• Kondensatory V VDC w TME

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Kondensatory V VDC w TME

Dart 18 Квітня 2023, 21:29
Witam,

Naprawiając płytę główną LA-A901P w Dell Latitude E5450 (wymiana zwartego kondensatora na głównej linii zasilania) chciałem zamówić w TME kondensator 22uF 0805 25V (oznaczenie na schemacie 22U_0805_25V6M) . Na stronie TME poszedłem do kategorii Kondensatory, wybrałem w filtrach 22uF, wymiary 0805, a przy Napięciu Pracy spotkałem 2 opcje: 25V oraz 25VDC. Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem specjalnie, ale teraz się zastanawiam: czy jest jakaś różnica pomiędzy kondensatorami z określonym napięciem pracy np. wspomniane wyżej 25V a 25VDC ? Dlaczego rozróżnia się V i VDC. Czyżby kondensatory V mogły pracować z przemiennymi napięciami a VDC miały jakąś określona polaryzację ? Proszę w miarę możliwości o wyjaśnienie.

Pozdrawiam
Poniżej pokazane filtry kondensatorów w TME:

Зображення

Re: Kondensatory V VDC w TME

Google Adsense [BOT] 18 Квітня 2023, 21:29

#2 Re: Kondensatory V VDC w TME  [РІШЕНО]

Vogelek23 19 Квітня 2023, 13:27
Każdy kondensator może pracować z napięciami zmiennymi - zależnie od częstotliwości prądu przemiennego i pojemności kondensatora, stanowi on pewną rezystancję czynną (reaktancję) dla tego prądu. Kondensatory MLCC (wielowarstwowe kondensatory ceramiczne) nie mają polaryzacji. Jakikolwiek nie wybierzesz (V czy VDC), będą one działały tak samo w przypadku napięcia/prądu stałego. Po prostu różni producenci podają różnie parametry napięcia pracy - jedni podają w woltach (V), inni w woltach napięcia stałego (VDC). Ci pierwsi pomijają po prostu końcówkę DC, ponieważ podawane napięcie katalogowe dotyczy (domyślnie) napięcia stałego VDC.

#3 Re: Kondensatory V VDC w TME

Dart 19 Квітня 2023, 22:32
Witam,

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Co do reaktancji kondensatora, pamiętam z technikum do dziś wzór xc=1/2πfC, nie mniej jednak podawanie przez producentów różnego nazewnictwa tej samej rzeczy wprowadza niepotrzebny zamęt i zmusza do myślenia i zadawania pytań ;) Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Re: Kondensatory V VDC w TME

Google Adsense [BOT] 19 Квітня 2023, 22:32

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей