Witam. Proszę o poradę w sprawie naprawy podświetlenia w wyżej wymienionym modelu. Na płycie zasilacza zwarty mosfet Q8101 oraz wystrzelony C8113. Nie miałem pod ręką podobnego mosfetu dlatego zamówiłem drugi używany zasilacz rzekomo sprawny. Po zamontowaniu go telewizor załącza się z podświetleniem ale działa tak kilka sekund i podświetlenie gaśnie (telewizor działa dalej). Dostałem się do listw ledowych, sprawdziłem je testerem i wszystkie równo i ładnie świecą. Teraz już zgłupiałem, czy ten zasilacz który zamontowałem jest wadliwy czy jest problem z ledami i spowodowały one uszkodzenie poprzedniego zasilacza. Co ciekawe jak przyłożę sondy miernika do wyjścia zasilania ledów to podświetlenie ponownie się zapala, napięcie 33.3V i tak przez kilka sekund, po czym napięcie spada do 0V diody gasną i tak w kółko. Z odpiętymi ledami zasilacz zachowuje się identycznie, czyli też pojawia się 33.3V po chwili spada do zera i za chwilę znowu się pojawia. Czy to jest prawidłowe zachowanie zasilacza? Nie wiem czy zamawiać nowe podświetlenie, czy da się to jakoś sprawdzić?
Czy napięcie na wyjściu ledów powinno być cały czas nawet z odłączoną kostką?
Oznaczenie zasilacza: 715G8672-P02-000-002H
Z góry dzięki za wskazówki. Pozdrawiam
Czy napięcie na wyjściu ledów powinno być cały czas nawet z odłączoną kostką?
Oznaczenie zasilacza: 715G8672-P02-000-002H
Z góry dzięki za wskazówki. Pozdrawiam