• Metody usuwania zwarcia w lini gdzie nie powinien płynąć większy prąd

#1 Metody usuwania zwarcia w lini gdzie nie powinien płynąć większy prąd

by willi76 6 January 2023, 18:52
Witam, chciałem zapytać w tym wątku: metody-usuwania-zwarcia-w-lini-1v-t1853.html
ale niestety jest zablokowany.
Pytanie brzmi co w przypadku kiedy w zwartej linii np. LDO nie zalecane jest wpuszczenie większego prądu niż 300mA? jak sobie z tym poradzić?
pozdrawiam

Re: Metody usuwania zwarcia w lini gdzie nie powinien płynąć większy prąd

by Google Adsense [BOT] 6 January 2023, 18:52

#2 Re: Metody usuwania zwarcia w lini gdzie nie powinien płynąć większy prąd  [SOLVED]

by Vogelek23 6 January 2023, 20:55
willi76 wrote:Witam, chciałem zapytać w tym wątku...
Przeczytaj Regulamin forum, zwłaszcza p. 9.13 oraz p. 12.

willi76 wrote:co w przypadku kiedy w zwartej linii np. LDO nie zalecane jest wpuszczenie większego prądu niż 300mA? jak sobie z tym poradzić?
Tak samo, jak w przypadku każdej innej linii - z tym, że ograniczasz prąd do 500mA (przelotki i ścieżki w liniach LDO bez problemu wytrzymują do 800mA, więc można spokojnie podciągnąć prąd dla próby zwarciowej do 0.5A). Załóżmy, że rezystancja do masy na linii LDO wynosi 3Ω - przy prądzie 500mA napięcie na zasilaczu spadnie do 1.5V. Łatwo więc wyliczyć moc traconą na zwierającym elemencie: 1.5 x 0.5 = 0.75W. Jeśli przytrzymasz płytę przez kilka do kilkunastu sekund w takich warunkach, z pewnością zwierający element się nagrzeje i "wyłoni się" spod warstwy "śniegu". Szczególną uwagę należy wtedy zwrócić na dwa układy, które najczęściej powodują zwarcia linii LDO - KBC oraz PCH.

#3 Re: Metody usuwania zwarcia w lini gdzie nie powinien płynąć większy prąd

by willi76 18 February 2023, 11:38
dziękuję za zaspokojenie mojej ciekawości ;o)

Re: Metody usuwania zwarcia w lini gdzie nie powinien płynąć większy prąd

by Google Adsense [BOT] 18 February 2023, 11:38