• [OTHER REQUEST] Prośba o pomoc w czyszczeniu ME Region Acer Nitro AN515-55-77MM,

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 [OTHER REQUEST] Prośba o pomoc w czyszczeniu ME Region Acer Nitro AN515-55-77MM,

by Slavol 20 February 2023, 11:58
Dzień dobry,
Sprawa dotyczy Acer Nitro AN515-55-77MM, płyta główna FH52M LA-J891P Rev. 1B.
Obsada: CPU SRH8Q. GPU: N18E-G1-B-KA-A1, PCH: SRJAU, KBS: ENE KB9022Q D, BIOS na XMC QH128AH1G

Trafił mi się uszkodzony wsad w którym nie ma ME Regionu, prawdopodobnie również mam uszkodzony PCH - chcę go wymienić, ale musze mieć poprawny wsad z czystym ME. Wsad wygląda jak poszatkowany, widać ślady ingerencji lutowniczej w kość biosu - nie wnikam. W zasadzie brak sterowania przetwornicą pierwotną, po ominięciu i podaniu napięcia poza nią laptop pozostaje martwy, termowizja wskazuje delikatne grzanie się PCH.
Nie mogę sobie poradzić z wyczyszczeniem ME Regionu wsadu znalezionego w internecie. Teoretycznie plik jest wyciągnięty z pliku na stronie producenta, ale wolę mieć pewność.
Problem polega na tym, że ME z tego wsadu to 14.1.53.1649. Repisitory posiadam, natomiast korzystam z Flash Image Tool v 14.0.32.1122 bo niestety późniejszego nie znalazłem. W każdym razie po podmianie i próbie zbudowania pliku biosu z plikiem ME z repositorium wyrzuca mi błąd i nie tworzy pliku wyjściowego. Nie wiem czy jest to wina nieprawidłowego FIT.a ?
Nie mogę też przenieść bezpośrednio do wsadu przez np. HxD bo cześć samego ME Regionu zachodzi na zawartość wsadu bios nie należący do ME ...
Image

Załączam wsad do ANALIZY/ wyczyszczenia oraz wsad pierwotny zgrany z płyty.

You have to be logged in to view the files attached to this post.

Re: [OTHER REQUEST] Prośba o pomoc w czyszczeniu ME Region Acer Nitro AN515-55-77MM,

by Google Adsense [BOT] 20 February 2023, 11:58

[OTHER REQUEST] Re: Prośba o pomoc w czyszczeniu ME Region Acer Nitro AN515-55-77MM,

by Google Adsense [BOT] 22 February 2023, 12:16
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).