• Dell Latitude E5570 wyłącza się po chwili

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell Latitude E5570 wyłącza się po chwili

przez seb1500 26 stycznia 2023, 21:30
Witam serdecznie
Temat rozpocząłem w "piaskownicy" jednak chciałbym prosić o pomoc tutaj.
Laptop Dell Latitude E5570, płyta La-C841P 3 rewizja, CPU i5-6440HQ.
Początkowo nie uruchamiał się wcale. Po zaprogramowaniu BIOS nowym wsadem laptop ruszył jednak proces uruchamiania trwał długo - wiadomo należy jeszcze wgrać ME region z oryginalnego wsadu.
Tu niestety uszkodzeniu uległa nóżka oryginalnego układu GD25B128CSIG więc zastąpiłem go W25Q128FVSQ. Vogelek23 przestrzegał, że Dell'e mogą być uczulone na zmianę układu flash, jednak postanowiłem spróbować.
Aby nie przedłużać - efekt jest taki: programowałem BIOS już kilkunastokrotnie stosując różne kombinacje, ze starym regionem ME, czystym, z wsadem oryginalnym, pobranym z internetu - ale nie ważne co bym zrobił zawsze mam efekt jeden z dwóch:
- laptop wstaje i wszystko działa. rusza instalator windows czy diagnostyka komputera - jednak wyłącza się po paru minutach (za każdym razem od włączenia lapka do pojawienia się logo Dell na ekranie mija sporo czasu (20 - 30 sekund))
- laptop po włączeniu sygnalizuje to diodą, pobiera 300mA prądu, dmuchnie wiatrakiem i po chwili reset i tak w kółko.

Logika podpowiada mi, że skoro laptop potrafi wstać to most, cpu, kbc i wszelkie bloki działają. Mierzyłem temperatury na płycie podczas gdy laptop chodzi - elementy grzeją się do około 50 stopni. W logach w BIOS nie pojawiają się wpisy o przegrzaniu itp.

Czy takie zachowanie może być spowodowane innym modelem pamięci flash ? Może po prostu używam nieodpowiednich wsadów bios - może ktoś ma do udostępnienia czy odsprzedania sprawdzony wsad z czystym ME?
Czy może jednak diagnoza powinna sięgać dalej ? Tylko w którym kierunku ? :)
Serdecznie proszę o pomoc
Sebastian

Re: Dell Latitude E5570 wyłącza się po chwili

przez Google Adsense [BOT] 26 stycznia 2023, 21:30

#2 Re: Dell Latitude E5570 wyłącza się po chwili

przez ctro 26 stycznia 2023, 22:22
Jak wrzucisz wsad bios do działu plików do sprawdzenia, to sprawdzę Ci z tabeli jakie wsady obsluguje ta plyta.
Spotkałem się z wadliwymi GD, więc Winbond jest tu dobrym pomysłem i u mnie na płytach Della spokojnie startował.
Najważniejsze, aby mieć w pełni sprawny i kompatybilny wsad oraz czyściutki ME.
Bateria BIOS wypięta i tylko 1 kość ram w 1 slocie.
Komputer po wymianie kości ma prawo kilka ra y "zbzikować", ale potem powinien chodzić.

Delle mają wiele problemów ze sterownikami z serwera Microsoft, więc testuj po ożywieniu bez internetu. Jest szansa, że np sterownik UHD będzie walić resetami i bluescreenami i dopiero wgrany ze strony Della przywróci poprawną funkcjonalność.

Ja tam wgrywam wsady klipsem, tylko co jakiś czas wymieniam klips na nowy, aby dobrze trzymał. Szkoda męczyć scieżki na plycie i samą kość SPI tyle razy to lutując..

#3 Re: Dell Latitude E5570 wyłącza się po chwili

przez seb1500 27 stycznia 2023, 19:54
A więc zrobiłem tak jak poleciłeś w temacie: post278751.html#p278751
Wsad na którym wcześniej bez problemu uruchomiłem bliźniaczego laptopa potraktowałem FIT i dałem mu czysty ME region w identycznej wersji jaka była.
Laptop uruchomiłem bez baterii z ramem tylko w banku 1. Oczywiście kilka razy się uruchamiał aż wstał.
Efekt jednak podobny. Teraz już się szybko uruchamia - logo Dell pojawia się po 2 sekundach od włączenia i komputer normalnie funkcjonuje. Jednak mija raz 1,5 minuty, innym razem 3 minuty i samoczynnie się wyłącza.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz ale to chyba nie istotne. Podczas uruchamiania instalatora Windows mam taki obraz:
Obrazek
jednak zaraz później po zmianie ekranu jest już normalnie:
Obrazek

Czy to możliwe, że winny jest dalej wsad bios ? Czytałem, że komputer może się zamykać po 30 minutach pracy jeżeli ma zły ME region. A tu nie mija więcej niż 2-3 min.

ctro - pisałeś o przesłaniu wsadu aby go sprawdzić. Powinienem przesłać oryginalny jaki był w laptopie czy ten na którym mi się teraz on uruchamia ?

Goła płyta zachowuje się identycznie. Stabilizuje się pobierając okolice 1 A i po 2-3 minutach się wyłącza.

PS: Klips byłby czymś idealnym w tym przypadku jednak po podłączeniu go za każdym razem w oprogramowaniu do programatora mam:
Test pins..
Test pins OK
Read ID Flash..
JEDEC ID2: 9F9F9F
IC not responding

Pozdrawiam i z góry dziękuję

#4 Re: Dell Latitude E5570 wyłącza się po chwili

przez ctro 28 stycznia 2023, 19:49
Oryginalny wsad prześlij i najlepiej service tag z obudowy (oczywiście w odpowiednim dziale na forum).
Bliźniacze płyty są faktycznie bliźniacze? Mają ten sam procesor, rewizję?

Odnośnie instalatora - w Dellach to w 100% normalne. Źle skaluje logo Della przy odpalaniu instalatora, taki efekt nawet w fabrycznie nowym laptopie będzie.

#5 Re: Dell Latitude E5570 wyłącza się po chwili

przez seb1500 1 lutego 2023, 12:53
Bios wysłałem do odpowiedniego działu.
viewtopic.php?f=140&t=69692&e=0
ME region w międzyczasie był jeszcze raz czyszczony, ale laptop uruchamia się jak poprzednio. Chodzi raz 15 min, a innym razem 3 minuty i się wyłącza.
Z góry dziękuję za pomoc

EDIT:
Zrobiłem jeszcze jedną rzecz która mi przyszła do głowy. Dell posiada narzędzie do flashowania BIOS po wciśnięciu F12 przy starcie. Na dysk USB nagrałem najnowszą aktualizację BIOS pobraną ze strony Dell'a (plik exe) i uruchomiłem Flash Bios. Operacja przebiegła cała i to pomyślnie. W międzyczasie komunikaty mówiły o tym, że flashowana jest pamięć BIOS, potem ME i EC.
Póki co laptop wstał i uruchomiony jest na instalatorze windows od 30 min i się nie wyłącza :)
Czyżby miała zadziałać taka prosta metoda ?
Czy to jednak zła metoda i przypadkowe zachowanie ?
Pozdrawiam

#6 Re: Dell Latitude E5570 wyłącza się po chwili

przez ctro 3 lutego 2023, 19:23
Najlepiej jakbyś umieścił wsad w tym dziale z tagiem [szukam wsadu bios] z prośbą o sprawdzenie.
zapytania-dokumentacje-bios-f113.html
Plik wgrałeś do działu punktowanego, gdzie raczej umieszcza się biosy do przetestowania przez innych, zanim trafią do działu w 100% przetestowanych i sprawnych bios'ów.

Laptop działa poprawnie? Być może naprawił sobie jakieś uszkodzone sekcje..

#7 Re: Dell Latitude E5570 wyłącza się po chwili

przez seb1500 5 lutego 2023, 17:16
Wygląda to w ten sposób:
Laptop po uruchomieniu i pozostawieniu go w ustawieniach BIOS wyłącza się po jakimś czasie. Jestem przekonany, że wynika to z temperatury jakie osiąga. Mimo jej sporej wartości (65 stopni na radiatorze) wentylator się nie załącza. Przy pomocy kompresora, dmuchając na układ chłodzenia laptop działa bez przerwy.
Jednak po uruchomieniu samego instalatora windows 10 - laptop chodzi non stop i wentylator się włącza.
Po instalacji systemu, zostawiłem komputer na 24 godziny pod średnim obciążeniem i chodzi jak trzeba.

Generalnie klient stwierdził, że mu to pasuje i w takim stanie go odebrał.

Czy mógłby ktoś spróbować podsumować / wyjaśnić wątek ? Czy po instalacji systemu to on kontroluje chłodzenie a nie Bios/KBC ?

Pozdrawiam

Re: Dell Latitude E5570 wyłącza się po chwili

przez Google Adsense [BOT] 5 lutego 2023, 17:16
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).