• Monitor LCD LG L1970hn - mruga świetlówka.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Monitor LCD LG L1970hn - mruga świetlówka.

przez DaCoPL 9 maja 2011, 14:57
Witam.

W monitorze LCD LG L1970hn mrugają świetlówki. Problem występuje tylko na podłączonych dwóch świetlówkach na raz. Jeśli odepnę od inwertera jedną (którąkolwiek) z nich to świeci bez mrugania.

Miganie występuje w częstotliwości ok 3-4 mrugnięć na sekundę.

Wymieniłem kondensatory elektrolityczne na inwerterze (2 sztuki 330uF, wstawiłem 220uF) i dalej to samo.

Co tu może nie grać? Nie sądzę, żeby to była wina świetlówek. Na pewno nie jest to wina kabla sygnałowego czy nadajnika sygnału (np. laptopa) ponieważ świetlówka mruga nawet bez podłączenia kabla sygnałowego, gdy pokaże się ramka LG na matrycy.

Re: Monitor LCD LG L1970hn - mruga świetlówka.

przez Google Adsense [BOT] 9 maja 2011, 14:57

#2 Re: Monitor LCD LG L1970hn - mruga świetlówka.

przez AdamStar 9 maja 2011, 15:07
Najprościej będzie podłączyć dwie inne świetlówki w celu wyeliminowania ich jako źródło problemu.

#3 Re: Monitor LCD LG L1970hn - mruga świetlówka.

przez DaCoPL 9 maja 2011, 15:09
Hmm.. a skąd ja mam wziąć takie świetlówki? :P Każda ma po 2 złącza.

#4 Re: Monitor LCD LG L1970hn - mruga świetlówka.

przez grisza69 9 maja 2011, 15:12
Sprawdź wypełnienia na tranzystorach ( na n4) w poszczególnych sekcjach świetlówek - może być zwarty jeden z tranzystorów, jeżeli czasy będą się pokrywać szukaj usterki w sterowniku przetwornicy, warto również sprawdzić diody w kluczach tranzystorów jak i kondensatory za samymi tranzystorami ( boost). Podstaw inne świetlówki może być jedna z nich już mocno zużyta pomimo w miarę jasnego światła.

#5 Re: Monitor LCD LG L1970hn - mruga świetlówka.

przez AdamStar 9 maja 2011, 15:12
DaCoPL napisał(a):Hmm.. a skąd ja mam wziąć takie świetlówki? Każda ma po 2 złącza.

To oznacza że masz cztery świetlówki

Najlepiej wziąć je z innego monitora, ja mam takie ze zbitej matrycy monitora.

#6 Re: Monitor LCD LG L1970hn - mruga świetlówka.

przez DaCoPL 9 maja 2011, 15:22
Trochę się zagalopowałem z tym opisem. W momencie kiedy odłączę jedną ze świetlówek (obojętnie którą) to podświetlenie pokaże się na około sekundę po czym zgaśnie.

#7 Re: Monitor LCD LG L1970hn - mruga świetlówka.

przez AdamStar 9 maja 2011, 15:30
DaCoPL napisał(a):Trochę się zagalopowałem z tym opisem. W momencie kiedy odłączę jedną ze świetlówek (obojętnie którą) to podświetlenie pokaże się na około sekundę po czym zgaśnie.

To jest jak najbardziej normalne :)

#8 Re: Monitor LCD LG L1970hn - mruga świetlówka.

przez DaCoPL 9 maja 2011, 15:46
Na drenach tranzystorów mam falujące cały czas napięcie między 3V a 4V. Nogi pierwsze czyli źródło1 są przywarte do masy, ale tak ma raczej być. Nogi 3 i 4 tranzystorów mają falujące napięcia między 10V a 11,5V. Nogi 2 tranzystorów mają 3V.

#9 Re: Monitor LCD LG L1970hn - mruga świetlówka.

przez grisza69 9 maja 2011, 15:48
Ściągnij noty tych tranzystorów - przeważnie jest to podwójny tranzystor z kanałem p i n w jednej obudowie.

#10 Re: Monitor LCD LG L1970hn - mruga świetlówka.

przez DaCoPL 9 maja 2011, 15:50
Ech... chyba jedna z najprostszych rzeczy. Uszkodzony zasilacz. Ale jeszcze się upewnię i dam znać.

-- wtorek, 10 maja 2011, 11:52 --

Rzeczywiście uszkodzony zasilacz. Trzeba wymienić i będzie w porządku. Dziękuję za podpowiedzi, pozdrawiam i zamykam.

Re: Monitor LCD LG L1970hn - mruga świetlówka.

przez Google Adsense [BOT] 9 maja 2011, 15:50