Witam. Lenovo 320s-15iKB płyta główna CIUYA/YB/SA/SB/SD LA-E541P Rev:2A .Procesor i5 Grafika N168-GTR-S-A2 . Płyta ogólnie mało dostępna, a jeżeli już to dośc droga. Moje pytanie to czy bez problemowo da się wstawić LA-E541P Rev. 1.0 z Laptopa Yoga 520-14IKB. Wydaje mi się że tak, chyba tylko z chłodzeniem mogą być problem? . Czy się mylę ?. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Re: Zamiennik płyty głównej Lenovo 320s-15iKB.
Google Adsense [BOT] • 13 Червня 2023, 15:25
ctro написав:Sprawdź złącze matrycy i klawiatury na obu płytach. Potrafią być w innych miejscach. Raczej trzeba przelutowywać złącze.Przecież to jest ten sam model płyty, tylko rewizja inna - aż takich różnic między rewizjami tej samej płyty nie należy się spodziewać.
ctro написав:Intel do intel powinni pasować, ale z AMD nie jest na 100% zamienna.A wystarczyło sprawdzić zdjęcia obu płyt w internecie przed napisaniem postu...
janko23 написав:Wydaje mi się że tak, chyba tylko z chłodzeniem mogą być problem?Kwestia zamienności opiera się na tym, czy obie płyty są w tej samej konfiguracji (UMA lub DISCRETE) - jeśli nie, to oczywiste jest, że chłodzenie trzeba wymienić na zgodne z konfiguracją. Kolejną rzeczą jest obsada konektorów - Yoga 520-14IKB to laptop z ekranem dotykowym i wbudowanym czytnikiem linii papilarnych, natomiast model 320s-15IKB jest pozbawiony tych gadżetów. I ostatnia sprawa to czy wsad BIOS płyty z fabrycznie montowanym ekranem 14" obsłuży ekran 15,4" z modelu 320s-15IKB - właściwie to tylko tutaj szukałbym ewentualnej niekompatybilności, bo fizycznie te płyty są niemal identyczne.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
ctro написав:15 i 14 IBD ma w różnych miejscach lutowane złącze klawiaturyZgadza się, natomiast jest to płyta w tej samej rewizji, mająca po prostu dwie opcje montażu złącza klawiatury jednocześnie (zależnie od modelu laptopa). Natomiast w tym konkretnym przypadku nie ma to zastosowania, bo opcja na złącze klawiatury jest tylko jedna, bez względu na rewizję płyty i model laptopa.
ctro написав:Chyba muszę zamilknąć na jakiś czas z poradami...Nie, dlaczego? Sugeruję po prostu odstawić zawodową rutynę na boczny tor i każdy problem starać się rozwiązywać indywidualnie.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
janko23 написав:złącze klawiatury ewentualnie przelutowaćNie w tej płycie - Ty masz w obu wersjach płyty złącze klawiatury w tym samym miejscu i brak możliwości przelutowania w inne miejsce. Pisałem o tym dosłownie "piętro wyżej", proszę czytać posty ze zrozumieniem.
janko23 написав:jest szansa na przeprogramowanie biosu wsadem z 15-tki?O ile procesor jest taki sam (np. i5 6 generacji) i ME Region w obu płytach jest tego samego typu (np. Consumer) i wersji (np. 12.0.65.1398) to nie powinno być większego problemu. Oczywiście ME Region powinien być wyczyszczony przed wgraniem wsadu.
Płyta LA-E541P Lenovo Yoga 520-14IKB i3-7130U rev 1.0 . Po przełożeniu niestety nie uruchamia się. Reakcja - miga kontrolka ładowania. W starej płycie jest procesor Intel Core i5-8250U. Spróbowałbym przeprogramować bios. Tylko jakim wsadem, nie ukrywam że edycja biosu to ta ciemniejsza strona mojego warsztatu. Ktoś pomoże. ?
Płytę odesłałem... Więc tematu nie ma.
Płytę odesłałem... Więc tematu nie ma.
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.