• 820-00134-A iMac 27" Late 2015 - No display, backlight works

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 820-00134-A iMac 27" Late 2015 - No display, backlight works

by webhdx 29 January 2023, 18:18
Hej
Trafił w moje ręce iMac 27" Late 2015. Nie wiem jaka jest jego historia, ale wygląda na nieotwierany i nie znalazłem na płycie śladów wcześniejszych napraw.
Na początku iMac uruchamiał się, było słychać chime ale ekran był totalnie ciemny, bez podświetlenia. Zapalały się 2 diody diagnostyczne, trzecia tylko lekko. Udało mi się ustalić, że bezpiecznik F4400 obok złącza eDP jest przepalony. Wymieniłem go i podświetlenie wróciło, a także zapalają się teraz wszystkie 4 diody diagnostyczne. Niestety dalej mam czarny ekran pomimo palącego się podświetlenia.

Podsumowując: jest podświetlenie, słuchać chime i mogę sterować podświetleniem z klawiatury czyli komputer się uruchamia.

Co próbowałem do tej pory:
  • wymieniłem bezpiecznik F4400
  • próbowałem uruchamiać bez baterii 3V
  • próbowałem uruchamiać bez dysku SSD
  • próbowałem uruchamiać z odłączonym modułem gniazda słuchawkowego
  • flashowałem EFI na jedno ze znalezionych w internecie, a także czyściłem ME region w moim oryginalnym EFI
  • sprawdziłem złącze eDP na płycie, a także na module TCON w matrycy
  • sprawdziłem główny bezpiecznik i filtry w module TCON
  • opór na cewkach GPU wynosi 0.9 Oma, podejrzewam że jest poprawny

Póki co nie mam adaptera żeby przetestować kompa na zewnętrznym ekranie. Nie mam więcej pomysłów co mogę jeszcze sprawdzić. Będę bardzo wdzięczny za naprowadzenie.

Płyta ma oznaczenia: 820-00134-A

Re: 820-00134-A iMac 27" Late 2015 - No display, backlight works

by Google Adsense [BOT] 29 January 2023, 18:18

#2 Re: 820-00134-A iMac 27" Late 2015 - No display, backlight works

by Vogelek23 30 January 2023, 00:56
Skoro ekran jest wykrywany po magistrali DDC (świecą wszystkie diody diagnostyczne) a bezpiecznik F4400 był przepalony, to na 99% uszkodzona jest elektronika ekranu. Gdyby chipset GPU nie wystawił obrazu, nie zaświeciłby ostatniej (czwartej) diody.

#3 Re: 820-00134-A iMac 27" Late 2015 - No display, backlight works

by webhdx 30 January 2023, 09:42
Dzięki @Vogelek23 za odpowiedź. Takie też są moje obawy biorąc pod uwagę, że to 12V idzie bezpośrednio do zasilenia elektroniki panelu. Masz jakieś doświadczenie z naprawianiem tych modułów? Będę mógł jeszcze sprawdzić na zewnętrznym wyświetlaczu czy w ogóle panel jest wykrywany to powinno potwierdzić, że coś częściowo działa w komunikacji komputer <-> matryca. Jak wstępnie mierzyłem czy są na tym module jakieś zwarcia to nic nie zauważyłem. Postaram się jeszcze pomierzyć czy przetwornice produkują napięcia.

#4 Re: 820-00134-A iMac 27" Late 2015 - No display, backlight works

by Vogelek23 30 January 2023, 12:24
webhdx wrote:Będę mógł jeszcze sprawdzić na zewnętrznym wyświetlaczu czy w ogóle panel jest wykrywany to powinno potwierdzić, że coś częściowo działa w komunikacji komputer <-> matryca.
Gdyby nie było detekcji ekranu (czyli komunikacji po DDC) to komputer nie zaświeciłby ostatniej diody ani nie załączył podświetlenia. Także panel na pewno jest wykrywany poprawnie, natomiast uszkodzenie obejmuje najprawdopodobniej kontroler DP. Podaj oznaczenia kontrolera lub wstaw fotografie płytki T-con.

#5 Re: 820-00134-A iMac 27" Late 2015 - No display, backlight works

by webhdx 30 January 2023, 12:53
Panel: LM2700QQ1(SD)(B1)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

#6 Re: 820-00134-A iMac 27" Late 2015 - No display, backlight works

by Vogelek23 30 January 2023, 13:41
Zmierz rezystancje oraz spadki napięć (zakres diody) do masy na kondensatorach C6-C22 (pomiędzy filtrami a kontrolerem DP przy złączu eDP, pomiary po stronie kontrolera).

#7 Re: 820-00134-A iMac 27" Late 2015 - No display, backlight works

by webhdx 5 February 2023, 22:04
Przepraszam za brak odpowiedzi - chciałem zaczekać na adapter DP-HDMI i też nie miałem za bardzo czasu grzebać przy iMacu. Pierwsza rzecz - faktycznie tak jak pisałeś, iMac daje obraz na zewnętrzny ekran. Matryca jest normalnie widziana w systemie, pomimo że nie daje obrazu. Co ciekawe komputer zgłasza poprawnie wszystkie czujniki, wiatrak nie wyje więc poza matrycą wszystko powinno być sprawne.

Wracając do matrycy - udało mi się trochę ją pomierzyć. Sprawdziłem wszystkie sygnały eDP jakie idą do kontrolera i nie znalazłem w zasadzie nic niepokojącego, rezystancja do masy i spadki napięć były w normie, żadnych zwarć.
Natomiast ciekawie się zrobiło gdy postanowiłem podpiąć matrycę pod zasilacza warsztatowy. Dałem 12V na wejście VIN (takie napięcie znalazłem w service manualu dla tego iMaca). Na zasilaczu pokazywało pobór prądu 0.8A co w moim odczuciu sugerowało duże zwarcie. Zdaje się to potwierdzać układ TPS65186, który niemiłosiernie się grzał. Nie mam termowizji ale nie dało się go dotknąć. Trudno mi było pomierzyć konkretne napięcia bo ten układ jest programowalny i nie wiem jakie są poprawne dla tej matrycy. W każdym bądź razie po wylutowaniu płyta pobiera 70mA. Uszkodzenie głównej przetwornicy wydaje się bardzo prawdopodobne - matryca dostała strzał na linii VIN (spalony bezpiecznik), która idzie bezpośrednio na wejście TPS65168 (datasheet: https://www.ti.com/lit/ds/symlink/tps65168.pdf)

Image

Na pinie SWO było jedynie 1.2V i rezystancja na lini SW wynosiła 11 Ohm. Po wylutowaniu rezystancja wróciłą do normy (0.5 MOhm).

Widzę, że jestem w stanie kupić ten układ na allegro, ale jest on programowalny i posiada wbudowaną pamięć. Bezpieczniej będzie mi poszukać rozbitej matrycy, z której będę mógł go wylutować.

#8 Re: 820-00134-A iMac 27" Late 2015 - No display, backlight works

by Vogelek23 6 February 2023, 00:52
webhdx wrote:Trudno mi było pomierzyć konkretne napięcia bo ten układ jest programowalny
Po przejrzeniu noty katalogowej - faktycznie jest programowalny :shock:
All output rails and delay times are programmable by a Two-Wire interface (...) desired output levels can be programmed in production and stored in a non-volatile memory embedded into the TPS65168.
Zainteresuję się bliżej możliwością odczytu tej pamięci, bo akurat mam kilka zbitych, ale wciąż działających ekranów.

#9 Re: 820-00134-A iMac 27" Late 2015 - No display, backlight works

by webhdx 9 February 2023, 21:18
Niestety układ wymaga zaprogramowania - fabrycznie daje inne napięcia. U mnie zwarty był kondensator na drugim końcu płyty przy układzie BUF16821 i to powodowało przeciążenie TPS65168, który się grzał. Finalnie TPS był sprawny. Niestety po ożywieniu monitora okazało się, że mam pionowy pas w okolicy TPS65168 gdzie grzałem hot airem. Niestety tego się obawiałem, chociaż zastosowałem wszystkie środki żeby nie uszkodzić taśm :(

Image

A było tak blisko! No nic, może dla kogoś ten temat będzie cenną wskazówką jakby miał podobnie uszkodzoną matrycę.

Podaję jeszcze jakie poprawne napięcia powinien podawać TPS65168:

OUT1 3.5V
OUT2 1.9V
OUT3 7V
SWO 14V
VGH 24V

Wielkie dzięki Vogelek23 za Twoją pomoc. Napisałem w kilku miejscach i tylko Ty miałeś kompetentne sugestie.

Re: 820-00134-A iMac 27" Late 2015 - No display, backlight works

by Google Adsense [BOT] 9 February 2023, 21:18