• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#161 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 13 maggio 2011, 12:52
Moim zdaniem tak jak jest jest dobrze .

Re: Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 13 maggio 2011, 12:52

#162 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 13 maggio 2011, 12:54
czyli 1 głos- nad wyświetlaczem.

#163 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 13 maggio 2011, 13:01
w sumie tak - jeden głos za tym żeby były nad wyświetlaczem. :)

#164 Re: Sterownik stacji BGA

da Robgie 13 maggio 2011, 13:03
Lepiej pod wyświetlaczem ponieważ wciskając zasłaniamy sobie wyświetlacz. Tak ja to widzę.

#165 Re: Sterownik stacji BGA

da krkr101 13 maggio 2011, 13:17
Ja coś w tym stylu sobie wykonam, jest w PDF-ie

Non hai i permessi necessari per visualizzare i file allegati in questo messaggio.

#166 Re: Sterownik stacji BGA

da dariuszj 13 maggio 2011, 13:36
Jeśli panel sterowania mamy pionowy i w tej samej obudowie podgrzewacz bardziej ergonomiczne będą przyciski na górze. Inna sytuacja gdy panel sterowania wykonamy pod kątem (coś a la Jovy) , wtedy zdecydowanie przyciski powinny być pod wyświetlaczem. Jeszcze inna sytuacja powstanie gdy podgrzewacz wykonamy jako drugi element-nadstawka na obudowie sterownika z pionowym panelem sterowania- wtedy najwygodniej będzie z prawej strony wyświetlacza. Ja tu wielkiego problemu nie widzę. Sam przeniosłem przyciski pod wyświetlacz. Wykonałem po prostu płytkę pod same przyciski i połączyłem przewodami z płytką wyświetlacza.

#167 Re: Sterownik stacji BGA

da Robgie 13 maggio 2011, 13:46
Tak samo zrobiłem. obudowe mam pod kątem zrobioną panel sterowania.

#168 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 13 maggio 2011, 13:48
Tak tylko teraz robię tak żeby wszytko było razem na jednej płytce, ze względu na koszty wykonania płytek.

#169 Re: Sterownik stacji BGA

da Macpod 13 maggio 2011, 13:50
Mógłbym prosić kolegów o zdjęcia swoich stacji? Najchętniej bym zobaczył ich wnętrza:) Byłaby to duża pomoc, bo czasem nawet na najprostsze rozwiązania, ciężko wpaść.

kmkm2 to z zamówieniem płytek jeszcze poczekam:) Może dalej być w sumie na 2 płytkach, byleby były jednostronne. Jeszcze tutaj mam pytanie odnośnie softu, jest możliwość obserwacji temperatury?

#170 Re: Sterownik stacji BGA

da dariuszj 13 maggio 2011, 14:04
kmkm2 ha scritto:Tak tylko teraz robię tak żeby wszytko było razem na jednej płytce, ze względu na koszty wykonania płytek.

A nie można zrobić uniwersalnej? Miejsca na przyciski nad, pod i z prawej strony wyświetlacza. Cała elektronika sterownika pod wyświetlaczem. Zależnie od potrzeb lutujemy switche gdzie potrzeba i po problemie. Płytka będzie wprawdzie trochę większa, ale istotnie kosztów to nie powiększy. Można też przewidzieć możliwość obcięcia płytki od góry czy dołu, w zależności od potrzeb.

-- piątek, 13 maja 2011, 14:06 --

Kamikazepl ha scritto:Mógłbym prosić kolegów o zdjęcia swoich stacji? Najchętniej bym zobaczył ich wnętrza:) Byłaby to duża pomoc, bo czasem nawet na najprostsze rozwiązania, ciężko wpaść.

kmkm2 to z zamówieniem płytek jeszcze poczekam:) Może dalej być w sumie na 2 płytkach, byleby były jednostronne. Jeszcze tutaj mam pytanie odnośnie softu, jest możliwość obserwacji temperatury?

Przecież termopara P (płyta) pokazuje temperaturę płyty w czasie rzeczywistym.

#171 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 13 maggio 2011, 14:06
dariuszj - Chyba tak zrobię, dzięki za rozwianie problemu:).

#172 Re: Sterownik stacji BGA

da Macpod 13 maggio 2011, 14:34
dariuszj ha scritto:
Przecież termopara P (płyta) pokazuje temperaturę płyty w czasie rzeczywistym.

Dziękuję za informację, ja jestem jeszcze na etapie kompletowania części i chciałem się spytać jak to już wygląda przy działaniu;)

#173 Re: Sterownik stacji BGA

da Dawid20 13 maggio 2011, 15:59
Czyli czekamy na nowa wersje płytki :)

#174 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 13 maggio 2011, 16:01
kmkm2 przewidujesz jakieś zmiany konstrukcyjne sterownika czy tylko zmieszczenie go na jednej PCB ?

#175 Re: Sterownik stacji BGA

da adam4333 13 maggio 2011, 17:31
novitech ha scritto:
adam4333 ha scritto:
kmkm2 ha scritto:Ja mam zainstalowane 4 promienniki na jednym reflektorze, odstęp między promieniami to ok, 5mm .

Witam
gdzie kolega zakupił taki reflektor ???

Ja też posiadam jeden reflektor na 4 promienniki, zleciłem firmie do wykonania jak zresztą całość obudowy stacji (dalej w fazie poprawek i udoskonaleń).

Jutro wrzuce fotke jak ktoś zechce to mogę "wykonac" koszty to przysłowiowa 0.7l

Jak najbardziej jestem zainteresowany i z niecierpliwością czekam na fotki.

#176 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 13 maggio 2011, 17:36
Fotki strona wcześniej.

#177 Re: Sterownik stacji BGA

da adam4333 13 maggio 2011, 18:01
a jakie koszty wykonania ??

#178 Re: Sterownik stacji BGA

da patol 13 maggio 2011, 20:25
A ja jak zwykle odstaję od reszty :mrgreen: i moja wersja sterownika kolegi posiada panel jak na zdjęciu. Rozmieszczenie przycisków jest bardziej "intuicyjne".
Immagine

#179 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 14 maggio 2011, 11:42
kmkm2 dopiero teraz zauważyłem że oprócz 1 etapu sterownik nie wyświetla czasu ile trwa dany etap.

#180 Re: Sterownik stacji BGA

da Macpod 14 maggio 2011, 11:55
kmkm2 mógłbyś może pokazać zdjęcia swojej stacji? Głównie zależy mi na elektronice;)

Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 14 maggio 2011, 11:55