Witajcie, trafił do mnie taki oto "wynalazek": Tesla K20X, karta ma podobne PCB do GTX Titan/GTX 780 ale z bardziej rozbudowaną sekcją vcore. Karta miała nie dokręconą śrubkę chłodzenia obok NCP4208, nie wiem czy ten układ mógł się przegrzać ale jest martwy, został wymieniony.
Karta nie startowała i nie startuje, zimny rdzeń
Kontroler vCore NCP4208 + 8x FDMF6823B
Przed zamianą NCP4208:
Po zamianie NCP4208 na nowy:
Sprawdzałem DrMOS-y, każdy z nich ma te same opory na Gate High, Gate Low i VSWH . Z ciekawości odpiąłem (przecięcie ścieżki na PCB) sygnał EN, i na wyjściu vcore jest już generowane ~0,6V. Oczywiście karta dalej nie startuje, a sam sygnał chyba jest kontrolowany przez GPU.
Nie wiem co dalej sprawdzić, może to zachowanie wskazuje na uszkodzony rdzeń?. Lub moja ciekawość przez odpięcie EN go zabiła. Co robić, jak żyć?
Karta nie startowała i nie startuje, zimny rdzeń
Kontroler vCore NCP4208 + 8x FDMF6823B
- 5V ok
3.3V ok
VCORE 0,1V
VMEM 0V
- VMEM - 39,5Ω
VCORE - 7.1Ω
Pary sygnałowe PCI-E mają taki sam opór
PEX 12V - 0,14kΩ
12V obok 8-pin ~5kΩ
12v obok 6-pin - ~8kΩ
5V - 1,75kΩ
3,3V - 2,45kΩ
Przed zamianą NCP4208:
- Pin 1 (VCC3) - 0,14V + niski opór
PWRGD - 0V
ALERT - 0V
EN - 3,1V
Po zamianie NCP4208 na nowy:
- Pin 1 - 3,3V
PWRGD - 0V
ALERT - 0V
EN - przez ułamek sekundy stan wysoki, po czym niski
VCore wciąż 0,1V i vMEM 0V
Sprawdzałem DrMOS-y, każdy z nich ma te same opory na Gate High, Gate Low i VSWH . Z ciekawości odpiąłem (przecięcie ścieżki na PCB) sygnał EN, i na wyjściu vcore jest już generowane ~0,6V. Oczywiście karta dalej nie startuje, a sam sygnał chyba jest kontrolowany przez GPU.
Nie wiem co dalej sprawdzić, może to zachowanie wskazuje na uszkodzony rdzeń?. Lub moja ciekawość przez odpięcie EN go zabiła. Co robić, jak żyć?