• Zgodność wersji bios

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Zgodność wersji bios

от akuboka 19 Декабрь 2022, 17:54
Dzień dobry
Mam pytanie jak bardzo musi być zgodna wersja bios. Czy bios powinien być bardziej do danego modelu czy wersji płyty ?
Wydaje mi się ze oznaczenie płyty jest ważniejsze ale nie mam doświadczenia.
Przykład:
Czy można wgrać bios z modelu L550d-136 do modelu L550d-144 gdzie oba maja oznaczenie płyty LA5331p?

Re: Zgodność wersji bios

от Google Adsense [BOT] 19 Декабрь 2022, 17:54

#2 Re: Zgodność wersji bios

от marcinmarcin 21 Декабрь 2022, 08:55
Witam.
akuboka писал(а):Czy można wgrać bios z modelu L550d-136 do modelu L550d-144 gdzie oba maja oznaczenie płyty LA5331p?

W przypadku tej płyty jak najbardziej można.
akuboka писал(а):Czy bios powinien być bardziej do danego modelu czy wersji płyty ?

Bardziej powinien być do modelu płyty, ale nie jest to takie zero-jedynkowe. Czasami ważna jest obsada tejże płyty (nawet nazwa chipa graficznego ma znaczenie). W nowszych "intelach" bardzo istotny jest ME Region.

#3 Re: Zgodność wersji bios

от akuboka 24 Декабрь 2022, 15:45
Pytanie było ogólne ale również połączone z konkretnym przypadkiem.
Na samym początku płyta reagowała na przycisk power i załączala wszystkie napięcia ale obrazu brak. Po wgraniu innego biosu już tylko próbowała załączać i stad było pytanie czy to niedopasowanie czy raczej poprzedni był jednak uszkodzony.

#4 Re: Zgodność wersji bios

от Vogelek23 13 Январь 2023, 12:23
Jest taka niepisana zasada - jeśli wgrasz nowy BIOS i zachowanie płyty ulegnie pogorszeniu (np. płyta włączała się z napięciami, a po przeprogramowaniu nowym wsadem nie włącza się), to wracasz do oryginalnego wsadu i sprawdzasz, czy płyta zachowuje się tak samo, jak na początku. Jeśli tak, to nowy BIOS jest uszkodzony lub niekompatybilny z daną obsadą układową. W obu przypadkach należy wgrać kolejny wsad (ja testuję kolejne DWA wsady). Jeśli na kilku różnych wsadach BIOS płyta nie działa poprawnie, to uszkodzenie jest sprzętowe (dotyczy to zwłaszcza wgrywania wsadów zweryfikowanych).

Twoja płyta to platforma AMD, więc o ME Region nie musisz się martwić - jedyne, o czym musisz pamiętać, to dane identyfikacyjne płyty (DMI) oraz klucz produktu Windows, jeśli jest zaszyty we wsadzie BIOS.

#5 Re: Zgodność wersji bios

от akuboka 16 Январь 2023, 10:28
Wróciłem automatycznie do poprzedniej wersji bios. Nie uruchamiał się ale odkryłem problem z samą kością bios i teraz załącza zasilania.
Reaguje na przycisk zasilania, brak obrazu.
Na linii NB mam 2,1Ohm to chyba niestety będzie mostek?

#6 Re: Zgodność wersji bios

от Vogelek23 17 Январь 2023, 01:08
akuboka писал(а):Na linii NB mam 2,1Ohm
W którym konkretnie miejscu mierzysz?

Re: Zgodność wersji bios

от Google Adsense [BOT] 17 Январь 2023, 01:08
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).