• DFI BT 259 - Intel Atom E3800 AIO nie włącza się

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 DFI BT 259 - Intel Atom E3800 AIO nie włącza się

by rexm 22 June 2023, 07:51
Płyta DFI BT259 Rev a1
Mam komputer jednopłytowy z Atomem E3800, czyli mostki wbudowane, do tego KBC, Super IO i wlutowane DDR3 na stałe. Płyta po włączeniu nie idzie dalej, tzn BIOS się nie uruchamia, ale wszystkie napięcia są ok, KBC wymieniony, ale też był ok. Wygląda tak jakby RAMów nie było. Mam drugą sprawną płytę na testy i wszystkie napięcia na przetwornicach, pobór prądu jest podobny do tej sprawnej, która po włączeniu raz piszczy i wchodzi do BIOSU. Pod termowizją też wszystko tak samo się grzeje, tj Atom, czy super IO, nic nie wygląda że jest źle, poza tym, że dobrą da się wyłączyć z włącznika, złej nie ) trzeba dłużej przytrzymać). BIOS jest sprawny, ten ze złej pracuje na dobrej, przebiegi na liniach SPI na złej widać przez chwilę po włączeniu, później już nie na dobrej później też coś idzie. Jedynie co widzę, to na fazach procesora, na jednej fazie (na złej płycie ) jest 0,74V, druga 0,9V, na dobrej na obu ok 0,9V. Czy to ma znaczenie? Klucze jak i przetwornica ISL95835 zdają się poprawnie pracować, tylko nie wiem dlaczego przetwornica generuje nieco
mniejsze napięcie na złej. Ale rezystancje są ok.

Czy to może oznaczać uszkodzenie pamięci, czy raczej komputer by piszczał jakby był taki efekt? Nie wiem czy wymieniać RAMy (wlutowanych jest 9 kości, 2GB razem), czy procesor, co jest bardziej prawdopodobne że padło. Szczególnie, że pamięci jak i procesor zdają się pracować. Płyta trochę przypomina mi pracę bez założonego modułu DIMM, który tu jest już wbudowany. Więc raczej na podłączonych pamięciach to powinien być błąd POST i powinno coś pikać, więc obstawiam procesor. Tylko czy mam racje?

Z góry dzięki za zainteresowanie

Re: DFI BT 259 - Intel Atom E3800 AIO nie włącza się

by Google Adsense [BOT] 22 June 2023, 07:51

#2 Re: DFI BT 259 - Intel Atom E3800 AIO nie włącza się

by Vogelek23 22 June 2023, 16:29
Wiele teorii, żadna nie została sprawdzona a wymiana kluczowych elementów "na pałę" (czyli bez potwierdzenia ich usterki diagnozą) to bardzo zła droga.

Proszę podłączyć sprawną płytę pod zasilacz serwisowy i zobaczyć, jak wyglądają zmiany poboru prądu na amperomierzu zasilacza po włączeniu płyty, aż do momentu wejścia do BIOSu (w tym momencie płyta powinna ustabilizować pobór prądu). Następnie, proszę zrobić to samo z uszkodzoną płytą i podać, co pokazuje amperomierz.

#3 Re: DFI BT 259 - Intel Atom E3800 AIO nie włącza się

by rexm 22 June 2023, 19:05
Dzięki za odpowiedź.

Tak wiem, że to źle "na pałę", ale nie wiem jak sprawdzić inne elementy. Wydaje mi się, że sprawdziłem wszystko, ale coś nie chce ruszyć.

Co do pomiarów. Na dobrej (24V podane):
36mA - po podaniu zasilania, bez włączania
Włączenie: 260mA, później reset i 50mA. Znowu włączenie i 320-340mA do wejścia do BIOSU. Jak już wejdzie to jest stałe 276mA

Zepsuta bez włączenia identycznie 36mA, po włączeniu 228mA i już nie spada, czyli nie robi resetu jak dobra.

#4 Re: DFI BT 259 - Intel Atom E3800 AIO nie włącza się

by Vogelek23 22 June 2023, 19:17
Czyli brak procedury POST. Zamieść wyraźne zdjęcia obu stron płyty - internet "milczy" w tym temacie a dostępne tam zdjęcia są tak słabej jakości, że nie ma mowy o jakiejkolwiek identyfikacji elementów.

#5 Re: DFI BT 259 - Intel Atom E3800 AIO nie włącza się

by rexm 22 June 2023, 19:52
Czy to coś pomoże?
Image
Image

#6 Re: DFI BT 259 - Intel Atom E3800 AIO nie włącza się

by Vogelek23 22 June 2023, 22:20
Po pierwsze, nie podoba mi się lutowanie w zaznaczonych poniżej na czerwono miejscach (wygląda, jakby było zwarcie, zwłaszcza na pierwszym obrazku):
Image
Image

Po drugie, zmierz rezystancje do masy na zaznaczonych poniżej na żółto cewkach i porównaj ze sprawną płytą:
Image
Na powyższym obrazku zaznaczyłem również na czerwono kość BIOS w podstawce - rozumiem, że to tę kość przekładałeś i sprawna płyta działała na BIOSie z niesprawnej płyty a ta druga nie działała na BIOSie ze sprawnej?

#7 Re: DFI BT 259 - Intel Atom E3800 AIO nie włącza się

by rexm 23 June 2023, 07:45
Lutowanie jest poprawne, oryginalne, może tak tylko wygląda na zdjęciu. Sprawdzane pod mikroskopem.

Jeśli chodzi o pomiary to wskazałem to niżej. W jednym punkcie jest jak jak pisałem - inne napięcie na dobrej (0.9V), na złej 0,75V. Ale Atom przyjmuje bodajże Vcore od 0,45V. Rezystancja na tej linii jest ok. Przetwornica się nie grzeje na termowizji.

Image

Żółtym są rezystancje, czerwonym napięcia po włączeniu i odczekaniu kilkunastu sekund. drugi wynik (oznaczony d) to wynik tej dobrej. Ta rezystancja niekiedy się nieco różni, może wynikać to z faktu zastosowania różnych kluczy. Widać producent stosował raz jedna, raz innej firmy.

Z BIOSem jest jak piszesz. Kość jest wyciągana. Jak nie miałem jeszcze sprawnej płyty, do porównania, sprawdzałem BIOS złej - programowałem nowy wsad z podmienionym ME regionem ze starej i dalej nic. Więc uznałem, że BIOS jest sprawny. Później okazało się też, że ta platforma działa na skopiowanym BIOSie z innej płyty, więc uznałem, że to nie wina BIOSU. Sprawdzałem też napięcia na BIOSie i na liniach CS czy WR są wysokie stany zaraz po podpięciu zasilania.

Dzięki.

#8 Re: DFI BT 259 - Intel Atom E3800 AIO nie włącza się

by Vogelek23 23 June 2023, 10:22
Przelutuj procesor do rozpływu kulek - jeśli to nic nie da, najprawdopodobniej CPU jest uszkodzony.

#9 Re: DFI BT 259 - Intel Atom E3800 AIO nie włącza się

by rexm 23 June 2023, 10:28
Problem z Tym Atomem jest taki, że przy grzaniu wygina się. Wiec chyba po prostu trzeba go wymienić, tak jak myślałem.
Ale pytanie, czy to napięcie 0,75V na VCore jest poprawne? Pytanie też dlaczego jest niższe niż na innej płycie. Czy to sprawa przetwornicy? Tak jest ok?

Jeszcze pytanie, jak bardzo prawdopodobne jest w takiej sytuacji uszkodzenie są pamięci? Czy da się je jakoś zdiagnozować, żeby być pewniejszym, że to nie któraś kość jest winna?
Dzięki.

#10 Re: DFI BT 259 - Intel Atom E3800 AIO nie włącza się

by Vogelek23 24 June 2023, 11:04
rexm wrote:jak bardzo prawdopodobne jest w takiej sytuacji uszkodzenie są pamięci?
Nie ma możliwości diagnostyki pamięci bez ich fizycznej wymiany w przypadku komputera, który się nie uruchamia. Ponieważ zachowanie wskazuje na kompletny brak procedury POST, uszkodzenie pamięci jest mniej prawdopodobne, niż uszkodzenie CPU.

rexm wrote:Problem z Tym Atomem jest taki, że przy grzaniu wygina się.
Odpowiedni profil lutowania powoduje, że żaden procesor się nie wygina przy lutowaniu.

rexm wrote:czy to napięcie 0,75V na VCore jest poprawne?
Ciężko stwierdzić. W teorii, jeśli przetwornica VCore jest dwufazowa, to wyjścia faz są ze sobą połączone i napięcie powinno być jednakowe na obu cewkach. Tutaj nie wiadomo, co projektant wymyślił, bo to płyta przemysłowa. Zamieść wyraźne zdjęcie dobrej jakości zaznaczonego poniżej obszaru.
Image

#11 Re: DFI BT 259 - Intel Atom E3800 AIO nie włącza się

by rexm 26 June 2023, 09:26
A czy te karty do testów POST wpinane do PCI coś pomagają w takiej diagnozie?

Jeśli chodzi o przetwornicę, to faktycznie te fazy nie są połączone, a wg producenta przetwornicy powinny być. Niżej fotki, ciężko zrobić lepsze. Jedna z mikroskopu.

Image
Image

To ISL95837, do której brak dokumentacji, jest do podobnych. Jego standardowa konfiguracja wygląda tak:
Image

Re: DFI BT 259 - Intel Atom E3800 AIO nie włącza się

by Google Adsense [BOT] 26 June 2023, 09:26
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).