• MSI GEFORCE GTX 1060 6gb Problem z obrotami wentylatorów

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 MSI GEFORCE GTX 1060 6gb Problem z obrotami wentylatorów

przez Dyk1 15 grudnia 2022, 00:11
Posiadam kartę jak w tytule. Model płyty głównej PG410.
Z działu schematy ściągnąłem schemat do płyty MS-v328 rev 7.0 ponieważ wygląda że jest to ta płyta.
Problem polega na tym , że od samego włączenia guzika power na komputerze , wentylatory wchodzą na 100% obrotów i tak działają cały czas.
W programie GPU-Z pokazuje jednak obroty wentylatora 0.
Czy jest ktoś w stanie pomóc w diagnozie uszkodzenia?
Schemat posiadam , boardview również .
W obrębie gniazda zailania wentylatorów wszystkie pomiary są ok.
Karta chodzi "normalnie" , problemem jest niestety straszny odgłos z obudowy komputera
Dziękuję za wszelką pomoc

Re: MSI GEFORCE GTX 1060 6gb Problem z obrotami wentylatorów

przez Google Adsense [BOT] 15 grudnia 2022, 00:11

#2 Re: MSI GEFORCE GTX 1060 6gb Problem z obrotami wentylatorów

przez matic 16 grudnia 2022, 15:10
Dyk1 napisał(a):W obrębie gniazda zailania wentylatorów wszystkie pomiary są ok.
Hello!
And what are the results of these measurements?

#3 Re: MSI GEFORCE GTX 1060 6gb Problem z obrotami wentylatorów

przez Dyk1 17 grudnia 2022, 01:07
Witam ponownie. Może troszkę źle się wyraziłem. Pomierzyłem , czy nie ma zwarć na elementach które są na drodze do pinów 3 i 4 gniazda J1012, które to są odpowiedzialne prawdopodobnie za sterowanie wentylatorem .Napięcie na Pin 2 musi dochodzić , bo wentylatory się kręcą.
Co prawda zauważyłem że nie jest to niestety schemat do mojej karty , ale wygląda akurat ta sekcja bardzo podobnie , tylko trochę inaczej są rozłożone elementy R592, R593,R595 , D505 , jednak prawie w tych samych miejscach , tylko w innej kolejności.U mnie na przykład jako R592 , który powinien mieć 10kOhm są punkty tylko na których jest 6,5 Ohm oraz R 595 również powinien mieć 10Ohm , a ma 6,5 Ohm.
Myślę , że winna może tu być jednak dioda D505 która według schematu ma oznaczenie SOT 23 (30V , 0,2 Ampera).Nie wylutowywałem jej , ale ma spadki napięcia pomiędzy E-B 1,5V , E-C 0,7V , C-B 1,3V.

#4 Re: MSI GEFORCE GTX 1060 6gb Problem z obrotami wentylatorów

przez matic 17 grudnia 2022, 16:27
Measure the voltages to ground on all pins of fan connector (with fan connected to the board).

#5 Re: MSI GEFORCE GTX 1060 6gb Problem z obrotami wentylatorów

przez Dyk1 17 grudnia 2022, 16:44
Pin 1 GND 0v
Pin2 12V
Pin3 1.0v÷1.3 v changing in this area
Pin4 2.8V

#6 Re: MSI GEFORCE GTX 1060 6gb Problem z obrotami wentylatorów

przez matic 18 grudnia 2022, 14:33
Do you have an oscilloscope?
If so, measure the voltages to ground on pins 3, 4 of fan connector with oscilloscope.

#7 Re: MSI GEFORCE GTX 1060 6gb Problem z obrotami wentylatorów

przez Dyk1 18 grudnia 2022, 15:21
No. I dont have osciloscop unfortunatly. I am not a servis ;) . Is there any way to fix this issue . My friend has identicall card and i make measurements on his card and.
After computer is make on
Pin 1 0v
Pin 2 12V
Pin 3 1.7V
Pin4 0.8V
After some time and fan speed is higher all pins 1,2,3 have the same measurements , and Volts on pin 4 going up very slowly.
And D505 have EB 0.8v, 4.3Kohm
CE 0.7V , 1.4Kohm
CB 1.3v 6.4Kohm.
But D505 is measured not in running computer(on table)
Sorry for my english. Thanks for help

#8 Re: MSI GEFORCE GTX 1060 6gb Problem z obrotami wentylatorów

przez matic 1 stycznia 2023, 00:23
Dyk1 napisał(a):After some time and fan speed is higher all pins 1,2,3 have the same measurements
Are you sure? :wtf:

According to the MS-V328 schematic pin 1 is ground while pin 2 is the 12V power supply rail. On your board these two pins seems connected the same way.
On these two pins the voltage cannot be the same in any case (well, except when the machine is turned off).

Dyk1 napisał(a):And D505 have EB 0.8v, 4.3Kohm
CE 0.7V , 1.4Kohm
CB 1.3v 6.4Kohm.
But D505 is measured not in running computer(on table)
Component D505 is actually dual diode in one package and not transistor, so it doesn't have C, B, E pins.
Obrazek
The function of this diode is just a protection of "PWM" and "TACH" pins of the GPU chip against over-voltage spikes.

#9 Re: MSI GEFORCE GTX 1060 6gb Problem z obrotami wentylatorów

przez Dyk1 3 stycznia 2023, 20:27
Bardzo dziękuję za odpowiedź . Trochę się nie zrozumieliśmy.
Moja karta to dokładnie model taki :
Obrazek
V328 ma bardzo podobną sekcję wentylatora ,a le nie dokładnie taką samą .
Piny wentylatora mają odwrotną kolejność . U mnie 1 to 4 , 2 to 3 , 3 to 2 a 4 to 1.
Chodziło mi o to że piny 1,2,3 mają 0v,12v i 1,3 v tak jak w sprawnej karcie , a na pinie 4 czyli GPIO16_FAN_PWM w sprawnej karcie jest po włączeniu komputera 0,8v i rośnie podczas grzania się karty , a w mojej niesprawnej jest od razu 2,8v.
Dodam tylko ,że nie potrafię znaleźć schematu dokładnie do tej karty a moja sekcja wentylatora wygląda na zdjęciu tak i nie ma tam większości elementów ze schematu v328.
Obrazek
Obrazek
Wymieniłem diodę i wentylatory i dalej to samo.
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc

#10 Re: MSI GEFORCE GTX 1060 6gb Problem z obrotami wentylatorów

przez matic 8 stycznia 2023, 15:22
So here is the schematic of the fan area of your card:
Obrazek

Set your multimeter to the diode test mode and measure the voltage drops to ground on pins 1, 2 of fan connector on your card and also on the working card with both polarities of test leads.
Measure on the board itself with the fan disconnected from the board.

Re: MSI GEFORCE GTX 1060 6gb Problem z obrotami wentylatorów

przez Google Adsense [BOT] 8 stycznia 2023, 15:22
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).