• NVIDIA Tesla K20X - nie startuje, brak vCore/vMem

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 NVIDIA Tesla K20X - nie startuje, brak vCore/vMem

by rutki3z 5 January 2023, 23:14
Witajcie, trafił do mnie taki oto "wynalazek": Tesla K20X, karta ma podobne PCB do GTX Titan/GTX 780 ale z bardziej rozbudowaną sekcją vcore. Karta miała nie dokręconą śrubkę chłodzenia obok NCP4208, nie wiem czy ten układ mógł się przegrzać ale jest martwy, został wymieniony.

Karta nie startowała i nie startuje, zimny rdzeń

Kontroler vCore NCP4208 + 8x FDMF6823B

Image
Image

5V ok
    3.3V ok
    VCORE 0,1V
    VMEM 0V

VMEM - 39,5Ω
    VCORE - 7.1Ω
    Pary sygnałowe PCI-E mają taki sam opór
    PEX 12V - 0,14kΩ
    12V obok 8-pin ~5kΩ
    12v obok 6-pin - ~8kΩ
    5V - 1,75kΩ
    3,3V - 2,45kΩ

Przed zamianą NCP4208:
    Pin 1 (VCC3) - 0,14V + niski opór
    PWRGD - 0V
    ALERT - 0V
    EN - 3,1V

Po zamianie NCP4208 na nowy:
    Pin 1 - 3,3V
    PWRGD - 0V
    ALERT - 0V
    EN - przez ułamek sekundy stan wysoki, po czym niski

VCore wciąż 0,1V i vMEM 0V

Sprawdzałem DrMOS-y, każdy z nich ma te same opory na Gate High, Gate Low i VSWH . Z ciekawości odpiąłem (przecięcie ścieżki na PCB) sygnał EN, i na wyjściu vcore jest już generowane ~0,6V. Oczywiście karta dalej nie startuje, a sam sygnał chyba jest kontrolowany przez GPU.

Nie wiem co dalej sprawdzić, może to zachowanie wskazuje na uszkodzony rdzeń?. Lub moja ciekawość przez odpięcie EN go zabiła. Co robić, jak żyć?

Re: NVIDIA Tesla K20X - nie startuje, brak vCore/vMem

by Google Adsense [BOT] 5 January 2023, 23:14

#2 Re: NVIDIA Tesla K20X - nie startuje, brak vCore/vMem

by xamledyD 6 January 2023, 16:09
Witam.
Układ NCP4208 wyposażony jest w interfejs I2C, który służy do zarządzania tym układem. Nie mam pewności, czy nowy czysty układ zadziała bez problemów w tej karcie. Jeśli masz oscyloskop, to sprawdź czy na liniach SCL i SDA układu coś się dzieje.
Pozdrawiam

#3 Re: NVIDIA Tesla K20X - nie startuje, brak vCore/vMem

by Vogelek23 6 January 2023, 21:14
xamledyD wrote:Układ NCP4208 wyposażony jest w interfejs I2C, który służy do zarządzania tym układem. Nie mam pewności, czy nowy czysty układ zadziała bez problemów w tej karcie.
Musi zadziałać, bo interfejs I2C służy jedynie do wysyłania poleceń DO sterownika NCP4208 (który jest układem Slave, a więc sam poleceń żadnych nie wysyła). Ponadto, NCP4208 nie jest wyposażony ani w CPU, ani w jakąkolwiek pamięć ROM.

rutki3z wrote:EN - przez ułamek sekundy stan wysoki, po czym niski
Czy w ciągu tego ułamka sekundy występują jakiekolwiek impulsy na którejkolwiek z cewek tej przetwornicy (od strony sterowników)? Jaka jest rezystancja do masy na którejkolwiek z cewek?

#4 Re: NVIDIA Tesla K20X - nie startuje, brak vCore/vMem

by rutki3z 6 January 2023, 22:13
Jeśli masz oscyloskop, to sprawdź czy na liniach SCL i SDA układu coś się dzieje.

Niestety nie posiadam oscyloskopu.

Czy w ciągu tego ułamka sekundy występują jakiekolwiek impulsy na którejkolwiek z cewek tej przetwornicy (od strony sterowników)?

Z odczytów na mierniku napięcie jest chwilowo wyższe niż 0,1V po czym spada do 0,1V

Jaka jest rezystancja do masy na którejkolwiek z cewek?

VCORE - 7.1Ω

Poeksperymentowałem trochę z tym NCP4208 i dla testu podłączyłem 3,3V z jego wbudowanego regulatora na nogę EN. Poskutkowało to wygenerowaniem ~0,8V na VCORE, niestety sygnał PWRGD wciąż 0V. Ścieżka z rdzenia do nogi EN była w trakcie tego "eksperymentu" odcięta, bo nie chciałem puścić tych 3,3v z kontrolera na rdzeń.

Jeśli dobrze odczytałem dokumentację tego układu i schematu od Gigabyte GTX 760 (z tym samym NCP4208), to w przypadku błędu sygnał PWRGD jest ściągany do masy przez ten właśnie kontroler. Zastanawiam się czy odpięcie kontrolera od tej linii dało by jakiś efekt, może nawet spóźnione fajerwerki. (Jak dobrze rozumiem, to właśnie 3.3v na PWRGD załącza kolejne układy zasilania)

#5 Re: NVIDIA Tesla K20X - nie startuje, brak vCore/vMem

by rutki3z 9 January 2023, 16:19
Udało mi się zdobyć taką sprawną kartę i sprawdzić opory na liniach zasilania. Okazało się że karta posiada zaniżony opór od strony 12V z gniazda PCI-Express. Jako że zasilanie na linii 5V I 3.3V występowało, kolejnym podejrzanym był układ generujący zasilanie pamięci (FBVDD). MOSFET-y sprawdziłem, i wyglądają na sprawne, jednak opór na nodze od sterowania bramką umieszczonego niżej MOSFET-u low-side był w omach, kiedy na sprawnej karcie jest w kΩ. Zdemontowałem kontroler APW7088, i wszystkie inne pomiary się unormowały. Opory na dodatkowych liniach generowanych przez FBVDD są OK.

Zastanawia mnie jednak co spowodowało uszkodzenie dwóch głównych kontrolerów, gdy układy DrMOS/MOSFET wyglądają na sprawne, a napięcia zasilające zarówno je jak i kontrolery, były cały czas były OK. Niefortunne wyładowanie ESD? A może jednak częsciowo uszkodzony DrMOS lub MOSFET? Jeśli któryś z forumowiczów jest w stanie zaproponować realistyczny scenariusz dla takiego uszkodzenia, moja ciekawość była by zaspokojona :)

Podam pomiary dla sprawnej karty, gdyby ktoś chciał się zabrać za naprawę lub diagnozę podobnej konstrukcji. Uprzedzam że pomiary w poprzednich postach były wykonane na mierniku z rozładowaną baterią, i nie są dokładne.
  • VCore: 5.5Ω
  • VMem: 38Ω
  • 12V PCI-Express: 2.85kΩ
  • 8-pin PCI-E: 5.15kΩ
  • 6-pin PCI-E: 8.25kΩ
  • 5V: 1.81kΩ
  • 3.3V na nodze kości SPI: 2.45kΩ

Re: NVIDIA Tesla K20X - nie startuje, brak vCore/vMem

by Google Adsense [BOT] 9 January 2023, 16:19
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).