• Kondensatory V VDC w TME

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema e la domanda.
  3. Non è consentito pubblicare allegati con documentazione completa o file BIOS né collegamenti a siti Web di terze parti che ospitano tali file. È consentito pubblicare solo una piccola parte della documentazione (fino a una pagina per post).
  4. Puoi descrivere solo un problema per argomento. Per ogni altro problema dovresti aprire un nuovo argomento.
  5. È severamente vietato richiedere qualsiasi tipo di documentazione o file BIOS. Per tali richieste si prega di utilizzare il sottoforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Kondensatory V VDC w TME

da Dart 18 aprile 2023, 22:29
Witam,

Naprawiając płytę główną LA-A901P w Dell Latitude E5450 (wymiana zwartego kondensatora na głównej linii zasilania) chciałem zamówić w TME kondensator 22uF 0805 25V (oznaczenie na schemacie 22U_0805_25V6M) . Na stronie TME poszedłem do kategorii Kondensatory, wybrałem w filtrach 22uF, wymiary 0805, a przy Napięciu Pracy spotkałem 2 opcje: 25V oraz 25VDC. Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem specjalnie, ale teraz się zastanawiam: czy jest jakaś różnica pomiędzy kondensatorami z określonym napięciem pracy np. wspomniane wyżej 25V a 25VDC ? Dlaczego rozróżnia się V i VDC. Czyżby kondensatory V mogły pracować z przemiennymi napięciami a VDC miały jakąś określona polaryzację ? Proszę w miarę możliwości o wyjaśnienie.

Pozdrawiam
Poniżej pokazane filtry kondensatorów w TME:

Immagine

Re: Kondensatory V VDC w TME

da Google Adsense [BOT] 18 aprile 2023, 22:29

#2 Re: Kondensatory V VDC w TME  [RISOLTO]

da Vogelek23 19 aprile 2023, 14:27
Każdy kondensator może pracować z napięciami zmiennymi - zależnie od częstotliwości prądu przemiennego i pojemności kondensatora, stanowi on pewną rezystancję czynną (reaktancję) dla tego prądu. Kondensatory MLCC (wielowarstwowe kondensatory ceramiczne) nie mają polaryzacji. Jakikolwiek nie wybierzesz (V czy VDC), będą one działały tak samo w przypadku napięcia/prądu stałego. Po prostu różni producenci podają różnie parametry napięcia pracy - jedni podają w woltach (V), inni w woltach napięcia stałego (VDC). Ci pierwsi pomijają po prostu końcówkę DC, ponieważ podawane napięcie katalogowe dotyczy (domyślnie) napięcia stałego VDC.

#3 Re: Kondensatory V VDC w TME

da Dart 19 aprile 2023, 23:32
Witam,

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Co do reaktancji kondensatora, pamiętam z technikum do dziś wzór xc=1/2πfC, nie mniej jednak podawanie przez producentów różnego nazewnictwa tej samej rzeczy wprowadza niepotrzebny zamęt i zmusza do myślenia i zadawania pytań ;) Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Re: Kondensatory V VDC w TME

da Google Adsense [BOT] 19 aprile 2023, 23:32