• XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by tomaszpo 10 October 2022, 07:08
Konsola: Xbox One S
Model: 1681
Płyta główna: M1087066-001

Po podaniu prądu do zasilacza konsola przez jakiś czas pobiera ok. 20W prądu nie zapalając diody w tym czasie nagrzewa się procesor, wentylator nie pracuje. Następnie konsola nie pobiera już prądu, dopiero w momencie załączenia konsoli przyciskiem pobór to znów ok. 20W słychać dźwięk uruchomienia, świeci dioda LED, wentylator nie drgnie, znów nagrzewa się procesor po kilku sekundach konsola wyłącza się.

Oprócz procesora nie zauważyłem by któryś z elementów nagrzewał się, jednak po dokładnym obejrzeniu płyty głównej zauważyłem, iż komparator (chyba dobrze to nazwałem ;) ) U4C1 o oznaczeniu L339A ma jakby wypaloną dziurkę oraz oznaki przegrzania (foto).

Czy on może być powodem takiego zachowania?
Szukałem również tego elementu i z moich poszukiwań w Polsce jest nie do dostania, czy może występuje jakiś zamiennik?
Co jeszcze mógłbym sprawdzić by mieć pewność że tylko ten element uległ uszkodzeniu?

ImageImage

Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by Google Adsense [BOT] 10 October 2022, 07:08

#2 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by matic 14 October 2022, 20:07
tomaszpo wrote:Szukałem również tego elementu i z moich poszukiwań w Polsce jest nie do dostania, czy może występuje jakiś zamiennik?
Hello!
I found LM339APWR on TME in two minutes :wtf:

#3 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by tomaszpo 14 October 2022, 23:33
Przed Twoim postem zdąrzyłem zakupić LM339PWR bo takiego udało mi się dostać na miejscu i zachowanie konsoli bez zmian tzn. po ok. 10 sekundach wyłącza się. Czy układ LM339A ma znaczące zmiany do LM339 które mogą powodować brak zmian?

#4 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by ctro 15 October 2022, 06:19
Datasheet jest ogólno dostępny.
LM339PWR jest na 5mv max.
LM339APWR jest na 2mv max.

Teoretycznie powinny być zamienne z A->P.

VIO:
DEFINITION OF INPUT OFFSET VOLTAGE. Ideally, if both inputs of an op amp are at exactly the same voltage, then the output should be at zero volts. In practice, a small differential voltage must be applied to the inputs to force the output to zero. This is known as the input offset voltage, VOS.

#5 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by matic 15 October 2022, 09:47
Measure the voltages to ground on pins 3, 12 of chip LM339 within 10 seconds, when the console is turned on.

#6 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by tomaszpo 15 October 2022, 22:04
matic wrote:Measure the voltages to ground on pins 3, 12 of chip LM339 within 10 seconds, when the console is turned on.

PIN 3 - 12,04V
PIN 12 - 0V GND

Image

#7 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by matic 22 October 2022, 18:17
Measure the voltages to ground on all coils within 10 seconds, when the console is turned on.

#8 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by tomaszpo 9 March 2023, 03:09
matic wrote:Measure the voltages to ground on all coils within 10 seconds, when the console is turned on.

L4C1 - 5V
L5C1 - 3,31V
L6B1 - 12V
L9B1 - 12V
L9F1 - 1,5V
L9F2 - 12V
L5F1 - 0,95V
L4D1 - 1,14V

#9 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by tomaszpo 15 March 2023, 04:25
Zauważyłem że układ U5D4 dosyć mocno się grzeje po uruchomieniu konsoli. Jeśli mógłbym prosić o identyfikację tego elementu oraz pytanie co sprawdzić by być pewnym że to on powoduje problem.
Poniżej zdjęcie z pomiarów tego układu.
Image

#10 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by matic 15 March 2023, 21:08
tomaszpo wrote:Jeśli mógłbym prosić o identyfikację tego elementu
I'm not sure, but I think it's a linear LDO regulator that converts 5V at the input to 3.3V at the output.
Measure the resistance to ground on pin 4 of this chip.

#11 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by Vogelek23 15 March 2023, 21:51
tomaszpo wrote:Zauważyłem że układ U5D4 dosyć mocno się grzeje po uruchomieniu konsoli.
Wymontuj ten układ i zmierz rezystancje (nie do masy!) rezystorów R5D11 oraz R5D13. Układ U5D4 to prawdopodobnie regulowany stabilizator liniowy FST6472, aby to potwierdzić w 100%, potrzebuję zmierzenia podanych rezystorów.
Image

EDYCJA: Taka ciekawostka - gdy zamontujesz układ RY6212-ADJ (nieważne, czy 5-pinowy, czy 6-pinowy) "na plecach", to uzyskasz 1:1 zamiennik tego FST6472. Przypuszczam, że istnieje dużo więcej stabilizatorów z takim samym "lustrzanym" pinoutem, np. TPS7A20 (ten jest akurat z napięciem wyjściowym nieregulowanym 3,3V ale też będzie pasował po obróceniu go "na plecy"). Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę przy stabilizatorach regulowanych, to napięcie referencyjne = 0,8V (w innym przypadku należy dopasować wartości rezystorów feedback R5D11/R5D13, aby uzyskać precyzyjne napięcie 3,3V na wyjściu).

#12 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by tomaszpo 16 March 2023, 03:53
R5D11 - 15.85kΩ
R5D13 - 8.62kΩ

Biorąc pod uwagę te napięcia wyjściowe które wysłałem z tego układu i to że się dosyć mocno od razu po starcie grzeje można sądzić że jest uszkodzony? Czy sprawdzać coś jeszcze?
Ewentualnie mógłbyś podesłać jakieś sprawdzone źródło skąd ten układ lub jego zamiennik można ściągnąć, bo nie mogę nic znaleźć.
Co masz na myśli mówiąc montaż "na plecach" bo nie za bardzo to zrozumiałem :D

#13 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by matic 16 March 2023, 07:52
tomaszpo wrote:Biorąc pod uwagę te napięcia wyjściowe które wysłałem z tego układu i to że się dosyć mocno od razu po starcie grzeje można sądzić że jest uszkodzony?
Most likely not.

tomaszpo wrote:Czy sprawdzać coś jeszcze?
How about that?
matic wrote:Measure the resistance to ground on pin 4 of this chip.

#14 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by xamledyD 16 March 2023, 08:11
Witam.
tomaszpo wrote:Co masz na myśli mówiąc montaż "na plecach" bo nie za bardzo to zrozumiałem :D

Montaż układu "na plecach" to zamontowanie go obróconego o 180 stopni wokół poziomej osi, czyli tak że jego wyprowadzenia znajdują się na wierzchu zamiast bezpośrednio między układem i laminatem. Inaczej można to ująć jako montaż układu oznaczeniem do laminatu.
Przykładowy obrazek z sieci pokazujący o co chodzi:
Image
Pozdrawiam

#15 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by Vogelek23 16 March 2023, 12:44
tomaszpo wrote:R5D11 - 15.85kΩ
R5D13 - 8.62kΩ
Zmierz te rezystory poza płytą (wylutuj pojedynczo, żebyś nie pogubił). Wygląda na to, że coś je bocznikuje w płycie.

#16 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by tomaszpo 16 March 2023, 13:29
matic wrote:Measure the resistance to ground on pin 4 of this chip.

Image

#17 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by Vogelek23 16 March 2023, 16:04
Rezystancje są w porządku, nie ma zwarcia na wyjściu układu. Wystarczy więc go wymienić na nowy. Moja propozycja to układ AP2204K-3.3TRG1, dostępny w TME: https://www.tme.eu/pl/en/details/ap2204 ... orporated/. Należy go zamontować "na plecach" (czyli napisami do płyty) zgodnie z poniższym obrazkiem (pinu 4 nie podłączasz w ogóle).
Image

#18 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by tomaszpo 16 March 2023, 16:41
Dzięki za info, jest szansa że dorwę taki układ w jakieś z laptopowych płyt które mam przeznaczonych na dawcę czy raczej te układy nie występowały w laptopach i od razu zamówić nowy?

#19 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by Vogelek23 16 March 2023, 16:56
Zamów nowy - bardzo rzadko stosuje się w laptopach tego typu stabilizatory z 5V na 3,3V. Zgodny pinowo zamiennik znajdziesz na płycie MBX-223 (PU9) oraz V270-MBX (nie wiem, jaki numer).

#20 Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by tomaszpo 20 March 2023, 17:20
Po zamontowaniu AP2204K-3.3TRG1 zgodnie z Twoją instrukcją konsola uruchamia się dosłownie na sekundę i wyłącza się. W momencie uruchomienia grzeje się dosyć mocno ten nowy układ.
EDIT: Po kilkukrotnym uruchomieniu efekt taki sam jak przed zmiana ukladu.

Re: XBOX One S Model 1681 - włącza się i po kilku sekundach wyłącza

by Google Adsense [BOT] 20 March 2023, 17:20