• Lutowanie BGA - pomoc w doborze sprzętu

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Lutowanie BGA - pomoc w doborze sprzętu

seb1500 29 Листопада 2022, 22:06
Witam serdecznie,
Bardzo proszę o pomoc w doborze sprzętu do lutowania BGA - ponieważ znalazłem się w nietypowym położeniu :)
Jestem początkującym serwisantem - głównie laptopów. Chciałbym poszerzyć zakres swych usług właśnie o lutowanie bga - głównie reballing. Nigdy nie miałem z tym do czynienia więc będę się tego dopiero uczył.
W ciągu 2 tygodni będę w posiadaniu stacji QUICK 861 DW oraz uchwyt do sit bga (jaki model jeszcze nie wiem). Sprzęt będę kupował dzięki dotacji z PUP więc jego ceny mam już z góry określone (umowa została już podpisana). Niestety w pośpiechu wpisując we wniosku "Stacja BGA" natknąłem się na taki produkt:
https://allegro.pl/oferta/stacja-lutown ... 1508632579
za cenę 2170 zł. I tak opieszale wpisałem we wniosku.
Do rozliczenia potrzebuję fv, rachunek, paragon od polskiej firmy więc zakup z tego źródła odpada.

Czy jestem w stanie w takiej kwocie kupić coś co będzie się nadawało choć do nauki ?
Czy gdybym zakupił porządny podgrzewacz do tej ceny - to czy z jego pomocą i stacją hot air będę w stanie bezpiecznie wylutować układ bga (kartę graficzną z płyty laptopa) i później go wlutować ?
Serdecznie proszę o sugestię i proszę o wyrozumiałość dla początkującego.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Re: Lutowanie BGA - pomoc w doborze sprzętu

Google Adsense [BOT] 29 Листопада 2022, 22:06

#2 Re: Lutowanie BGA - pomoc w doborze sprzętu

Vogelek23 10 Грудня 2022, 17:36
seb1500 написав:Czy jestem w stanie w takiej kwocie kupić coś co będzie się nadawało choć do nauki ?
W tym zakresie cenowym nie ma dużego wyboru - jedyne, co możesz dostać z Polski i na polską FV, to jest Yihua 853AAA 3w1: https://diolut.pl/stacja-lutownicza-bga ... 21372.html albo Scotle IR6000 V2: https://multi-com.pl/,details,id_pr,905 ... 2-com.html (ta druga stacja jest zdecydowanie lepsza, ale jest problem z dostępnością; możesz spróbować zapytać w tej firmie, czy mają: ***.pl/kontakt.html. Niestety, nieuwaga i pośpiech mają swoje konsekwencje.

seb1500 написав:Czy gdybym zakupił porządny podgrzewacz do tej ceny - to czy z jego pomocą i stacją hot air będę w stanie bezpiecznie wylutować układ bga (kartę graficzną z płyty laptopa) i później go wlutować ?
Nie - stacja BGA musi mieć stabilny uchwyt na górną grzałkę, którego podgrzewacze przeważnie nie mają. No chyba, że dorobisz sobie taki stojak albo trafisz na podgrzewacz ze stojakiem, pasującym do kolby Quick'a. Profil lutowania nie może zależeć od tego, czy ręka Ci zadrży i przesuniesz kolbę podczas grzania, czy nie. Druga sprawa - czy będziesz w stanie dokupić nozzle BGA (np. 42x42mm) do kolby Quick'a - musisz się upewnić, czy takie w ogóle istnieją, bo bez tego nici z lutowania BGA.

#3 Re: Lutowanie BGA - pomoc w doborze sprzętu

seb1500 12 Грудня 2022, 09:07
Dziękuję bardzo za naświetlenie sytuacji. Bardzo mi to pomogło.
Takie stacje jak Yihua 853AAA mają podgrzewacz wielkości 12x12 cm. To absolutnie eliminuje pracę z płytą główną powiedzmy 40x20cm prawda ? Cała płyta powinna być podgrzana a nie tylko jej część. Dobrze rozumiem ?
Pozdrawiam

#4 Re: Lutowanie BGA - pomoc w doborze sprzętu  [РІШЕНО]

Vogelek23 12 Грудня 2022, 23:26
seb1500 написав:To absolutnie eliminuje pracę z płytą główną powiedzmy 40x20cm prawda ? Cała płyta powinna być podgrzana a nie tylko jej część. Dobrze rozumiem ?
Właściwie tak, z tym, że tyczy się to głównie płyt komputerów stacjonarnych bądź innych o większych rozmiarach i grubszym laminacie, które bardzo szybko rozpraszają ciepło (np. płyty główne samochodów Tesla czy konsol XBOX/PSx)- tutaj z pewnością nie będzie dobrych efektów. Natomiast płyty laptopowe są w dzisiejszych czasach tak cienkie i mają tak niewielkie wymiary, że nawet miernej jakości podgrzewacz 12x12cm poradzi sobie z większością z nich. Bo raczej nie zakładasz napraw BGA starszych modeli laptopów, których wartość rynkowa jest mniejsza, niż cena układu BGA. Dobrze rozumiem? ;)

Gdybym był na Twoim miejscu, to kupiłbym to, co jest pod ręką w podanym zakresie cenowym i odkładał z każdej wykonanej naprawy powiedzmy 5% na taką maszynę, która spełni moje wymagania. Używając stacji gorszej jakości, będziesz miał możliwość doszlifowania umiejętności lutowania układów BGA w różnych warunkach i potem przesiadka na coś lepszego da Ci sporo radości.

#5 Re: Lutowanie BGA - pomoc w doborze sprzętu

seb1500 13 Грудня 2022, 14:46
Dzięki śliczne za bardzo rzeczową odpowiedź. Bardzo mi to pomogło.
Pozdrawiam

Re: Lutowanie BGA - pomoc w doborze sprzętu

Google Adsense [BOT] 13 Грудня 2022, 14:46

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей