Dawid20 ha scritto:Ja niestety nie umiem programować więc nie pomogę … Czym zaprogramować atmege pierwszy raz ? Większość elektroniki już zakupiłem łącznie z wyświetlaczem i atmegą , zostały mi tylko do zakupu Maxy i parę małych drobiazgów . Muszę gdzieś tanio znaleźć te Maxy bo na tej stronie nie udaje mi się złożyć zamówienia .
Do zaprogramowania ATmega32 doskonale sprawdza się PonyProg. Na stronie autora znajdziesz schemat interfejsu do zaprogramowania (banalny). Dobry będzie też z postu wyżej (jeszcze prostszy). FuseBit jeśli chcesz obrazkowo dla PonyProg mogę zamieścić. Złącze do programowania to te mniejsze na płytce wyświetlacza. MAXy najszybciej kupisz w TME (pewnie i kilka innych rzeczy), cena przy 3 szt jest podobna do ofert z "alledrogo", ale będziesz miał szybko i z fakturą.
-- czwartek, 12 maja 2011, 15:24 --
Kamikazepl ha scritto:Ja na ebay'u kupiłem 5 sztuk za niecałe 90zł. Kupiłem o 2 sztuki więcej, ponieważ 2 pozostałe zastosuje do piecyka BGA na tym samym sterowniku.
Taki piecyk sam wykonałem i powiem tyle: nie ma sensu. Stawianie kulek na "tym" to lipa. Może potrzebny inny topnik. Może inny zmywacz po zebraniu kulek "wickiem". Prawie nigdy nie miałem 100% prawidłowo "wtopionych" kulek przy temperaturze topnienia/lutowania spoiwa. Kulki stawiam na podgrzewaczu 190 st. C + nadmuch Hot Air 220 st. C (SnPb) i 240 st. C (Pb Free). Nadmuch od góry "wpycha" kulki na swoje miejsce (tu 100% prawidłowo wtopionych kulek). Czas grzania- "doświadczalnie" jeśli w ciągu ok. minuty grzania od góry nie "osiądą"- koniec, i cały proces od początku, lub uzupełnianie pojedynczych. W praktyce kulki osiadają "prawie" natychmiast (5-10 sec. jeśli zapewnimy odpowiednią czystość, co wbrew pozorom wcale nie jest łatwe.
-- czwartek, 12 maja 2011, 15:57 --
kmkm2 ha scritto:Wystarczą ci dwa maxy. Zamów w TME jak chcesz szybko, albo z chin. Pierwszy raz musisz zaprogramować programatorem najprostszy zrobisz z 4 rezystorów i męskiej wtyczki DB25.
"pierwszy raz" nie u mnie. Po zaprogramowaniu "bootloaderem" z fusebit - tak. Z chwilą zapisu ATmegi za pomocą programu "MegaLoad" przestawia mi się identyfikacja układu na ATtiny13 i już nic więcej nie mogę zrobić. Sterownik działa prawidłowo, pod warunkiem niepodłączania kompa do USB. Aplikacja do wgrywania profili działa, ale po wgraniu profilu trzeba odłączyć kabel USB, inaczej sterownik wywala błąd. Tak, że nie ma wielkiego problemu. Cały sterownik "programuję" za pomocą programatora. Profile przez USB. Prawdopodobnie jest to przypadłość kompa, na innym są inne błędy.