• Prostownik do ładowania akumulatorów 12V/24V - niepoprawne napięcia

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Prostownik do ładowania akumulatorów 12V/24V - niepoprawne napięcia

by janstop84 20 January 2023, 17:21
Witam trafił do mnie prostownik z rozruchem Magnum Dinamik 450. Prostownik był martwy . Po rozkręceniu i obejrzeniu płyty wypatrzyłem rezystory smd 1kohm zwęglonę .Nie udało mi się kupić takich rezystorów wiec zakupiłem THT . Ale prostownik nie startował. Więc wymieniłem układ w prztwornicy SD6835 po wymianie układu prostownik ożył. Teraz wygląda to tak na zakresie 12V na wyjściu mam 6,6V , na zakresie 24V mam na wyjściu 27V. Może miał ktoś do czynienia z takim prostownikiem i może coś doradzić.
Znalazłem na płycie taki opis MS-STARTER 4400B-05 i data 2020-10-27
Image
Image

Re: Prostownik do ładowania akumulatorów 12V/24V - niepoprawne napięcia

by Google Adsense [BOT] 20 January 2023, 17:21

#2 Re: Prostownik do ładowania akumulatorów 12V/24V - niepoprawne napięcia

by matic 22 January 2023, 13:01
janstop84 wrote:wypatrzyłem rezystory smd 1kohm zwęglonę
Hello!
Please, post a clear picture with a nearby surroundings of that resistor.

#3 Re: Prostownik do ładowania akumulatorów 12V/24V - niepoprawne napięcia

by janstop84 22 January 2023, 15:36
Wygląda to tak jak by jakaś drabinka rezystorowa. Było kilka rezystorów SMD część spalona reszta przygrzana , więc wymiełem wszystkie na THT. No i też paskudnie .Laminat spuchnięty i warstwa miedzi odchodzi od laminatu. Mam nadzieje , że nie jest to jakaś warstwowa płytka ze ścieżkami w środku laminatu.
Image

#4 Re: Prostownik do ładowania akumulatorów 12V/24V - niepoprawne napięcia

by Vogelek23 22 January 2023, 16:01
Wygląda na to, że w zaznaczonym miejscu masz przerwę na ścieżce - jeśli tak, to połącz ścieżki srebrzanką ≥0.25mm2
Image

#5 Re: Prostownik do ładowania akumulatorów 12V/24V - niepoprawne napięcia

by janstop84 22 January 2023, 16:24
Scieżkę urwałem przy robieniu foto bo chciałem odgiąć rezystor . Tak ,że to nie jest wina tego 6V na na zakresie 12V.

#6 Re: Prostownik do ładowania akumulatorów 12V/24V - niepoprawne napięcia

by janstop84 24 January 2023, 10:10
Temat zamykam ponieważ poddaje się z naprawą tego prostownika.

#7 Prostownik 12V/24V zaniżone napięcie 12V

by janstop84 14 July 2023, 07:22
Witam. Jakiś czas temu zakładałem temat dotyczący prostownika. Klient jeszcze go nie odebrał .Więc postanowiłem jeszcze posiedzieć nad nim. I pomierzyłem diody 60N30 jest ich 4 na radiatorze , każda przewodzi w każdą stronę jak by nie przyłożył końcówki od miernika tak przewodzą . Więc wyglądają na uszkodzone. Teraz mam takie pytanie.czy te diody 60N30 mogę zastąpić tymi drugimi-załączam foto.
Image
Image

Zrobiłem się w konia z tymi diodami. Po drugiej stronie radiatora są jeszcze dwie i ich nie odlutowałem przez to te 4 pokazywały zwarcie.:)

#8 Re: Prostownik 12V/24V zaniżone napięcie 12V

by matic 15 July 2023, 12:23
Hello!

First of all remove that diodes and check them out of the board.
If they are damaged, you can replace them for example with FFA60UP30DNTU (it's available at TME). You can also use DPG60C300HB as on your picture.

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).