• Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

Napisal/-a danielb406 28 Julij 2022, 23:43
Podczas drukowania pojawia się komunikat, że nie znaleziono jednego z tonerów, jest instrukcja żeby wyjąć każdy z osobna toner i włożyć jeszcze raz. Po czym konkretna stron się drukuje, jednak tło ma takie jak na zdjęciu. Z początku było to kilka razy w miesiącu, teraz w zasadzie nie da się drukować. Urządzenie przepracowało raptem 1600 stron, większość elementów według wbudowanej diagnostyki ma po kilka % zużycia. Tonery wymieniłem na inne, jednak nie pomogło.

Slika

Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 28 Julij 2022, 23:43

#2 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

Napisal/-a Lesio23 29 Julij 2022, 13:33
Tonery oryginalne czy zamienniki ?

#3 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

Napisal/-a danielb406 29 Julij 2022, 19:50
Zamienniki z dwóch firm. Odkąd mam drukarkę dopiero w tym roku taka akcja.

#4 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

Napisal/-a Lesio23 2 Avgust 2022, 10:05
Zacząłbym od wymiana tonera na oryginalny.

że nie znaleziono jednego z tonerów,

Za każdym razem ten sam toner? Czy losowo ?

#5 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

Napisal/-a danielb406 2 Avgust 2022, 10:16
Niestety nie pokazuje, który to toner. Czy w grę może wchodzić bęben w którym siedzą tonery?
Komplet oryginalnych tonerów wto ponad 800zł, stąd zastanawiające czy warto kupować, drukarka świetna jest to fakt.

#6 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

Napisal/-a Lesio23 3 Avgust 2022, 12:03
Czy w grę może wchodzić bęben w którym siedzą tonery?

Tak, może to być również bęben. Miałem jednak kilka przypadków gdzie drukarka nie widziała tonerów i to właśnie one były winne a nie bęben.

#7 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

Napisal/-a esteDOG 3 Avgust 2022, 13:14
Resetowałeś toner po wymianie? Miałem podobne urządzenie z serii MFC, jeżeli wymieniasz tonery na nieoryginalne pamiętaj żeby wykonać procedurę resetu tonerów w drukarce.
W niektórych przypadkach pomaga to na problem braku widoczności danego tonera.

Co do bębna to wątpię aby po tak małym przebiegu był do wymiany, inna kwestia to uszkodzenie (lub bardzo mocne zabrudzenie) wynikające ze stosowania nieoryginalnych tonerów. Zamienniki niestety, zwłaszcza w ostatnim czasie drastycznie podupadły na jakości. Dlatego poleciłbym Ci zamówienie zamienników z wyższej półki (osobiście zamawiam np. z firmy Black Point). Możesz również wyciągnąć bęben, kasetę i dokładnie przeczyścić. Staraj się nie stosować sprężonego powietrza, a jak już to bardzo delikatnie.

#8 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

Napisal/-a danielb406 31 Avgust 2022, 18:32
Wyczyściłem bęben w środku, suwakami kilkanaście razy przejechałem przy każdym kolorze i pomogło tylko na chwilę, potem jednak sprężonym powietrzem wszystko przedmuchałem i o dziwo jest ok, nawet kolory przy drukowaniu fotografii się poprawiły (jednak startu do atramentówki i tak nigdy nie było z obrazkami). Jako, że takie małe kombajny podrożały sporo chyba kupię te polecane zamienniki jeśli problem będzie się powtarzał. Aha, czy alkoholem izopropylowym można czyścić bęben, czy tylko na sucho?

#9 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

Napisal/-a esteDOG 15 September 2022, 16:02
danielb406 napisal/-a:Wyczyściłem bęben w środku, suwakami kilkanaście razy przejechałem przy każdym kolorze i pomogło tylko na chwilę, potem jednak sprężonym powietrzem wszystko przedmuchałem i o dziwo jest ok, nawet kolory przy drukowaniu fotografii się poprawiły (jednak startu do atramentówki i tak nigdy nie było z obrazkami). Jako, że takie małe kombajny podrożały sporo chyba kupię te polecane zamienniki jeśli problem będzie się powtarzał. Aha, czy alkoholem izopropylowym można czyścić bęben, czy tylko na sucho?

Bęben tylko na sucho. Najlepiej bawełnianą tkaniną, nie dociskaj za mocno i nie szoruj. Bardzo ważne żebyś nie dotykał palcami powierzchni bębna, jest to element światłoczuły i ślad po palcu może zostać na stałe.

#10 Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

Napisal/-a danielb406 6 December 2022, 16:39
Temat chyba rozwiązany...od kilku dni drukuje dobrze po tym jak zrobiłem reset bębna jakimś kodem.

Re: Brother MFC L-8650CDW - nie znajduje jednego z tonerów, kolorowa strona

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 6 December 2022, 16:39

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov