• Praca zasilacza laboratoryjnego

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Praca zasilacza laboratoryjnego

by krzysztof000 15 June 2023, 00:34
Witam,

Mam zasilacz laboratoryjny KORAD KD3005D, ustawiam np. 19V i 5A i podłączam laptopa dla testów np. starego ACERA i jest bardzo dziwne zachowanie bo przez kilka sekund ładuje baterię, widać, że ampery idą w górę, a potem jest 0 i przestaje ładować baterię. Na ładowarce laptopowej działa oki, co robię nie tak? Czy słaby mam zasilacz laboratoryjny?

Re: Praca zasilacza laboratoryjnego

by Google Adsense [BOT] 15 June 2023, 00:34

#2 Re: Praca zasilacza laboratoryjnego

by ctro 15 June 2023, 10:35
OCP masz wyłączone?
Może bateria wskakuje na wyższy prąd ladowania po kilku sekundach i przekracza te 5A?
Jakie jest na naklejce laptopa napięcie i prąd?
Możesz sprobować podbić napięcie zasilania o 0,5-1V maksymalnie.

#3 Re: Praca zasilacza laboratoryjnego

by krzysztof000 15 June 2023, 21:40
Myślę, że mam błąd w połączeniu, czerwony jest podłączony do plusa, a czarny do minusa. Mam też gniazdo GND w zasilaczu to może tutaj trzeba podłączyć kabel czarny?
Laptop na naklejce pokazuje 19V 3,42A.

#4 Re: Praca zasilacza laboratoryjnego

by koloboro 16 June 2023, 09:30
krzysztof000 wrote:Mam też gniazdo GND w zasilaczu to może tutaj trzeba podłączyć kabel czarny?

Nie. Gnd jest przeznaczone do uziemienia.

#5 Re: Praca zasilacza laboratoryjnego

by ctro 16 June 2023, 15:21
Zobacz, czy nie jest włączone OCP. Póki nie laduje baterii to może nie wywalać, a powyżej już tak.

Re: Praca zasilacza laboratoryjnego

by Google Adsense [BOT] 16 June 2023, 15:21
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).