• Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

by danielb406 19 January 2023, 01:38
Witam. Xbox one S , m1018166-001 rec. G to oznaczenie płyty.
Konsola nigdy nie otwierana przedtem, zadbana, nie zakurzona. Przestał pojawiać się obraz na monitorze. Była podmiana przewodu HDMI, drugi ekran. Dysk sprawdzony pod komputerem, technicznie sprawny. Słychać dźwięk z konsoli podczas włączania i wyłączania przyciskiem. Na monitorze wyskakuje co jakiś czas Stand by, ale przerywa przechodzenie w ten tryb monitora bo po sekundzie tak jakby chce znów się załączyć wyświetlanie, chce ale jest nadal czarny ekran.
Gniazdo HDMI w konsoli bardzo ładne, pod mikroskopem nic nie widać niepokojącego.
Zmierzyłem rezystancję na pinach i EG8B7 który ma rezystancję względem masy wszędzie 90komh około a EG8B6 na 2 pinach ma 90kohm a na 2 50 kohm.
Zmierzyłem też napięcia i tam gdzie jest wyższa rezystancja to jest 3V a tam gdzie 50kohm jest 2,2V.
Czy to oznacza uszkodzony w jakiś sposób układ 75DP159? Nie chcę w ciemno wymieniać, stąd pomiary - ani myśleć o awarii GPU ;) Czy retimery za 60zł z polskiego portalu aukcyjnego to te same co za 150zł tylko marża inna? Pierwszy raz coś robię w konsoli poza konserwacją ukladu chłodzenia.

Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

by Google Adsense [BOT] 19 January 2023, 01:38

#2 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S

by ctro 19 January 2023, 06:19
Przelutuj z dodatkiem świeżej cyny gniazdo HDMI. Ładne gniazda USB też się trafiają, a nóżki nie mają przejścia na płytę.

#3 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S

by danielb406 19 January 2023, 09:21
Gniazdo przelutowałem porządnie, niestety brak zmian. Wszystkie rezystory i kondensatory wokół filtra mają 3V i 5V. To zaniżone napięcie na EG8B6 na dwóch pinach mnie zastanawia, czy to jest normalne, stąd zamówiłem układ 75DP159 żeby rozwiać wszelkie wątpliwości.

#4 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S

by danielb406 23 January 2023, 22:09
Podmieniałem 2 układy i obraz nie wrócił - czy może ktoś podesłać mi jakie napięcia powinny być na układzie 75DP159?
Image

#5 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

by psikus123 23 January 2023, 22:59
Cześć Na początek.
Wyłącz konsolę, a następnie odłącz kabel zasilania, aby upewnić się, że konsola jest całkowicie wyłączona.
Zaczekaj 30 sekund, a następnie ponownie podłącz kabel zasilania.
Naciśnij i przytrzymaj przycisk Parowanie (z lewej strony konsoli) oraz przycisk Wysuwanie (z przodu konsoli), a następnie naciśnij przycisk Xbox  na konsoli.
Uwaga Konsola Xbox Series S i konsola Xbox One S All-Digital Edition nie mają przycisków Wysuwanie. Narzędzie do rozwiązywania problemów z uruchamianiem konsoli Xbox możesz wyświetlić na tych konsolach, przytrzymując tylko przycisk Parowanie (kroki 3 i 4), a następnie naciskając przycisk Xbox .
Przytrzymaj wciśnięte przyciski Parowanie i Wysuwanie przez 10–15 sekund.
Powinny być słyszalne dwa sygnały włączania następujące po sobie w odstępie kilku sekund. Przyciski Parowanie i Wysuwanie możesz zwolnić po drugim sygnale włączania.
Konsola powinna się włączyć i powinno zostać wyświetlone narzędzie do rozwiązywania problemów z uruchamianiem konsoli Xbox.

Jak nie będzie obrazu, to za pomocą np. obciętego kabla hdmi "przedwoń" do retimera piny sygnałowe i pozostałe aby wykluczyć gniazdo.

Podaj napięcie pin 18,19 Gniazda hdmi, konsola włączona podłączony monitor.

#6 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

by danielb406 23 January 2023, 23:47
Resetowalem, parowałem, podłączałem kablem, lecz niestety nic z tego nie wychodziło.
Na gnieździe zasilania zwarcia nie ma, EG8B6 i EG8B7 nie mają zwarć między sąsiednimi pinami, oraz mają normalne przejście od retimera do gniazda HDMI.
Jeśli to coś zmienia to mam do dyspozycji mikroskop, kamerę termowizyjną, oraz zasilacz warsztatowy w razie czego.
Na pinie 18 i 19 gniazda HDMI jest 5V
4 i 6 pin gniazda HDMI ma 1,9V napięcie- napięcie wychodzi z 26 i 27 nogi retimera , poza tym 3v i 5v reszta. Czy tu jest problem? Na piny wejściowe 4 i 5 wchodzi 0,8V.

Co do retimerów to kupiłem 2 i jeden za każdym razem po wlutowaniu wyłącza konsolę po kilku sekundach, na drugim nie ma napięcia na początkowe piny hdmi, chyba źródło muszę zmienić, najbliżej sprawnego jest oryginalny patrząc na napięcia...

#7 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

by psikus123 24 January 2023, 00:53
Napisałem wyżej że strony Xbox procedurę wgrywania software, abyś wykluczył dysk. Następnie gniazdo.
Jeżeli to nie pomogło to moim Zdaniem retimer do wymiany.
Mogłeś kupić "malowanki" spotkałem się z takimi wielokrotnie.

#8 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

by danielb406 24 January 2023, 01:09
Trochę kosztuje taka malowanka jeśli już...zamówiłem z innego źródła - jeden układ stracił całkowicie oznaczenie po tym jak alkoholem myłem topnik po lutowaniu, całe szczęście od spodu widać jak układ ma być zamontowany po zaokrąglonym rogu. Czekamy.

#9 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

by psikus123 24 January 2023, 01:14
Ja malowanki odsyłałem jak się okazało, że to wina retimera.
Zmierz jeszcze spadki napięć w teście diody na pinach sygnałowych.
Czy wprowadziłeś konsolę w tryb recovery jak pisałam wyżej? aby wykluczyć dysk lub soft.

#10 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

by danielb406 26 January 2023, 16:36
Czy wprowadziłeś konsolę w tryb recovery jak pisałam wyżej? aby wykluczyć dysk lub soft.

Tak, niestety nic to nie daje. Od wczoraj mam drugą taką konsolę i miałem rację, na niej wszystkie napięcia do retimera są 0,8V , a w stronę HDMI od retimera 3V - tutaj zniknęły nawet te wchodzące sygnały - jaki układ na płycie daje napięcia IN D0,D1, D2, oraz CLK? To te z kondensatorami C7c7, C7C8 i okoliczne małe na zdjęciu. Dysk twardy technicznie jest sprawny, podmieniałem i działa na drugiej konsoli.

Znalazłem boardview i wychodzi na to, ze te sygnały idą z GPU...czyli chyba jest problem... Rezystancja na kondensatorach od strony GPU 11,8kohm
Image
Image

Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

by Google Adsense [BOT] 26 January 2023, 16:36
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).