Witam. Mam zapytanie jak wygląda w płytach pod procesory AMD sprawa ME Regionu i samego przerabiania biosu (przenoszenie kluczy i numerów seryjnych)? Próbowałem otworzyć zgrany z kości bios wsad (płyta ASUS M5A78L-M LX3) lecz ME Analyzer wypluwał błąd "File does not contain Intel Engine/Graphics Firmware. Potem uświadomiłem sobie, że nie jest to płyta pod Intel tylko pod AMD. Czy mógłbym prosić o radę? Pozdrawiam. Z góry dzięki.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).
Re: ASUS M5A78L-M LX3 - czyszczenie ME Regionu.
от Google Adsense [BOT] • 31 Январь 2023, 00:46
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Pitok12e писал(а):Zatem wystarczy że wrzucę nowy plik BIOS ze strony producenta i to wszystko?Nie. BIOS ze strony producenta to coraz częściej tylko update (nie zawiera wsadu, gotowego do wgrania do kości BIOS). I znów, zależnie od producenta, może to być tylko aplikacja, z której należy wyciągnąć wsad, albo dostępny plik update'u należy odpowiednio spreparować (w żargonie: skleić). I znów, temat jest tak rozległy, że nie nadaje się do opisania w jednym wątku w dziale PIASKOWNICA.
Pitok12e писал(а):Wersja może być starsza lub nowsza bez znaczenia?Ogólnie nie zalecam wgrywania starszych wersji BIOS, gdy laptop był zaprogramowany nowszą. Niemniej jednak, w specyficznych przypadkach stosuje się downgrade (np. w celach diagnostycznych lub aby usunąć problem, który został spowodowany błędem w nowszej wersji BIOS).
Pitok12e писал(а):Zatem gdzie są ukryte klucz i numer seryjny? Na obudowie laptopa lub komputera?Nikt Ci na tak postawione pytanie nie odpowie, bo tyle jest sposobów umieszczania danych DMI we wsadach BIOS, ile producentów laptopów. Dodatkowo, w jednych wsadach dane są, w innych nie ma, w jednych są jawne, w innych zakodowane. To z pewnością nie jest kwestia na jeden wątek w dziale PIASKOWNICA z uwagi na zbyt rozległy temat. Część danych DMI znajdziesz na obudowie komputera, ale nie wszystkie (np. nie ma na obudowie laptopa numeru UUID).
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Pitok12e писал(а):Jak zatem sprawdzić wersję BIOS-u jeżeli nie mam do niej dostępu?Czasami - ale znów nie zawsze - wersja BIOS jest wprost "zaszyta" we wsadzie BIOS.
Pitok12e писал(а):Są jakieś odpowiedniki ME Analyzera czy podobne programy do edycji i analizy BIOS-u pod AMD?ME Analyzer nie pokazuje wersji BIOS, a jedynie wersję regionu i inne parametry, dotyczące ME. Istnieje jednakże aplikacja "Universal BIOS Tool by Andrew_R" (płatna subskrypcja), która umożliwia odczytanie/aktualizację/zmianę wielu informacji we wsadach BIOS, w tym BIOS ID, wersji BIOS, numeru seryjnego, UUID, adresu MAC i wielu innych.
Re: ASUS M5A78L-M LX3 - czyszczenie ME Regionu.
от Google Adsense [BOT] • 3 Февраль 2023, 17:50
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).