Witam. Mam zapytanie odnośnie płyty laptopa Lenovo Y700-15ISK. Model płyty to BY511 NM-A541. Pytanie dotyczy dwóch kości SPI. Czemu aż dwie? Czy jedna jest od BIOS a druga od EC? Niby KBC w Y700 jest programowalny, więc raczej nie potrzebuje oddzielnej pamięci. Czy może jest to technologia Dual Bios i druga jest rezerwowa? W sumie to by wyjaśniało napis w schemacie blokowym przy drugiej kości (for reserve). Jeżeli Dual Bios to jak w tym przypadku programuje się BIOS oraz jak się go przygotowuje do wgrania do kości.Proszę o info.Pozdrawiam
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
Re: Y700-15ISK- dlaczego płyta posiada dwie kości SPI?
by Google Adsense [BOT] • 30 December 2022, 01:53
Producenci stosują dwie kości BIOS z wielu powodów. Jednym z nich jest odseparowanie wsadu BIOS od regionu ME, innym zapewnienie zapasu pamięci na ewentualne upgrade'y wsadu, kolejnym zaś zapewnienie możliwości awaryjnego uruchomienia płyty w trybie odzyskiwania wsadu BIOS po jego nieudanej aktualizacji. Dual BIOS jest charakterystyczny zwłaszcza dla płyt głównych desktopów i zapewnia możliwość przywrócenia wsadu z backupu. Są też płyty, w których KBC ma wsad w zewnętrznej (zwykle o dużo mniejszej pojemności) kości Flash. Jak widać, wszystko zależy więc od wyobraźni projektanta.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Po pojemności obu kości BIOS. Jeśli pojemności są blisko siebie (np. 256Mbit i 128Mbit) to mamy do czynienia z wsadem BIOS w dwóch kościach, czyli z zapasem pojemności na ewentualne aktualizacje. Jeśli pojemności są daleko od siebie (np. 64Mbit i 1Mbit) to mniejsza kość jest wsadem dla KBC lub wsadem dla kontrolera USB 3.x (lub USB-C). W przypadku mniejszych pojemności (np. 32MBit i 16MBit) któraś z kości zawiera tylko ME region dla PCH. Natomiast jeśli kości są identyczne (np. 64Mbit i 64MBit) to najczęściej mamy do czynienia z wsadem Dual BIOS.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
W takim przypadku trzeba połączyć oba wsady w hex editorze przed czyszczeniem ME.
Do 8MB doklejasz na koniec, od nowego wiersza 4MB i obrabiasz plik 12MB.
Połączony wsad możesz sprawdzić MEanalyzerem, jeśli nie chcesz sprawdzać obu wsadów osobno.
W FIT dostaniesz po wyczyszczeniu outimage całościowy i od razu podzielone (we wsadzie jest zapisana informacja, że są w 2 osobnych kościach, dlatego FIT automatycznie je rozdziela na właściwe rozmiary).
Do 8MB doklejasz na koniec, od nowego wiersza 4MB i obrabiasz plik 12MB.
Połączony wsad możesz sprawdzić MEanalyzerem, jeśli nie chcesz sprawdzać obu wsadów osobno.
W FIT dostaniesz po wyczyszczeniu outimage całościowy i od razu podzielone (we wsadzie jest zapisana informacja, że są w 2 osobnych kościach, dlatego FIT automatycznie je rozdziela na właściwe rozmiary).
Pitok12e wrote:A jeżeli mam Dual Bios to jak przygotować bios i jak szukać me regionu itd?Dual BIOS zwykle oznacza, że w obu kościach jest taki sam wsad - jeden układ zawiera wsad główny, natomiast drugi układ jest kopią pierwszego. Wsad BIOS przygotowujesz dokładnie tak samo, jakby była tylko jedna kość BIOS - i wgrywasz wsad tylko do głównej kości, nie ruszając pamięci z backupem (pamięć ta zsynchronizuje się automatycznie, gdy główny wsad będzie działał poprawnie). To samo dotyczy ME Regionu - traktujesz płytę tak, jakby miała tylko jedną, główną kość BIOS.
Re: Y700-15ISK- dlaczego płyta posiada dwie kości SPI?
by Google Adsense [BOT] • 10 January 2023, 02:43
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).