• [SZUKAM SCHEMATU] Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 [SZUKAM SCHEMATU] Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez tomazi78 16 stycznia 2023, 23:31
Poszukuje rozkład pinów gniazda zasilania kamery Logitech PTZ PRO/PRO2. Gniazdo jest typu PS/2 do którego wchodzi sygnał USB i zasilanie 12V. Uda się pomóc?

Re: [SZUKAM SCHEMATU] Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez Google Adsense [BOT] 16 stycznia 2023, 23:31

#2 [SZUKAM SCHEMATU] Re: Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez tomazi78 23 stycznia 2023, 21:30
Uda się pomóc? Bardzo mi zależy na tych pinach, bo w jednym gnieździe jest syagnał USB i zewnętrzne 12V. Nie chciałbym czegoś spalić

#3 [SZUKAM SCHEMATU] Re: Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez Vogelek23 12 lutego 2023, 12:34
Z uwagi na brak dostępnego w sieci pinoutu tej kamery, będziesz musiał ją otworzyć i - z naszą pomocą - ustalić pinout samodzielnie. W tym celu zamieść zdjęcia dobrej jakości złącza PS/2 (obie strony płyty) tak, aby ścieżki, dochodzące do gniazda, były dobrze widoczne.

#4 [SZUKAM SCHEMATU] Re: Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez tomazi78 12 lutego 2023, 14:26
Proszę zerknąć w tym filmie czy to wystarczy. Są dwa momenty: 5:40 oraz 10:00 min filmu. Jeśli potrzeba coś dokładniej wykadrować, to mogę ją rozkręcić oczywiście, tylko poproszę o dokładne wskazanie co ująć. Według tego pierwszego momentu 5:40, podłączyłem kamerę i działa poprzez TYLKO USB. Działa wszystko łącznie ze sterowaniem, ale zdaję sobie sprawę, że w jakimś celu jest potrzebne 12V, bo z samego USB może nie wystarczyć zwłaszcza że kamera ma działać na długim przedłużaczu USB (2.0 ze wzmacniaczem).

https://youtu.be/VzbXyhfV_ok

A tutaj rozpiska pinów we wtyczce:
Obrazek

#5 [SZUKAM SCHEMATU] Re: Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez tomazi78 14 lutego 2023, 11:01
Szukając w desperacji w całym internecie osoby, która może mi zmierzyć na swoim sprzęcie który posiada, trafiłem na życzliwa osobę, która według swoich umiejętności zmierzyła, że DC12V pojawia się na (uwaga) PIN 4 i ten kołek w środku (plastikowy). Wiadomym jest, że ten co mierzył, nie posiadał umiejętności, a nie ma możliwości powtórnie zmierzyć, bo właśnie sprzedał sprzęt. Zakładam, że przykładając szpilkę miernika do tego kołka w środku, być może dotykała ona obudowy wtyczki, stąd mógł wyjść pomiar.

Pytanie, czy jest to możliwe, że zamiast 5V z USB, podane jest w to miejsce 12V? Jeśli tak, to możecie podpowiedzieć poniższe kwestie?
1. Czy "masa" z gniazda USB ma być podłączona w PIN 3?
2. Możliwa jest komunikacja urządzenia, jeśli z komputerem połączone jest ono tylko dwoma PINami - 1 i 5 (DATA;CLK)?
3. W który PIN podpiąć oplot (ekran) przewodu USB?
4. W który PIN wpiąć "masę" zasilacza 12V?
5. Czy GND zasilacza ma się łączyć z GND portu USB?
Z góry przepraszam za 'lamerskie' pytania, ale wolę się upewnić... o ile będzie chęć podpowiedzi takiemu lamusowi ;-)

#6 [SZUKAM SCHEMATU] Re: Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez tomazi78 17 lutego 2023, 16:31
Sam sie pytam i sam sobie odpisuje, no ale może ktoś zechce podpowiedzieć, to ruszę do przodu.
Sytuacja więc wygląda tak: kamera w ramach testów pracuje w 100% prawidłowo na zasilaniu WYŁĄCZNIE z USB z komputera, czyli ma podane napięcie 5V na PIN-4 (przerywana linia). Ale producent z jakiegoś powodu przewidział dodatkowe zasilanie kamery z zasilacza zewnętrznego 12V (domyślam się że pewnie chodzi o obciążenie portu USB gdyby pracowały wszystkie silniki w kamerze, czyli 3 szt - obrót, góra/dół, zoom).

Odpiąłem więc zasilanie 5V z portu USB i w to miejsce podałem 12V z zewnętrznego zasilacza. USB połączone jest więc tylko dwoma przeowodami - DATA + CLK. Kamera niestety nie jest widziana w komputerze. Po podpięciu zasilania 12V w PIN-4 mechanika kamery ruszyła, ale to wszystko. Powróciłem więc do starego połączenia i całe szczęście kamera działa dalej prawidłowo, ale pracuje tylko na 5V z portu USB. Poniżej zamieszczam schemat moich działań.
Jakaś podpowiedź może?

Obrazek

#7 [SZUKAM SCHEMATU] Re: Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez Vogelek23 17 lutego 2023, 22:30
Sprawdź na zakresie diody, czy którykolwiek z pinów 2 lub 6 wykaże spadek napięcia rzędu 100-800mV do masy (pomiar wykonaj z sondą czerwoną na masie, dotykając kolejno pinów 2 i 6 sondą czarną). Jeśli TAK, to pin, na którym jest spadek napięcia, może być zasilaniem +12V - nie podłączaj jeszcze nic do tego pinu, lecz sprawdź na zakresie diody, czy między tym pinem a pinem 4 (USB VCC) występuje w którymkolwiek kierunku spadek napięcia rzędu 100-800mV (czyli dwie tury pomiarów - najpierw czerwona sonda do pinu 4 a czarna do pinu "12V", potem czarna sonda do pinu 4 a czerwona do "12V").

#8 [SZUKAM SCHEMATU] Re: Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez tomazi78 17 lutego 2023, 23:29
PIN-6 > masa; miernik wskazuje 0,800 V
PIN-2 > masa; bez reakcji
PIN-6 (czerwony) > PIN-4 (czarny); 1,53V//odwrócone sondy - 2,9V

#9 [SZUKAM SCHEMATU] Re: Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez Vogelek23 19 lutego 2023, 03:01
Mam nadzieję, że mierzyłeś bez podłączonego jakiegokolwiek zasilania...?

#10 [SZUKAM SCHEMATU] Re: Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez tomazi78 19 lutego 2023, 08:01
TAK, bez zasilania było mierzone

#11 [SZUKAM SCHEMATU] Re: Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez Vogelek23 19 lutego 2023, 15:16
To dziwne odczyty masz - "1.53V" jeszcze zrozumiałe, ale "-2,9V"? Masz miernik 4 i 1/2 cyfry? Skąd ujemny spadek napięcia na zakresie diody? Czy jesteś w stanie sprawdzić i wskazać na zdjęciach, z jakimi elementami łączy się pin 6?

#12 [SZUKAM SCHEMATU] Re: Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez tomazi78 19 lutego 2023, 16:07
Sprawdziłem jeszcze raz i podaję poprawne wyniki pomiaru. Wyświetlacz pokazuje 4 cyfry.
PIN-6 > masa; miernik wskazuje 0,828 V
PIN-2 > masa; bez reakcji
PIN-6 (czerwony) > PIN-4 (czarny): 1,536V//odwrócone sondy: 2,874V (przepraszam, ale niepotrzebnie wcześniej wpisałem myślnik, to nie był MINUS)

Obrazek

#13 [SZUKAM SCHEMATU] Re: Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez tomazi78 21 lutego 2023, 17:12
Wnioskuje, ze PIN-4 i PIN-6 to zasilanie. Tak naprawdę to przygotowałem sobie już przewód i zarobiłem wtyczkę z zasilaniem 12V na PIN-6, ale w ostatniej chwili naszła mnie wątpliwość i się obawiam wpiąć, żeby się nie okazało że jednak powinno być odwrotnie. Cały czas i chodzi po głowie ten pomiar kogoś kto sprzedawał kamerę (pisałem o tym wczesniej), ze 12V miał na PIN-4.

#14 [SZUKAM SCHEMATU] Re: Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez Vogelek23 3 marca 2023, 02:07
tomazi78 napisał(a):Obrazek
Czy na tym zdjęciu w poście #12 masz zaznaczone punkty, które łączą się z pinem 6 złącza kamery? Jeśli tak, to na tym pinie nie może być napięcia dodatniego względem masy z uwagi na diodę D14, spolaryzowaną w kierunku przewodzenia od pinu 6 do masy (po podłączeniu +12V w to miejsce, ta dioda poszłaby natychmiast z dymem). Zastanawiam się więc, czy przypadkiem nie jest tak, że na pinie 6 napięcie powinno być UJEMNE (tzn. plus na pinie 3, minus na pinie 6). Czy dałbyś radę zrobić zdjęcie po drugiej stronie płytki, na wysokości obszaru, wskazanego poniżej?
Obrazek

[SZUKAM SCHEMATU] Re: Kamera Logitech PTZ PRO/PRO2 - rozkład pinów gniazda zasilania

przez Google Adsense [BOT] 3 marca 2023, 02:07
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).