylowym można czyścić bęben, czy tylko na sucho?

Bęben tylko na sucho. Najlepiej bawełnianą tkaniną, nie dociskaj za mocno i nie szoruj. Bardzo ważne żebyś nie dotykał palcami powierzchni bębna, jest to element światłoczuły i ślad po palcu może zostać na stałe.

#10 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

da danielb406 6 dicembre 2022, 16:39
Temat chyba rozwiązany...od kilku dni drukuje dobrze po tym jak zrobiłem reset bębna jakimś kodem.

Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

da Google Adsense [BOT] 6 dicembre 2022, 16:39