• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#181 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 14 maggio 2011, 13:45
Po pozostałe etapy kończą się po osiągnięciu zadanej temperatury(chyba że się ustawi inaczej), w ostatnim etapie też jest odliczanie do końca. Nie ma co pokazywać, moja elektronika to któraś z wersji pośrednich i poprawki były wprowadzane na pajączku więc średnio to wygląda, muszę zrobić sobie solidną płytkę.

Re: Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 14 maggio 2011, 13:45

#182 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 14 maggio 2011, 13:50
Ponowie pytanie bo może nie widziałeś :) kmkm2 przewidujesz jakieś zmiany konstrukcyjne sterownika czy tylko zmieszczenie go na jednej PCB ?

#183 Re: Sterownik stacji BGA

da Macpod 14 maggio 2011, 13:55
A jakie zastosować przekaźniki ssr? Jakim napięciem steruje sterownik?

#184 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 14 maggio 2011, 13:57
Sterownik steruj przekaźniki ssr napięciem 12v, to wynika ze schematu. Zmian konstrukcyjnych nie będzie, ze względu na zachowanie kompatybilności oraz dlatego że wszystko działa w miarę ok.

#185 Re: Sterownik stacji BGA

da krkr101 14 maggio 2011, 14:00
Do górnego promiennika zastosuje S216S02, a dolne będę sterował RA4425-D08 bo takie mam

#186 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 14 maggio 2011, 14:00
No i bardzo bobrze bo ja już płytki wykonałem a i nie bardzo jest sens zmian konstrukcyjnych obudowy bo droga w wykonaniu

-- sobota, 14 maja 2011, 15:05 --

Ja kupiłem OMRONa G2NA-210B-UTU może troche drogie ale chciałem na szybko w sensie na miejscu kupiłem no i podziałają napewno długo bo produkt dobry :)

#187 Re: Sterownik stacji BGA

da wab 14 maggio 2011, 15:15
Kolego kmkm2 bardzo podoba mi się Twój sterownikale pomyśl o sterowaniu trzema promiennikami (podgrzewaczem, promiennikiem dolnym pod grzanym układem i promiennikiem górnym), ktoś już ten temat poruszył.

Takie rozwiązanie jest o wiele wydajniejsze i bezpieczniejsze niż grzanie laminatu do ponad 220C° przez układ. Osobiście zalety takiego rozwiązania doceniłem dopiero gdy zacząłem na nim pracować. Polecam to rozwiązanie wszystkim budującym stację do BGA, zróbcie ją raz a dobrze :D

Jak postawić nowy socket CPU lub zrobić jego "reflow" - trzeba grzać od dołu, grzejąc od góry najpierw nagrzejemy socket a potem laminat a w tym czasie cyna podejdzie do góry po pinach podstawki.

Pozdrawiam
Witek

#188 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 14 maggio 2011, 15:26
Nie rozumiem, pod płyta są promienniki od podgrzewacza, a od góry promiennik do grzania układu, oczywiście można zrobić taki profil żeby podejść wysoko z temperaturą płyty a następnie delikatnie podgrzać górą, np. w celu postawienia np nowego socket`ta

#189 Re: Sterownik stacji BGA

da Dawid20 14 maggio 2011, 15:32
Udało mi się przejśc przez storne maxim na mailu szkolnym z EDU w adresie . Czekam na potwierdzenie , od producenta ...

#190 Re: Sterownik stacji BGA

da dariuszj 15 maggio 2011, 11:00
wab ha scritto:Kolego kmkm2 bardzo podoba mi się Twój sterownikale pomyśl o sterowaniu trzema promiennikami (podgrzewaczem, promiennikiem dolnym pod grzanym układem i promiennikiem górnym), ktoś już ten temat poruszył.

Takie rozwiązanie jest o wiele wydajniejsze i bezpieczniejsze niż grzanie laminatu do ponad 220C° przez układ. Osobiście zalety takiego rozwiązania doceniłem dopiero gdy zacząłem na nim pracować. Polecam to rozwiązanie wszystkim budującym stację do BGA, zróbcie ją raz a dobrze

Jak postawić nowy socket CPU lub zrobić jego "reflow" - trzeba grzać od dołu, grzejąc od góry najpierw nagrzejemy socket a potem laminat a w tym czasie cyna podejdzie do góry po pinach podstawki.

Pozdrawiam
Witek

Widziałem takie stacje. Zastanawia mnie jedno. Trzeci promiennik umieszczony jest pośrodku dolnego podgrzewacza, co ogranicza użycie tego pomysłu do lutowania układów umieszczonych w okolicy środka płyty. Jakoś trudno mi wyobrazić równomierne podgrzewanie całej płyty, aby się nie wyginała i jednoczesne podgrzewanie obszaru lutowanego od dołu. Chyba, że w tym konkretnym przypadku gdy układ znajduje się na środku.

#191 Re: Sterownik stacji BGA

da Macpod 15 maggio 2011, 11:53
dariuszj ha scritto:Widziałem takie stacje. Zastanawia mnie jedno. Trzeci promiennik umieszczony jest pośrodku dolnego podgrzewacza, co ogranicza użycie tego pomysłu do lutowania układów umieszczonych w okolicy środka płyty. Jakoś trudno mi wyobrazić równomierne podgrzewanie całej płyty, aby się nie wyginała i jednoczesne podgrzewanie obszaru lutowanego od dołu. Chyba, że w tym konkretnym przypadku gdy układ znajduje się na środku.

Jestem takiego samego zdania. Na początku też myślałem czy nie zrobić czegoś takiego, a nawet aby był to promiennik na tym samym sterowaniu co góra. Jednak to by się ograniczało albo do małych płyt, albo do tych co mają na środku układ. Jeśli chcielibyśmy zaś do wszystkich dopasować, to podgrzewacz musiałby być bardzo duży.

#192 Re: Sterownik stacji BGA

da dariuszj 15 maggio 2011, 13:48
Kamikazepl ha scritto:
dariuszj ha scritto:Widziałem takie stacje. Zastanawia mnie jedno. Trzeci promiennik umieszczony jest pośrodku dolnego podgrzewacza, co ogranicza użycie tego pomysłu do lutowania układów umieszczonych w okolicy środka płyty. Jakoś trudno mi wyobrazić równomierne podgrzewanie całej płyty, aby się nie wyginała i jednoczesne podgrzewanie obszaru lutowanego od dołu. Chyba, że w tym konkretnym przypadku gdy układ znajduje się na środku.

Jestem takiego samego zdania. Na początku też myślałem czy nie zrobić czegoś takiego, a nawet aby był to promiennik na tym samym sterowaniu co góra. Jednak to by się ograniczało albo do małych płyt, albo do tych co mają na środku układ. Jeśli chcielibyśmy zaś do wszystkich dopasować, to podgrzewacz musiałby być bardzo duży.

Tak i dodatkowo bardzo komplikuje się układ kontroli temperatury dolnego podgrzewacza z racji konieczności użycia promienników różnych typów o różnych wymiarach (powierzchniach). Przy różnych powierzchniach promienników trzeba by dobrać ich moc tak aby przy tym samym napięciu zasilania uzyskać podobne ich temperatury, co wydaje się być problematyczne. Sterowanie mocą za pomocą elektroniki w dość istotnym zakresie komplikuje cały układ sterowania. Łącząc to z wadami wspomnianymi wyżej całe przedsięwzięcie raczej traci sens. Utopimy się w kosztach a efekty będą mizerne.
Gdyby znaleźć promiennik grubości powiedzmy 10mm z doprowadzeniami zasilającymi i zastosować system przesuwu w dowolne miejsce nad powierzchnią promienników dolnego podgrzewacza to miało by sens. Tu też napotkamy problemy. Choćby izolacja przewodów zasilających ten promiennik, które powinny wytrzymać temperaturę co najmniej 500-600 st. C (teflon tego nie wytrzyma).

p.s.
W międzyczasie wpadłem na inny pomysł rozwiązania. Na dolny podgrzewacz można zastosować małe 60mm x 60mm promienniki SHTS4. Przy standardzie budowanym przez większość z nas tzn. 4 szt. HTS1 245 x 60mm oznacza konieczność użycia 16 szt. SHTS4. O kosztach chyba nie muszę pisać. Także konieczność przełączania grzałki sterowanej oddzielnie przedstawia pewien problem, oczywiście problem do rozwiązania jednak istrotnie podnoszący kosz całej konstrukcji.

#193 Re: Sterownik stacji BGA

da wab 15 maggio 2011, 14:28
W budowie takiego podgrzewacza nie ma nic trudnego i skomplikowanego. Wymiary pola grzewczego to 43 na 40cm rozmieszczenie promienników widoczne na zdjęciu. Promienniki kwarcowe serii QP wykonane na zamówienie w firmie ELCER Dolny promiennik jest przesunięty w lewy dolny róg, rozwiązanie to umożliwia pracę z większymi płytami. Płyty nie wyginają się, są podparte wielopunktowo na kwarcowej płycie o wymiarach 58 na 50cm.
Wiele stacji używa dodatkowego grzania od dołu. Jak już pisałem doceniłem zalety podczas pracy i gorąco polecam takie rozwiązanie.

Immagine

Wątek dotyczy sterownika stacji BGA a nie budowy podgrzewacza. Fajnie by było gdyby miał możliwość obsługi trzeciej dolnej grzałki i termopary.
Pozdrawiam ;)

#194 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 16 maggio 2011, 15:06
kmkm2 czy u Ciebie też w momencie gdy lamka jest wyłączona i włączysz wentylator to lampka zaczyna mrógać z rózną częstotliwością ?

#195 Re: Sterownik stacji BGA

da Dawid20 16 maggio 2011, 15:19
novitech ha scritto:kmkm2 czy u Ciebie też w momencie gdy lamka jest wyłączona i włączysz wentylator to lampka zaczyna mrógać z rózną częstotliwością ?

Może ukryta opcja dyskoteka ? :) A tak serio to z maxim dostane jakies potwierdzenie że wysłali mi sample ?

#196 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 16 maggio 2011, 15:31
Nie lampka nie powinna mrugać. Może coś nie kontaktuje?

-- poniedziałek, 16 maja 2011, 15:32 --

Z tego co pamiętam to nie ma potwierdzenia. Po prostu się pojawiają pewnego dnia w skrzynce.

#197 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 16 maggio 2011, 15:43
Raczej nie bo to sie dzieje tylko wtedy jak jest wyłączona a wiatraki pracują.

#198 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 16 maggio 2011, 15:46
U mnie się tak nie dzieje, wiec to raczej nie problem softwarowy.

#199 Re: Sterownik stacji BGA

da krkr101 16 maggio 2011, 21:37
Gdy trzymam przycisk + FAN to na porcie PD4 pojawia się na zmianę stan H i L z jakąś częstotliwością czy tak ma być?

#200 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 16 maggio 2011, 21:54
Tak to jest prawidłowe zachowanie, po prostu wiatraczek raz się włącza/wyłącza, im dłużej trzymasz tym większa powinna być częstotliwość(efekt uboczny przyspieszania, przy ustawianiu np. temperatury) .

Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 16 maggio 2011, 21:54