• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#141 Re: Sterownik stacji BGA

da Dawid20 12 maggio 2011, 13:44
kmkm2 ha scritto:Ale trzeci max, nic nie zmienia w sterowaniu, daje tylko podgląd temperatury górnej grzałki.

Tak wiem i te grzałke będe miał wlaśnie z wbudowaną termo parą , wychodze z zasady że jak tam jest to niech tam będzie

-- czwartek, 12 maja 2011, 13:52 --

PS jakiego moge użyć maila żeby wysłali mi te próbki ?

Re: Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 12 maggio 2011, 13:44

#142 Re: Sterownik stacji BGA

da Macpod 12 maggio 2011, 13:56
Ja na ebay'u kupiłem 5 sztuk za niecałe 90zł. Kupiłem o 2 sztuki więcej, ponieważ 2 pozostałe zastosuje do piecyka BGA na tym samym sterowniku.

#143 Re: Sterownik stacji BGA

da dariuszj 12 maggio 2011, 14:21
Dawid20 ha scritto:Ja niestety nie umiem programować więc nie pomogę … Czym zaprogramować atmege pierwszy raz ? Większość elektroniki już zakupiłem łącznie z wyświetlaczem i atmegą , zostały mi tylko do zakupu Maxy i parę małych drobiazgów . Muszę gdzieś tanio znaleźć te Maxy bo na tej stronie nie udaje mi się złożyć zamówienia .

Do zaprogramowania ATmega32 doskonale sprawdza się PonyProg. Na stronie autora znajdziesz schemat interfejsu do zaprogramowania (banalny). Dobry będzie też z postu wyżej (jeszcze prostszy). FuseBit jeśli chcesz obrazkowo dla PonyProg mogę zamieścić. Złącze do programowania to te mniejsze na płytce wyświetlacza. MAXy najszybciej kupisz w TME (pewnie i kilka innych rzeczy), cena przy 3 szt jest podobna do ofert z "alledrogo", ale będziesz miał szybko i z fakturą.

-- czwartek, 12 maja 2011, 15:24 --

Kamikazepl ha scritto:Ja na ebay'u kupiłem 5 sztuk za niecałe 90zł. Kupiłem o 2 sztuki więcej, ponieważ 2 pozostałe zastosuje do piecyka BGA na tym samym sterowniku.

Taki piecyk sam wykonałem i powiem tyle: nie ma sensu. Stawianie kulek na "tym" to lipa. Może potrzebny inny topnik. Może inny zmywacz po zebraniu kulek "wickiem". Prawie nigdy nie miałem 100% prawidłowo "wtopionych" kulek przy temperaturze topnienia/lutowania spoiwa. Kulki stawiam na podgrzewaczu 190 st. C + nadmuch Hot Air 220 st. C (SnPb) i 240 st. C (Pb Free). Nadmuch od góry "wpycha" kulki na swoje miejsce (tu 100% prawidłowo wtopionych kulek). Czas grzania- "doświadczalnie" jeśli w ciągu ok. minuty grzania od góry nie "osiądą"- koniec, i cały proces od początku, lub uzupełnianie pojedynczych. W praktyce kulki osiadają "prawie" natychmiast (5-10 sec. jeśli zapewnimy odpowiednią czystość, co wbrew pozorom wcale nie jest łatwe.

-- czwartek, 12 maja 2011, 15:57 --

kmkm2 ha scritto:Wystarczą ci dwa maxy. Zamów w TME jak chcesz szybko, albo z chin. Pierwszy raz musisz zaprogramować programatorem najprostszy zrobisz z 4 rezystorów i męskiej wtyczki DB25.

Immagine

"pierwszy raz" nie u mnie. Po zaprogramowaniu "bootloaderem" z fusebit - tak. Z chwilą zapisu ATmegi za pomocą programu "MegaLoad" przestawia mi się identyfikacja układu na ATtiny13 i już nic więcej nie mogę zrobić. Sterownik działa prawidłowo, pod warunkiem niepodłączania kompa do USB. Aplikacja do wgrywania profili działa, ale po wgraniu profilu trzeba odłączyć kabel USB, inaczej sterownik wywala błąd. Tak, że nie ma wielkiego problemu. Cały sterownik "programuję" za pomocą programatora. Profile przez USB. Prawdopodobnie jest to przypadłość kompa, na innym są inne błędy.

#144 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 12 maggio 2011, 15:58
Dawid20 ha scritto:
kmkm2 ha scritto:Ale trzeci max, nic nie zmienia w sterowaniu, daje tylko podgląd temperatury górnej grzałki.

Tak wiem i te grzałke będe miał wlaśnie z wbudowaną termo parą , wychodze z zasady że jak tam jest to niech tam będzie

-- czwartek, 12 maja 2011, 13:52 --

PS jakiego moge użyć maila żeby wysłali mi te próbki ?

Jakiegoś komercyjnego (firmowego).

#145 Re: Sterownik stacji BGA

da Macpod 12 maggio 2011, 16:06
dariuszj ha scritto:
Taki piecyk sam wykonałem i powiem tyle: nie ma sensu. Stawianie kulek na "tym" to lipa. Może potrzebny inny topnik. Może inny zmywacz po zebraniu kulek "wickiem". Prawie nigdy nie miałem 100% prawidłowo "wtopionych" kulek przy temperaturze topnienia/lutowania spoiwa. Kulki stawiam na podgrzewaczu 190 st. C + nadmuch Hot Air 220 st. C (SnPb) i 240 st. C (Pb Free). Nadmuch od góry "wpycha" kulki na swoje miejsce (tu 100% prawidłowo wtopionych kulek). Czas grzania- "doświadczalnie" jeśli w ciągu ok. minuty grzania od góry nie "osiądą"- koniec, i cały proces od początku, lub uzupełnianie pojedynczych. W praktyce kulki osiadają "prawie" natychmiast (5-10 sec. jeśli zapewnimy odpowiednią czystość, co wbrew pozorom wcale nie jest łatwe.

--

Czyli nie ma sensu bawienie się w piecyki? A jakie grzanie w nim miałeś? Od góry, od dołu, czy z obu stron? Ile stopni, jaki czas i co z tego wychodziło?:)

-- czwartek, 12 maja 2011, 16:16 --

Jako, że kompletuje całą elektronikę i powoli część mechaniczną, chciałbym się spytać, jakie zabezpieczenia, rozwiązania zastosowali koledzy w swoich konstrukcjach. Byłbym wdzięczny za opisy, sugestie, zdjęcia, mogą być też na PW/e-mail. Widzę, że dość dużo zabawy przede mną:)

#146 Re: Sterownik stacji BGA

da adam4333 12 maggio 2011, 18:34
kmkm2 ha scritto:Ja mam zainstalowane 4 promienniki na jednym reflektorze, odstęp między promieniami to ok, 5mm .

Witam
gdzie kolega zakupił taki reflektor ???

#147 Re: Sterownik stacji BGA

da krkr101 12 maggio 2011, 19:55
Witam.
Mam pytanie odnośnie termopary- P, czy kalibracja dotyczy tylko tej od PCB?
Jeśli tak to dobrze byłoby mieć możliwość kalibracji pozostałych termopar od G i D
Jakiej firmy termoparę użyć najlepiej do pomiaru temp PCB, jaka sprawdza się najlepiej?

#148 Re: Sterownik stacji BGA

da Dawid20 12 maggio 2011, 20:00
krkr101 ha scritto:Witam.
Mam pytanie odnośnie termopary- P, czy kalibracja dotyczy tylko tej od PCB?
Jeśli tak to dobrze byłoby mieć możliwość kalibracji pozostałych termopar od G i D
Jakiej firmy termoparę użyć najlepiej do pomiaru temp PCB, jaka sprawdza się najlepiej?

Omega

#149 Re: Sterownik stacji BGA

da fejo 12 maggio 2011, 20:01
Ja mam od zwykłego miernika uniwersalnego chyba z uni-t ut55 tylko kulkę trochę spiłowałem z jednej strony żeby większą płaszczyzną przylegała.

#150 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 12 maggio 2011, 20:21
adam4333 ha scritto:
kmkm2 ha scritto:Ja mam zainstalowane 4 promienniki na jednym reflektorze, odstęp między promieniami to ok, 5mm .

Witam

Ja też posiadam jeden reflektor na 4 promienniki, zleciłem firmie do wykonania jak zresztą całość obudowy stacji (dalej w fazie poprawek i udoskonaleń).

Jutro wrzuce fotke jak ktoś zechce to mogę "wykonac" koszty to przysłowiowa 0.7l :)

#151 Re: Sterownik stacji BGA

da Dawid20 12 maggio 2011, 20:39
novitech ha scritto:
adam4333 ha scritto:

Witam

Ja też posiadam jeden reflektor na 4 promienniki, zleciłem firmie do wykonania jak zresztą całość obudowy stacji (dalej w fazie poprawek i udoskonaleń).

Jutro wrzuce fotke jak ktoś zechce to mogę "wykonac" koszty to przysłowiowa 0.7l

Jestem zainteresowany

#152 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 12 maggio 2011, 21:46
Ja używam termopary płaskiej czaki. Korekta temperatury dla G i D, nie jest potrzebna ponieważ dokładność tych pomiarów nie jest krytyczna dla sterowania.

-- czwartek, 12 maja 2011, 21:48 --

novitech w jakim programie wykonałeś projekt obudowy stacji? Ja mam z tym największy problem, wszystko ładnie działa, ale wygląda kiepsko.

#153 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 13 maggio 2011, 11:03
kmkm2 ha scritto:Ja używam termopary płaskiej czaki. Korekta temperatury dla G i D, nie jest potrzebna ponieważ dokładność tych pomiarów nie jest krytyczna dla sterowania.

-- czwartek, 12 maja 2011, 21:48 --

novitech w jakim programie wykonałeś projekt obudowy stacji? Ja mam z tym największy problem, wszystko ładnie działa, ale wygląda kiepsko.

Rysunki robie w CorelDraw - od dawna używam go do różnych tego typu rzeczy. (przykładowy rysunek)

Immagine

oraz gotowy wyrób

Immagine

#154 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 13 maggio 2011, 11:55
Jakie złącza koledzy proponują na płytkę ?? Te co stosowałem wcześniej są trochę za duże.

#155 Re: Sterownik stacji BGA

da krkr101 13 maggio 2011, 12:01
DG381-3,5-2P oraz DG381-3,5-3P12 symbol TME raster 3,5 ja tych używam moim zdaniem są niezłe
zacisk typu winda

-- piątek, 13 maja 2011, 13:17 --

Mam pytanie, za każdym razem gdy odłącze zasilanie ze sterownika i ponownie podłącze muszę kalibrować termoparę P
czy tak ma być? może byłoby lepiej żeby sterownik pamiętał ostanią kalibrację.

-- piątek, 13 maja 2011, 13:23 --

Do kolegi novitech czy aktualna oferta na ten reflektor?

#156 Re: Sterownik stacji BGA

da Robgie 13 maggio 2011, 12:24
Krzysiek jeszce jedna propozycja , zrób w menu wybory wygrzewanie wybór profilu itp żeby można było że tak to ujme w kółko chodzic czyli wciskajac + dochodzimy do końca menu i trzeba wracać, a zrób takżeby w kółko chodziło do końca i od nowa. taki detal.

#157 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 13 maggio 2011, 12:28
NIe widze problemu moge zlecić wykonanie i będzie :)

#158 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 13 maggio 2011, 12:30
Sterownik powinien pamiętać ostatnią kalibrację, jesli tak nie masz to znaczy że coś masz nie tak.

-- piątek, 13 maja 2011, 12:33 --

Już wiem, musisz wychodzić przyciskiem ENTER( tym co zatwierdzasz wszystko), dzięki za zauważenie błędu.

#159 Re: Sterownik stacji BGA

da krkr101 13 maggio 2011, 12:33
Jestem zainteresowany napisz jaka cena z wysyłką?

-- piątek, 13 maja 2011, 13:41 --

jeszcze jeden mały błąd " kalibracja termopry" a powinno być "kalibracja termopary" a całość manu żeby było dużymi literami
co kolega sądzi?

#160 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 13 maggio 2011, 12:50
Dzięki poprawię to. Jak koledzy uważają przyciski do sterowania powinny być nad wyświetlaczem, z boku wyswietlacza, czy pod wyświetlaczem?

Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 13 maggio 2011, 12:50