• Computer on Module MSC Q7-BT-25-2201 nie uruchamia się

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Computer on Module MSC Q7-BT-25-2201 nie uruchamia się

przez kasjan 28 grudnia 2022, 19:10
Miał może ktoś z was styczność z wyżej wymienionym komputerem lub czymś podobnym?
Objaw jest taki, że się nie włącza (pobór prądu przez cały układ (łącznie z płytą matką) wynosi około 200mA.
Układ powinien się automatycznie włączyć od razu po podaniu zasilania.
Płyta matka daje na układ 5V, w dokumentacji wyczytałem, że na 20pinie złącza jest sygnał PWRBTN# i aktywuje się go niskim poziomem, normalnie jest tam 3,3V ale po podpięciu na chwilę do GND nic się nie dzieję.
Pomierzyłem rezystancję na dławikach- te większe koło procesora mają względem masy jakieś 20Ohm a te mniejsze kOhmy. Po podaniu napięcia na 2 dużych dławikach jest jakieś 0,7V
Może naprowadzicie mnie co można by było pomierzyć i sprawdzić
Teraz zauważyłem, że jakość zdjęć jest taka sobie w razie czego mogę porobić lepsze.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Computer on Module MSC Q7-BT-25-2201 nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 28 grudnia 2022, 19:10

#2 Re: Computer on Module MSC Q7-BT-25-2201 nie uruchamia się

przez ado 28 grudnia 2022, 22:00
Sprawdź BA1 czy ma odpowiednie napięcie, na zdjęciu wygląda jakby była uszkodzona.

#3 Re: Computer on Module MSC Q7-BT-25-2201 nie uruchamia się

przez kasjan 30 grudnia 2022, 06:35
To na baterii to klej na gorąco (była przyklejona do radiatora). Napięcie na baterii 2,8V. Próbowałem też uruchomić bez baterii (według dokumentacji bez baterii układ wykona dodatkowy reboot)

#4 Re: Computer on Module MSC Q7-BT-25-2201 nie uruchamia się

przez ado 31 grudnia 2022, 23:25
Jaki smc tam jest po lewej stronie cpu, brak jest schematu ale ze znalezionych w necie info wnioskuje ze on odpowiada za wysłanie do cpu informacji o uruchomieniu.
ps.Do moderatora proszę nie opóźniać moich postów. Musimy wiedzieć dokładnie oznaczenia układów, by racjonalnie wyciągnąć wnioski. Elektronika cyfrowa opiewa się na analizie stanów logicznych.

#5 Re: Computer on Module MSC Q7-BT-25-2201 nie uruchamia się

przez kasjan 2 stycznia 2023, 06:53
Układy po lewej :
TM4E1231H6ZRB (google mówie że nie ma takiego układu, jest za to TM4E123GH6ZRB )
Ten mikrokontroler to będzie coś w stylu KBC zarządzający zapięciami itp?
USB2513 (kontroler USB?)
WGI210AT (kontroler ETH?)
Obrazek
Obrazek

#6 Re: Computer on Module MSC Q7-BT-25-2201 nie uruchamia się

przez ado 7 stycznia 2023, 19:14
kasjan napisał(a):TM4E1231H6ZRB (google mówie że nie ma takiego układu, jest za to TM4E123GH6ZRB )

Dokumentacja wyjaśnia oznaczenia tego układu.
Obrazek

Zdjęcia są teraz wyraźne ale brakuje schematu by cos sensownego zmierzyć, jakieś napięcia są obecne ale to za mało by wyciągną wnioski.

#7 Re: Computer on Module MSC Q7-BT-25-2201 nie uruchamia się

przez kasjan 11 stycznia 2023, 17:32
Dzięki za informacje, raczej marne szanse, że kiedyś wypłynie schemat tego komputerka więc płyta trafi na półkę "na później" :)

Re: Computer on Module MSC Q7-BT-25-2201 nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 11 stycznia 2023, 17:32
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).