• Acer Aspire A114-32 N17Q4 - montaż gniazda M.2

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire A114-32 N17Q4 - montaż gniazda M.2

przez Hiob 10 maja 2023, 18:05
Płyta główna :
DA0Z8GMB8F0
REV:F
MODEL: Z8G
Witam wszystkich.
Laptop wyposażony w zintegrowany dysk twardy, musiałem go usunąć ponieważ blokował rozruch. Po wylutowaniu laptop powstał, pozostał problem dysku. Na płycie zauważyłem przewidziane miejsce na slot M.2 uzupełniłem to miejsce nowym slotem M.2. Domyślam się że samo wlutowanie slotu nic nie da, należy rekombinować odpowiednie elementy. A wiec proszę o pomoc w dobraniu odpowiednich elementów i wskazanie miejsc gdzie należy je uzupełnić.
Obrazek

Re: Acer Aspire A114-32 N17Q4 - montaż gniazda M.2

przez Google Adsense [BOT] 10 maja 2023, 18:05

#2 Re: Acer Asspire A1114-32 N17Q4

przez Nikos 10 maja 2023, 21:25
Witam,
w Twoim przypadku, najlepszym rozwiązaniem jest wymiana tego uszkodzonego dysku. Zamontowanie gniazda M2 prawdopodobnie nic nie pomoże, ponieważ BIOS jest przygotowany bezpośrednio do rewizji tej płyty głównej (REV.F) bez M2. Poszukaj, czy w tym modelu laptopa, były montowane płyty główne w innej rewizji, gdzie posiada wówczas złącze M2. Masz rację, że niestety płyty będą się różnić obsadą elementów, ale moim zdaniem również wsadem BIOS. Konfiguracja laptopa na platformie z danej rewizji, będzie się różnić dodatkowo wyposażeniem (złącza, GPU, CPU), ale przed zakupem czegokolwiek, możesz porównać różnicę na BoardView danej PCB i schemacie.
Rozsądnie byłoby również się rozejrzeć za gotową , kompletną, ale uszkodzoną płytą z innej rewizji i rozpocząć naprawę.

#3 Re: Acer Asspire A1114-32 N17Q4 - montaż gniazda M.2

przez Vogelek23 10 maja 2023, 21:50
Nikos napisał(a):Zamontowanie gniazda M2 prawdopodobnie nic nie pomoże, ponieważ BIOS jest przygotowany bezpośrednio do rewizji tej płyty głównej (REV.F) bez M2
Proszę nie wprowadzać w błąd i nie pisać informacji, których nie sprawdziłeś organoleptycznie. Model A315-32 na takiej samej płycie posiada natywnie złącze M.2, złącze do podłączenia HDD oraz dodatkowy slot dla pamięci RAM i dla tego modelu BIOS w wersji 1.15 jest IDENTYCZNY z tym dla modelu A114-32 (który tych rzeczy nie ma). Wystarczy porównać pliki BIN, dostępne na stronie producenta dla obu maszyn. Jedyna różnica jest taka, że dla modelu A114-32 wydano pod koniec 2020 roku BIOS w wersji 1.24, który dodaje wsparcie przetaktowania do 3.2GHz wbudowanej pamięci RAM, najpewniej dlatego, że komputer w tak ubogiej wersji (jedynie z dyskiem eMMC, bez gniazda M.2, bez gniazda HDD i bez slotu dla dodatkowej pamięci RAM) był za słaby do wielu podstawowych zadań już w momencie wypuszczenia go na rynek.

@Hiob - w zależności od tego, jaki typ dysku chcesz zastosować (SATA czy NVMe), różne są elementy do obsadzenia. Na obrazku poniżej masz wszystkie elementy, które należy uzupełnić - te, które są oznaczone jako PSD@, montujesz w przypadku dysku NVMe, natomiast te, oznaczone jako SSD@, montujesz w przypadku dysku SATA.
Obrazek

Lokalizacja elementów i kierunek montażu dla dysku NVMe:
Obrazek
Obrazek

Lokalizacja elementów i kierunek montażu dla dysku SATA:
Obrazek

#4 Re: Acer Asspire A1114-32 N17Q4 - montaż gniazda M.2

przez clops35 10 maja 2023, 22:13
Cześć,
dodam tylko że należy również poprzenosić rezystory na strapach.
Obrazek

#5 Re: Acer Asspire A1114-32 N17Q4 - montaż gniazda M.2

przez Vogelek23 10 maja 2023, 22:48
clops35 napisał(a):należy również poprzenosić rezystory na strapach
Zgadza się - miałem właśnie edytować swój poprzedni post. Do przeniesienia jest jeden rezystor - R498 należy przesunąć w miejsce R507.
Obrazek

W zależności od typu zastosowanego dysku (SATA lub NVMe), dla tego pierwszego należy sprawdzić, czy R487 jest na swoim miejscu i jeśli tak, to niczego tu nie zmieniać, a jeśli nie jest obsadzony, to sprawdzić, czy R484 jest obsadzony i jeśli tak, to przesunąć go w miejsce R487, a jeśli nie, to w miejsce R487 zamontować rezystor 10kΩ. Natomiast dla dysku NVMe należy R487 przesunąć w miejsce R484 (lub w przypadku braku obydwu zamontować rezystor 10kΩ w miejsce R484).
Obrazek

#6 Re: Acer Asspire A1114-32 N17Q4 - montaż gniazda M.2

przez clops35 10 maja 2023, 23:11
Jeśli nie był przewidziany dysk M2 dla tego modelu, to należy dodać kondensatory na zasilaniu złącza, bo z pewnością ich niema.
Obrazek

//EDIT:Nie wiem jak ja patrzyłem na to zdjęcie, przecież te kondensatory są zamontowane :frustry:

#7 Re: Acer Asspire A1114-32 N17Q4

przez Hiob 21 maja 2023, 08:16
Witam
.... większość elementów przeniosłem, stanąłem na układzie u2 -NTS0101GW. Posiadam płytę główną na części "C5V01 LA-E892P REV :1A " od kilu dni ślęczę nad nią i szukam podobnego układu niestety bez rezultatu, dodam że z tej płyty przeniosłem slot m2

#8 Re: Acer Asspire A114-32 N17Q4 - montaż gniazda M.2

przez clops35 21 maja 2023, 13:50
Hiob napisał(a):stanąłem na układzie u2 -NTS0101GW
Układ dostępny jest w farnell, digikey, mouser, na aliexpress, oraz ebay'u.
Hiob napisał(a):Posiadam płytę główną na części "C5V01 LA-E892P REV :1A " od kilu dni ślęczę nad nią i szukam podobnego układu
Na tej płycie nie znajdziesz takiego, ani podobnego układu, tam jest to inaczej rozwiązane.

#9 Re: Acer Asspire A114-32 N17Q4 - montaż gniazda M.2  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 22 maja 2023, 15:00
Hiob napisał(a):stanąłem na układzie u2 -NTS0101GW
Układ U2 nie wymaga montażu, jeśli wlutowałeś już Q11, R134 i R142. A od biedy to zamiast U2, Q11, R134 i R142 wystarczy zamontować tylko zworę R572 i też będzie działało.

#10 Re: Acer Aspire A114-32 N17Q4 - montaż gniazda M.2

przez TimeToRelax 23 grudnia 2023, 20:59
Udało mi się wykonać przeróbkę tej płyty, aby działała z dyskiem M2 Sata.
Z tym że musiałem jeszcze przesunąć rezystor R481 w miejsce R483, aby dysk zaczął być wykrywany w BIOS.
W moim przypadku R487 był od razu na swoim miejscu, więc nie musiałem niczego przesuwać.

Wesołych świąt wszystkim życzę.

Re: Acer Aspire A114-32 N17Q4 - montaż gniazda M.2

przez Google Adsense [BOT] 23 grudnia 2023, 20:59