Re: Pytanie o podstawowe pomiary prądu płyty głównej
от Google Adsense [BOT] • 14 Март 2023, 12:01
Evdion писал(а):Pewnie banałŻaden banał. Najczęściej można oszacować prąd, pobierany przez płytę, na podstawie pomiaru spadku napięcia na rezystorze bocznikującym w głównej gałęzi zasilania. Nie jest to jednak metoda w 100% skuteczna, bo nie we wszystkich przypadkach odzwierciedla rzeczywisty pobór prądu. Ponadto, w zależności od rezystancji rezystora bocznikującego, należy dokonać przeliczenia prądu z prawa Ohma (I = U/R), gdzie U musi być podane w woltach, a R w ohmach. Przy rezystorze np. 2mΩ i napięciu odczytanym np. 3mV, prąd jest równy I = 0,003V / 0,002Ω = 1,5A.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Można również zdjąć izolację z przewodu zasilacza po stronie napięcia stałego, przeciąć jedną z żył (nie ważne czy przewód plusowy, czy minusowy) i wpiąć się szeregowo multimetrem pomiędzy rozciętą żyłę.
Należy pamiętać, aby multimetr ustawić na zakres pomiaru prądu jaki jest oczekiwany, a sondy wpiąć w odpowiednie gniazda multimetru.
W ten sposób oczywiście uszkadzasz przewód zasilacza, więc po całej operacji należy go wymienić na nowy.
Należy pamiętać, aby multimetr ustawić na zakres pomiaru prądu jaki jest oczekiwany, a sondy wpiąć w odpowiednie gniazda multimetru.
W ten sposób oczywiście uszkadzasz przewód zasilacza, więc po całej operacji należy go wymienić na nowy.
Evdion писал(а):zmierzyć na nim napięcie względem masyNie - zmierzyć napięcie pomiędzy jego wyprowadzeniami.
clops35 писал(а):W ten sposób oczywiście uszkadzasz przewód zasilacza, więc po całej operacji należy go wymienić na nowy.To już chyba lepiej po prostu kupić zasilacz warsztatowy - te do 5A nie są drogie, biorąc pod uwagę ceny oryginalnych ładowarek laptopowych.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Vogelek23 писал(а):clops35 napisał(a):Oczywiście że zasilacz serwisowy jest najlepszym rozwiązaniem, tyle że 5A zasilacz coraz częściej nie wystarcza do nowszych (wydajniejszych) sprzętów, a jeśli autor ma zamiar zająć się naprawą na poważnie to niech zainwestuje w 10A, jeśli zaś nie ma zamiaru to i 5A nie jest mu potrzebny.
To już chyba lepiej po prostu kupić zasilacz warsztatowy - te do 5A nie są drogie, biorąc pod uwagę ceny oryginalnych ładowarek laptopowych.
Tak nawiasem nie pisałem o wymianie zasilacza na nowy, a jedynie przewodu którego koszt wynosi 10-15 zł.
Do otwarcia zasilacza wystarcza 5ml benzyny. Przy odrobinie wprawy nikt nie jest w stanie stwierdzić że zasilacz był otwierany, a dodatkową korzyścią jest nowe doświadczenie.
Evdion писал(а):Mam na stole starego lapka asusa i uznałem że to fajny materiał na naukę.Asus boards usually have a ferrite beads connected in series with the DC socket (EMI filter). If you remove them from the board, you can connect the ampere meter on their place and measure the electrical current.
For example Asus F3SV motherboard:
Evdion писал(а):Wyszło że moja płyta pobiera 200mA, domyślam się że póki co trup. Zauważyłem że bardzo szybko nagrzewa się procesor aż parzy.This topic is more or less exhausted.
If you have additional questions regarding the diagnostics of this board, please open a new topic in "NAPRAWA LAPTOPÓW" department according to the rules.
Re: Pytanie o podstawowe pomiary prądu płyty głównej
от Google Adsense [BOT] • 15 Март 2023, 20:10