• LCD FPV: Problem z zasilaczem - Uszkodzona przetwornica?

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 LCD FPV: Problem z zasilaczem - Uszkodzona przetwornica?

by leonarl 12 April 2023, 20:17
Witam
Mam pewien problem z zasilaczem od LCD

A mianowicie dołożyłem odbiornik 5.8 do LCD
Teraz przyszedł czas na dołożenie zasilania
Podłączyłem pod 2s i robiłem próby jak długo wytrzyma przy pojemności 1500 mah

Niestety przegapiłem moment kiedy przy końcu spadło zasilanie poniżej poziomu 4v :frustry: wiem ogniwa do wywalenia ale były to stare ogniwa tylko na testy żebym wiedział jaka wielkość musza kupić
I teraz problem jak spadło tak nisko napięcie to ekran całkiem zgasł było widać jeszcze tylko lekko świecące paski

Sądzę że padła jakaś przetwornica z powodu zbyt niskiego napięcia

Jak bym mógł prosić co mam sprawdzić
Niby napięcia 5v i 3v są w układzie ale nie wiem gdzie one powinny być dokładnie

Dodam że w okolicach zaznaczonego przeze mnie miejsca czuć lekki zapach spalenizny ale niczego nie widać
Dodatkowo ten czarny kabelek był odlutowany od układu z 8 nóżkami a wiem że był przylutowany jak montowałem odbiornik
Ktoś miał podobny problem do mojego tylko tam układ wyparował i została zamontowana przetwornica
U mnie wszystkie ścieżki dobre więc może wystarczy wymienić jakis uklad
https://rcbeacon.com/blog/?p=4113

Glowny uklad na plycie to AMT630A

Tak pomierzylem wiekszosc napiec i niby jest ok sadzeze mogl wlasnie pasc AMT630A

Wazna rzecz to brak blue screena czy jest to funkcja softwarowa czy cos innego za to odpowiada

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Zasilacz laboratoryjny nie pokazuje żadnego poboru prądu
Dodam też że jak zasilanie jest odłączone ekran jest jak gdyby jaśniejszy minimalnie aniżeli jeśli podłącze napięcie to staje się ciemniejszy
Oczywiście cały czas jest czarny ale jak gdyby staje się bardziej czarny ekran widać to ewidentnie podczas załączania i wyłączania zasilania

Re: LCD FPV: Problem z zasilaczem - Uszkodzona przetwornica?

by Google Adsense [BOT] 12 April 2023, 20:17
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).