• Prośba o pomoc w czyszczeniu ME Region Dell Latitude 5570

#1 Prośba o pomoc w czyszczeniu ME Region Dell Latitude 5570

by seb1500 25 January 2023, 21:17
Witam serdecznie

Siedzę nad jednym laptopem już kilka wieczorów i tracę trochę motywację. Dlatego bardzo proszę o pomoc. Laptop Dell Latitude E5570 na płycie La-C841P. Dodam że miałem dokładnie 3 takie same sztuki - żaden nie startował.
W dwóch poprzednich wystarczyło zaprogramować na nowo bios wsadem znalezionym w internecie z podmienionym ME Regionem z oryginalnego wsadu.
Tu próbuję zrobić to samo ale w tym przypadku laptop uruchamia się, pobiera niewielką ilość prądu (300 - 400 mA), włącza wiatrak na kilka sekund, po chwili się restartuje i tak w kółko. Matryca w tym czasie również nie startuje. Cały czas pobór prądu jest na podobnym poziomie.

Jednak przy jednym wsadzie BIOS laptop startuje, wszystko chodzi jak trzeba - ale po 10-15 minutach zawsze się wyłącza. Można go znów włączyć, robić cokolwiek ale i tak po tych kilkunastu minutach się wyłącza. Idealny przykład błędnego ME Region - jak się można spodziewać (przynajmniej z mojej wiedzy zaczytanej). Logika tu mi podpowiada, że jednak problem jest tylko z wsadem BIOS. Po wgraniu ME Region z oryginalnego wsadu, wracamy do sytuacji poboru 300-400mA i zapętleniu.
Dokładne zaznajomienie się ze szkoleniem numer 1 autorstwa Vogelek23 dało do zrozumienia, że trzeba wyczyścić ME Region we wsadzie na którym laptop pięknie startuje ale się wyłącza.

I tu konkretne pytanie:
Wsad odczytany ME Analyzer daje rezultat:
Family: CSE ME
Version: 11.0.18.1002
SKU: Corporate H
Size: 0x603000

Po pobraniu repozytorium CSME 11.0 Repository r55 znajduję plik 11.0.18.1002_COR_H_D_PRD_RGN.bin jednak ma on większy rozmiar niż 0x603000.
Znajduję plik o odpowiednim rozmiarze: 11.0.15.1003_COR_H_D_PRD_EXTR

Czy mogę wgrać ten ME Region mimo starszej wersji ?
Co może być przyczyną, że w repozytorium znajdują się pliki do mojej wersji wsadu ale ich rozmiar jest inny ? Czy Dell mógł sam sobie edytować ME Region a w repozytorium mamy oryginały Intela ?

Przyznam, że zgłupiałem - a nie chcę już za dużo eksperymentować ponieważ nóżki układu spi po kilku operacjach programowania już ledwo żyją :)

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Sebastian

Re: Prośba o pomoc w czyszczeniu ME Region Dell Latitude 5570

by Google Adsense [BOT] 25 January 2023, 21:17

#2 Re: Prośba o pomoc w czyszczeniu ME Region Dell Latitude 5570

by ctro 26 January 2023, 22:16
Ogólne zalecenia są, aby unikać wsadów EXTR.
Większy plik FIT intela sobie dopasuje do odpowiedniego dla wsadu rozmiaru, więc śmiało go używaj, szczególnie, że to lepszy PRD_RGN.

#3 Re: Prośba o pomoc w czyszczeniu ME Region Dell Latitude 5570

by seb1500 26 January 2023, 22:26
Dziękuję za informację. A mógłbym jeszcze prosić o wyjaśnienie dla laika ? :)
Czysty ME region wrzucam do wsadu BIOS mimo iż ma on większy rozmiar od oryginalnego. Faktycznie w oryginalnym wsadzie na końcu ME znajduje się jeszcze sporo miejsca z wartościami FF FF.
Reasumując ME region zajmuje więcej miejsca we wsadzie BIOS ale oczywiście rozmiar samego wsadu zostaje oryginalny.
Dobrze rozumiem ?
Pozdrawiam

#4 Re: Prośba o pomoc w czyszczeniu ME Region Dell Latitude 5570  [SOLVED]

by ctro 26 January 2023, 22:35
Jakbyś wkleil to sobie w HEX to wyjdzie Ci za duży i nieprawidłowy plik.
Jak użyjesz FIT Intela, to on robi mapę i decomp.
Podmieniasz potem na czysty ME i FIT Intela wycina sobie tylko odpowiednie kawałki i umieszcza je w odpowiednich miejscach we wsadzie. Po takim zabiegu rozmiar zostaje taki jak oryginalny, ale poczyszczone rzeczy, szczególnie dla komunikacji z PCH.
Jak sprawdzisz (porównasz hex editorem) sobie taki plik po czyszczeniu, to będzie on pozmieniany w wielu miejscach w porównaniu do oryginału.

Re: Prośba o pomoc w czyszczeniu ME Region Dell Latitude 5570

by Google Adsense [BOT] 5 February 2023, 21:41