• Płyta IPCFL-GL - uszkodzenie mechaniczne, brak elementów i schematu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Płyta IPCFL-GL - uszkodzenie mechaniczne, brak elementów i schematu

przez piaskos 26 października 2022, 22:52
WItajcie,
W innym wątku jest temat próby uruchomienia della Optiplex 7460 AiO.
Ze względu na dość skomplikowane zagadnienie postanowiłem założyć nowy temat.
Do rzeczy:
Po obejrzeniu płyty IPCFL-GL podczas diagnozy okazało się, że była tam przygoda mechaniczna i kilka elementów jest nieobecnych.
Temat o tyle trudny (przynajmniej dla mnie), że nie ma ani schematów ani boardview.
Uszkodzony obszar znajduje się po drugiej stronie laminatu w bliskim sąsiedztwie PCH.

Załączam zdjęcie uszkodzenia oraz niewyraźne ale jedyne sensowne zdjęcie z internetu które cokolwiek mi powiedziało
Dla ułatwienia wyjaśnień ponumerowałem brakujące elementy.
Obrazek

Obrazek

Po mojej analizie wychodzi że:
1 i 2 - kondensatory filtrujące zasilanie (na tej linii jest 1,05V) - są podobne wielkościowo na tej linii więc można zaryzykować te same wartości
3 - rezystor (był ale uszkodzony mechanicznie) jedna strona idzie pod PCH, druga to masa
4 - na zdjęciu widać że to rezystor 0 ohm, także nie ma problemu
5 - ocalały rezystor 10k - jedna strona pod PCH, druga to masa
6 - niby ocalały rezystor ale o wartości 110 Ohm - możliwe że tak ma być - jedna strona pod PCH, druga to masa
7 - ze zdjęcia wynika że to rezystor - wartość nieznana - jedna strona pod PCH, druga to masa
8 - kondensator jak wiele innych na tej linii więc nie problem (jedna strona 1,05V, druga to masa)
9 - nieistnieje - późno jest i za dużo cyferek narobiłem :)
Wszędzie tam, gdzie powinien być rezystor nie mana lini sygnałowej żadnego pullupa do któregokolwiek zasilania

Pierwsze pytanie - czy ma ktoś może taką płytę i jest w stanie zmierzyć brakujące elementy (okolice baterii RTC)
Drugie pytanie - jeśli nie to co dalej z takim tematem? Jaka jest droga postępowania, jak sobie z tym poradzić?

Próbowałem posiłkować się schematem od IPCFL-SC ale bezskutecznie.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, jest szansa ogarnięcia tego dla siebie i szkoda by było odpuścić ze względu na kilka rezystorów.
Jeśli zły dział także proszę o informację gdzie powinno się to znaleźć.

Re: Płyta IPCFL-GL - uszkodzenie mechaniczne, brak elementów i schematu

przez Google Adsense [BOT] 26 października 2022, 22:52

#2 Re: Płyta IPCFL-GL - uszkodzenie mechaniczne, brak elementów i schematu

przez piaskos 17 stycznia 2023, 10:58
Ze względu na problem z dokumentacją oraz to, że brakujące rezystory tworzyły pulldown dla linii pch postanowiłem wsadzić tam rezystory 10k.
Minęły dwa miesiące i nie było ani jednego problemu z funkcjonowaniem komputera. Temat zamykam.

Re: Płyta IPCFL-GL - uszkodzenie mechaniczne, brak elementów i schematu

przez Google Adsense [BOT] 17 stycznia 2023, 10:58