• Kondensatory V VDC w TME

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Kondensatory V VDC w TME

przez Dart 18 kwietnia 2023, 21:29
Witam,

Naprawiając płytę główną LA-A901P w Dell Latitude E5450 (wymiana zwartego kondensatora na głównej linii zasilania) chciałem zamówić w TME kondensator 22uF 0805 25V (oznaczenie na schemacie 22U_0805_25V6M) . Na stronie TME poszedłem do kategorii Kondensatory, wybrałem w filtrach 22uF, wymiary 0805, a przy Napięciu Pracy spotkałem 2 opcje: 25V oraz 25VDC. Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem specjalnie, ale teraz się zastanawiam: czy jest jakaś różnica pomiędzy kondensatorami z określonym napięciem pracy np. wspomniane wyżej 25V a 25VDC ? Dlaczego rozróżnia się V i VDC. Czyżby kondensatory V mogły pracować z przemiennymi napięciami a VDC miały jakąś określona polaryzację ? Proszę w miarę możliwości o wyjaśnienie.

Pozdrawiam
Poniżej pokazane filtry kondensatorów w TME:

Obrazek

Re: Kondensatory V VDC w TME

przez Google Adsense [BOT] 18 kwietnia 2023, 21:29

#2 Re: Kondensatory V VDC w TME  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 19 kwietnia 2023, 13:27
Każdy kondensator może pracować z napięciami zmiennymi - zależnie od częstotliwości prądu przemiennego i pojemności kondensatora, stanowi on pewną rezystancję czynną (reaktancję) dla tego prądu. Kondensatory MLCC (wielowarstwowe kondensatory ceramiczne) nie mają polaryzacji. Jakikolwiek nie wybierzesz (V czy VDC), będą one działały tak samo w przypadku napięcia/prądu stałego. Po prostu różni producenci podają różnie parametry napięcia pracy - jedni podają w woltach (V), inni w woltach napięcia stałego (VDC). Ci pierwsi pomijają po prostu końcówkę DC, ponieważ podawane napięcie katalogowe dotyczy (domyślnie) napięcia stałego VDC.

#3 Re: Kondensatory V VDC w TME

przez Dart 19 kwietnia 2023, 22:32
Witam,

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Co do reaktancji kondensatora, pamiętam z technikum do dziś wzór xc=1/2πfC, nie mniej jednak podawanie przez producentów różnego nazewnictwa tej samej rzeczy wprowadza niepotrzebny zamęt i zmusza do myślenia i zadawania pytań ;) Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Re: Kondensatory V VDC w TME

przez Google Adsense [BOT] 19 kwietnia 2023, 22:32