• DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

InFeCtuS 8 Лютого 2023, 20:11
Dell 7577
Płyta LA-E991P
CPU i7-7700HQ
dGPU GTX 1050Ti

Witam mam problem z znikającym GTX 1050Ti czasami widzi go menadżer urządzeń i BIOS ale próby obciążenia go jakimś testem wywala blue screen po ponownym uruchomieniu przestaje być widoczny w systemie jak i w biosie nie jestem specjalistą ale sądząc po tym zachowaniu uszkodzone jest GPU (Oczywiście jak się mylę poprawcie mnie, wszelkie uwagi mile widziane) Nie mam stacji BGA żeby je wylutować a koszt nowego chipu N17P-G1-A1 jest dość spory tak więc postanowiłem wyłączyć dGPU tylko nie posiadam schematu czy mogli byście mi wskazać które cewki usunąć aby odłączyć na stałe zasilanie dGPU i VRAM ?

Podejrzewam że to one ale pewności 100% nie mam:
PL6002 - 1.7Ω
PL6001 - 1.7Ω
PL6200 - 49Ω
PL18V00 - 24kΩ

Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

Google Adsense [BOT] 8 Лютого 2023, 20:11

#2 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

Vogelek23 8 Лютого 2023, 21:35
Nie wystarczy wyłączenie zasilania dGPU - należy zamontować/wymienić rezystory RH552, RH554 oraz RE125 (wszystkie na 10kΩ), jednocześnie demontując rezystory RH551 i RH553.

#3 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

InFeCtuS 8 Лютого 2023, 22:00
Wiem że to mało profesjonalne ale czy jesteś w stanie mi je wskazać na PCB bo nie posiadam żadnej dokumentacji i czy w/w cewki mają zostać zdemontowane wszystkie które wskazałem ? Zamieszczam fotkę PCB ale nie wiem czy wymienione rezystory nie są po drugiej stronie laminatu jak by co zamieszczę ;)

Зображення

#4 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

Vogelek23 8 Лютого 2023, 22:25
Zamieść zdjęcia okolic mostka PCH oraz kontrolera KBC.

#5 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

InFeCtuS 8 Лютого 2023, 22:34
Зображення

Зображення

#6 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

Vogelek23 8 Лютого 2023, 23:20
Jeśli punkt, zaznaczony żółtą strzałką, jest podłączony do masy płyty, to przesuń rezystory z czerwonych pozycji na żółte, zgodnie z zielonymi strzałkami.
Зображення
Następnie, w zaznaczonym na pomarańczowo obszarze znajdź DWA rezystory, łączące się z n. 109 kontrolera KBC - RE125 to będzie ten rezystor, którego drugi pin NIE JEST podłączony do masy.
Зображення
Co zaś do PL18V00 - wystarczy rozłączyć zworkę PJP18V2, nie trzeba wylutowywać cewki. Zacznij jednak od zmiany MODEL_ID (czyli wspomniane wyżej rezystory) - być może w ogóle nie trzeba będzie demontować cewek zasilania GPU.

#7 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

InFeCtuS 14 Лютого 2023, 21:10
Vogelek23 написав:Następnie, w zaznaczonym na pomarańczowo obszarze znajdź DWA rezystory, łączące się z n. 109 kontrolera KBC - RE125 to będzie ten rezystor, którego drugi pin NIE JEST podłączony do masy.

Ok udało mi się zlokalizować rezystor ma 21.40kΩ zaznaczony na czerwono dla potomnych ;) Mam go oczywiście zamienić na 10kΩ zgodnie z wytycznymi ? Obecnie oczekuje na zamówione rezystory bo nie mam w obudowie 0402 jak dojdą to oczywiście dam znać a tak dla ścisłości po wykonaniu powyższych czynności mam jeszcze coś zrobić i jak upewnić się że operacja się udała ? Czy tylko obserwować zachowanie laptopa bo tak jak pisałem losowość pojawienia się GPU jest nieokreślona.
Зображення

#8 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

Vogelek23 15 Лютого 2023, 00:26
InFeCtuS написав:Mam go oczywiście zamienić na 10kΩ zgodnie z wytycznymi ?
Tak.

InFeCtuS написав:po wykonaniu powyższych czynności mam jeszcze coś zrobić i jak upewnić się że operacja się udała ?
Po wykonaniu zmiany MODEL_ID po prostu sprawdź w systemie, czy dGPU jest widoczna (uruchom komputer kilka do kilkunastu razy). Jeśli dGPU nie będzie się pojawiała w Menedżerze Urządzeń, to możesz podnieść cewki zasilające dGPU, aby zredukować pobieraną moc i wydłużyć czas pracy na baterii - ale to już po gruntownych testach po zmianie MODEL_ID.

#9 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

InFeCtuS 25 Березня 2023, 22:47
Zrobiłem wszystko zgodnie z wytycznymi (trochę mi zeszło brak wolnego czasu ale walczę) laptop rozpoczyna procedurę startu niestety po kilku planowanych restartach związanych z wyjęciem baterii CMOS dioda na obudowie wskazuje mrugnięciami kod 2 pomarańczowe 7 białych co oznacza awaria wyświetlacza (matryca nie polaryzuje się chodź wiem na 100% że jest sprawna) nawet po odłączeniu taśmy matrycy to samo, cewki nie były dotykane. Czy mamy jeszcze jakieś pomysły jak przywrócić go do życia :)

#10 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

Vogelek23 26 Березня 2023, 16:12
Jeszcze jedna, bardzo ważna rzecz jest do zrobienia - zmiana GPU_ID dla procesora. Sprawdź, czy punkt, zaznaczony zieloną strzałką, jest połączony z masą - jeśli tak, to przesuń rezystory z żółtych ramek w miejsce czerwonych (zgodnie ze strzałkami).
Зображення
Możliwe, że i tak będziesz musiał finalnie podnieść cewki GPU, ale najpierw sprawdź, czy płyta w ogóle wystawi obraz po powyższej modyfikacji.

#11 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

InFeCtuS 26 Березня 2023, 17:19
Punkt który wskazuje zielona strzałka jest podłączony do masy, rezystory przesunąłem (zamieniłem ale również na 10k) zgodnie z wcześniejszymi zaleceniami i w skutek tych zmian wczoraj nie udało mi się go uruchomić, obecnie nic nie zmieniałem.

Зображення

Зображення

Czy na coś jeszcze zwrócić uwagę czy jeszcze jakaś zmiana mogła by przynieść rezultat w razie czego przetestuje ? Alternatywnie mogę cofnąć zmiany i podnieść same cewki o dziwo w budżetowym dellu z grafika AMD ten manewr się udał do dziś śmiga :)

#12 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

Vogelek23 27 Березня 2023, 23:03
InFeCtuS написав:Alternatywnie mogę cofnąć zmiany i podnieść same cewki
Nie cofaj zmian, niech KBC i CPU "myślą", że to płyta bez dedykowanej karty grafiki. Podnieś tylko cewki zasilania GPU i sprawdź, jaki będzie efekt.

#13 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

InFeCtuS 28 Березня 2023, 00:10
Czy to te które wskazałem ??

Зображення

#14 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

Vogelek23 28 Березня 2023, 12:10
Tylko PL6000, PL6001 i PL6002 (R22). Cewki PL18V00 ani żadnych innych elementów tej przetwornicy nie ruszaj, bo to jest szyna zasilania +1.8VSP.

#15 Re: DELL 7577 LA-E991P Jak wyłączyć na stałe dGPU ?

InFeCtuS 1 Квітня 2023, 20:57
Zdjąłem trzy cewki z oznaczeniem (R22) były to PL6200, PL6001 i PL6002 (PL6000 która wskazałeś nie było, obstawiałem literówkę ?) obecnie laptop zgłasza inny błąd dioda 2 pomarańczowe 6 białych mrugnięć czyli „ Płyta systemowa: błąd chipsetu” i odcina zasilanie matryca bez polaryzacji. Czyli walczymy dalej.

Зображення

Czy jest jeszcze jakiś manewr do wykonania czy raczej czarne chmury zawitały nad dellem ;)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Powracam dla potomnych z info ogólnie udało mi się uruchomić laptopa bez dedykowanej karty graficznej, przywróciłem rezystory i ich pozycje do pierwotnego stanu ale zdjąłem cewki PL6200, PL6001 i PL6002 tak ze jest to wykonalne, laptop uruchamia się za każdym razem bez dedykowanej karty przechodzi wszystkie testy (ma inny problem ale nie związany z GPU)

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість