• Odkurzacz BeldRay wyłącza się

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Odkurzacz BeldRay wyłącza się

by FileEX 15 July 2023, 12:05
Odkurzacz piorący marki beldray - Z dnia na dzień coś się stało. Po włączeniu odkurzacz się wyłącza po ok 5 sekundach i dioda miga na czerwono co sygnalizuje, że jest rozładowany. Po podpięciu zasilacza dioda miga na niebiesko co sygnalizuje ładowanie, a po kilku sekundach już przestaje migać co sygnalizuje, że bateria jest naładowana.

Zasilacz sprawny w 100% i oryginalny. Zmierzyłem akumulator i jest niemal w 100% naładowany - Jednak akumulator ma 2 wtyczki, wyjście zasilania i druga jest z elektroniki chyba jakaś detekcja czy bateria jest naładowana czy coś w tym stylu?

Chcę uruchomić odkurzacz z zasilacza serwisowego, ale nie uruchamia się jeśli podaje samo zasilanie, ponieważ brakuje właśnie sygnału z tej "mniejszej" wtyczki i tylko miga na czerwono.

Akumulator to 6ISR18650-2200 (6INR19/66) i moje pytanie brzmi jakie napięcie powinno być podawane na tej mniejszej wtyczce (prawdopodobnie) od detekcji poziomu baterii? Wówczas podepnę akumulator do gniazda zasilania, a na gniazdo detekcji podam sygnał z zasilacza serwisowego.

Akumulator wygląda mniej więcej tak jak ten tutaj:
Image

Wiem, że pewnie nikt nie naprawia odkurzaczy, ale uczę się elektroniki i dlatego chciałbym z tym spróbować.

Re: Odkurzacz BeldRay wyłącza się

by Google Adsense [BOT] 15 July 2023, 12:05

#2 Re: Odkurzacz BeldRay wyłącza się

by Vogelek23 15 July 2023, 14:52
Proszę zamieścić wyraźne zdjęcie SWOJEJ baterii - zamieszczona fotografia jest nieczytelna.

FileEX wrote:Wiem, że pewnie nikt nie naprawia odkurzaczy
To byś się zdziwił, jak wiele osób to robi.

FileEX wrote:i druga jest z elektroniki chyba jakaś detekcja czy bateria jest naładowana czy coś w tym stylu?
No nie do końca. Zależnie od typu i rodzaju baterii, może to być wyjście czujnika temperatury lub wyprowadzenia połączeń sekcji dla balancera.

#3 Re: Odkurzacz BeldRay wyłącza się

by FileEX 15 July 2023, 15:28
Dokładnie tak wygląda moja bateria jak tutaj: https://ineedparts.eu/cdn/shop/products ... _2000x.jpg (Nie mogę z jakiegoś powodu dodać obrazka)

Jedyna różnica to, że w nawiasie jest napisane (6INR19/66) oraz na dole jako producent jest podany HIGHSTAR zamiast tego robotics co. Ogólnie etykieta jest identyczna 1:1. Ja swoją już rozebrałem, zdarłem tę niebieską folię, aby dostać się do elektroniki baterii, ale nic tam nie znalazłem specjalnego na 1-wszy rzut oka. Próbowałem różnych kombinacji np. podawać z zasilacza głowne zasilanie 22-26v, a z baterii podpinałem tę mniejszą wtyczkę, ale odkurzacz wtedy nie uruchamiał się, tylko tak na sekundę zapalała się niebieska dioda jakby działał odkurzacz, ale od razu przechodziło na czerwoną i migało. Potem też podałem zasilanie z akumulatora, a na te mniejszą wtyczkę podawałem z zasilacza niskie napięcia, ale nic się nie zmieniało. Pobór prądu był zerowy, a w przypadku podawania zasilania głównego z zasilacza pobór był ok. 20ma jak migała dioda.

#4 Re: Odkurzacz BeldRay wyłącza się

by ado 17 July 2023, 12:02
FileEX wrote:Ja swoją już rozebrałem, zdarłem tę niebieską folię, aby dostać się do elektroniki baterii, ale nic tam nie znalazłem specjalnego na 1-wszy rzut oka.

I jak wygląda elektronika? Szukałem jakiś informacji ale daremnie, wiec jedyna nadzieje ze kolega nam udostępni zdjęcia .
FileEX wrote:Potem też podałem zasilanie z akumulatora, a na te mniejszą wtyczkę podawałem z zasilacza niskie napięcia, ale nic się nie zmieniało.

I zanim zdecyduje się kolega na experymenty warto skonsultować z forum takie działanie. Bo zakładam tam na tych cieńszych przewodach jakiś rodzaj przesyłu danych i dobrze by było nic nie uszkodzić.

#5 Re: Odkurzacz BeldRay wyłącza się

by Vogelek23 17 July 2023, 13:29
FileEX wrote:a na te mniejszą wtyczkę podawałem z zasilacza niskie napięcia
Jeśli jest to wejście czujnika temperatury, to módl się, żeby się nie okazało, że uszkodziłeś elektronikę odkurzacza, która mogła być sprawna. A jeśli podłączałeś napięcia z zewnątrz do baterii, to czym prędzej daj na ofiarę w najbliższym kościele, że bateria nie wybuchła, bo wtedy w najlepszym razie skończyłoby się poparzeniami i/lub porozcinaną skórą.

FileEX wrote:Zmierzyłem akumulator i jest niemal w 100% naładowany
Co to konkretnie znaczy? Jakie dokładnie napięcie jest na zaciskach głównych baterii podłączonej do płyty i próbie włączenia odkurzacza, gdy dioda miga, sygnalizując rozładowanie? Kolejno, jakie jest napięcie na zaciskach głównych baterii, podłączonej do odkurzacza, gdy dioda przestaje migać, sygnalizując naładowanie baterii? Z całości opisu wynika, że bateria może być niesprawna/uszkodzona.

FileEX wrote:ale nic tam nie znalazłem specjalnego na 1-wszy rzut oka
Biorąc pod uwagę Twoje doświadczenie z bateriami (z treści postu wynika, że raczej żadne), możesz nie widzieć tam nic specjalnego nawet na 10-ty rzut oka. Po to właśnie na forum są specjaliści, abyś nie musiał błądzić po omacku. Ale żebyśmy mogli Ci w ogóle pomóc, to musisz wykonywać ściśle to, o co jesteś proszony - bez półśrodków.

FileEX wrote:Nie mogę z jakiegoś powodu dodać obrazka
Zatem zapraszam do zgłoszenia problemu w dziale PROBLEMY Z FORUM, choć jestem właściwie przekonany o tym, że problem leży po Twojej stronie, bo ponad 80k użytkowników forum nie ma problemów z dodawaniem obrazków zgodnie z tą instrukcją: ogloszenie-wklejanie-grafiki-zdjec-obrazkow-t27403.html

Re: Odkurzacz BeldRay wyłącza się

by Google Adsense [BOT] 17 July 2023, 13:29
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).